Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež na srečanju z novinarji na letalu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež na srečanju z novinarji na letalu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na Malti: Vojna v Ukrajini je bogoskrunstvo!

Novice | 04.04.2022, 11:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ta konec tedna obiskal Malto. Močan je bil njegov poziv k miru, ko je prvi dan dejal, da so ljudje žejni miru, ne pa infantilne agresije nekega oblastnika. Drugi dan pa je celo zatrdil, da je vojna v Ukrajini bogoskrunstvo. O tem je govoril tudi na novinarski konferenci na povratnem letu.

Jokal sem, ko sem pred leti obiskal grobove mladih vojakov, je novinarjem na letalu zaupal papež Frančišek. Po njegovih besedah nobena vojna ni pravična – pravičen je samo mir. Kot je dejal, si vatikanska diplomacija prizadeva storiti vse, da bi zavladal tudi v Ukrajini.

»Zaradi preudarnosti in zaupnosti ne moremo vsega javno povedati, vendar delamo vse, kar je mogoče, da bi zavladal mir. Govori se tudi o mojem potovanju. Pri tem obstajata dve možnosti: poljski predsednik me je prosil, naj pošljem kardinala Krajewskega na obisk k Ukrajincem, ki so bili sprejeti na Poljskem; dvakrat je že šel, odpeljal jim je dve reševalne vozili.« Druga možnost je po besedah svetega očeta njegovo potovanje v Ukrajino, kar je pripravljen storiti. Ni pa še jasno, ali je to res najbolje.

Razmišljajo tudi o srečanju s patriarhom Kirilom. Slednji pa žal znova brani vojno. Po njegovih besedah si sicer ruski narod prizadeva za mir, vendar pa so svojo domovino pripravljeni braniti tako, kot lahko samo Rusi branijo svojo državo.

Če bi bili na tistem čolnu vaši otroci...

Sicer pa je papež svoje potovanje na Malto sklenil na srečanju s približno 200 migranti. Po njegovih besedah na ljudi včasih gledamo kot na številke. »Pomislimo, če bi bili naši otroci na čolnu,« je jasno poudaril. Sanje migrantov se večkrat razblinijo, ko so jim kršene temeljne pravice in to žal včasih tudi z vpletenostjo pristojnih oblasti. »In to želim ponoviti: žal včasih z vpletenostjo pristojnih oblasti. Vi niste številke, ampak osebe iz mesa in krvi, obrazi, sanje, ki so včasih porušene,« jim je dejal Frančišek.

Papež z migranti na Malti
Papež z migranti na Malti © Vatican news

Celotno družbo je pozval k človečnosti, migrante pa k temu, da bi potem, ko so sprejeti, sami postali nosilci bratstva. Znova je spomnil tudi na bogoskrunsko vojno v Ukrajini, od koder zaradi nepravične in divje vojne beži na tisoče ljudi.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...