Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ruski patriarh Kiril (foto: Kremlin/dpa/STA)
Ruski patriarh Kiril | (foto: Kremlin/dpa/STA)

Moskovski patriarhat obžaluje: Papež je izbral napačen ton

Novice | 08.05.2022, 09:09 Robert Božič

»Obžalovanja vredno je, da je papež Frančišek mesec in pol po pogovoru s patriarhom Kirilom izbral napačen ton za prenos vsebine tega pogovora. Takšne izjave verjetno ne bodo prispevale k vzpostavitvi konstruktivnega dialoga med Rimskokatoliško in Rusko pravoslavno cerkvijo, ki je v tem trenutku še posebej potreben,« so se minulo sredo v Moskovskem patriarhatu odzvali na papežev intervju za Corriere della Sera.

V intervjuju je papež Frančišek prvič javno spregovoril o prizadevanjih, da bi prišlo do njegovega srečanja s Putinom in njegovem sporočilu, da je pripravljen iti v Moskvo, prej kot bi obiskal Kijev: »Odgovora še nismo prejeli in še vedno vztrajamo, čeprav se bojim, da Putin tega srečanja v tem trenutku ne more in ne želi imeti. Zakaj se ta grozodejstva ne morejo končati? Pred petindvajsetimi leti smo doživeli isto stvar z Ruando.«

Moskovski patriarhat pa, kot kaže sporočilo, najbolj boli papeževa izjava o neke vrste razočaranju, da je pol srečanja s patriarhom Kirilom, ki se je odvijalo »na daljavo« 16. marca letos, slednji porabil za to, da je opravičeval razloge za vojno.

Metropolit Kiril: »Živimo v različnih informacijskih poljih«

Patriarh Kiril naj bi takrat papeža opozoril, da » živimo v različnih informacijskih poljih«, predvsem pa opravičeval trenutno rusko invazijo v Ukrajini z dogodki leta 2014, še posebej dogajanju v Odesi, ki je pripeljalo do nasilja in žrtev.

Papež je v intervju za Corriere della Sera pojasnil: »S Kirilom sem govoril 40 minut po zoomu. Prvih dvajset minut mi je s papirjem v rokah bral vse utemeljitve za vojno. Poslušal sem in mu rekel: tega čisto nič ne razumem. Brat, midva nisva državna klerika, ne morem uporabljati jezika politike, ampak jezik Jezusa. Sva pastirja istega svetega Božjega ljudstva. Zaradi tega morava iskati pot miru, ustaviti ogenj orožja. Patriarh se ne more spremeniti v Putinovega ministranta.«

»Žal je, da nedavna interpretacija pogovora med papežem Frančiškom in moskovskim patriarhom Kirilom, ki je potekal 16. marca 2022, ta pogovor nepričakovano predstavi v novi luči, ki ne ustreza povsem vsebini in naravi pogovor,« je te papeževe besede komentiral vršilec dolžnosti vodje tiskovnega urada Moskovskega patriarhata V. R. Legoyd.

Kardinal Parolin: "Čakamo na signal iz Moskve za dialog"

Kardinal Parolin se je po poročanju Vatican News na sporočilo Moskovskega patriarhata kratko odzval z besedami, da »onkraj tonov, ostaja želja« za ponovno vzpostavitev mednarodnega ravnovesja, ki ga je spodkopala vojna. "Svet potrebuje mir. Da bi bili zdravi, moramo dihati mir," je še ponovil besede papeža Frančiška.

Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin © gov.si / Twitter

Metropolit Mitrofan sodeloval pri evakuaciji civilistov iz Azovstala

»Z blagoslovom Njegove svetosti patriarha moskovskega in vse Rusije Kirila je pri organizaciji reševanja civilistov sodeloval tudi gorlovski in slovanski metropolit Mitrofan, ki je med prvimi srečal tiste, ki so prišli ven. Mnogi od njih so se sprva bali zapustiti obrat, vendar je metropolitova prisotnost pomagala premagati ta strah: ljudje so se, ko so videli duhovnika, odločili za evakuacijo,« poroča tiskovni urad Moskovskega patriarhata.

Z blagoslovom Njegove svetosti patriarha Kirila je gorlovski in slovanski metropolit Mitrofan sodeloval pri evakuaciji civilistov iz Azovstala.
Z blagoslovom Njegove svetosti patriarha Kirila je gorlovski in slovanski metropolit Mitrofan sodeloval pri evakuaciji civilistov iz Azovstala. © Tiskovna služba Gorlovške škofije

Metropolit Mitrofan je sodeloval pri dveh uspešno izpeljanih evakuacijah, verjetno pa tudi v včerajšnji. O tem namreč še ni nobenih uradnih poročil s strani Moskovskega patriarhata.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...