Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež na srečanju z novinarji na letalu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež na srečanju z novinarji na letalu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na Malti: Vojna v Ukrajini je bogoskrunstvo!

Novice | 04.04.2022, 11:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ta konec tedna obiskal Malto. Močan je bil njegov poziv k miru, ko je prvi dan dejal, da so ljudje žejni miru, ne pa infantilne agresije nekega oblastnika. Drugi dan pa je celo zatrdil, da je vojna v Ukrajini bogoskrunstvo. O tem je govoril tudi na novinarski konferenci na povratnem letu.

Jokal sem, ko sem pred leti obiskal grobove mladih vojakov, je novinarjem na letalu zaupal papež Frančišek. Po njegovih besedah nobena vojna ni pravična – pravičen je samo mir. Kot je dejal, si vatikanska diplomacija prizadeva storiti vse, da bi zavladal tudi v Ukrajini.

»Zaradi preudarnosti in zaupnosti ne moremo vsega javno povedati, vendar delamo vse, kar je mogoče, da bi zavladal mir. Govori se tudi o mojem potovanju. Pri tem obstajata dve možnosti: poljski predsednik me je prosil, naj pošljem kardinala Krajewskega na obisk k Ukrajincem, ki so bili sprejeti na Poljskem; dvakrat je že šel, odpeljal jim je dve reševalne vozili.« Druga možnost je po besedah svetega očeta njegovo potovanje v Ukrajino, kar je pripravljen storiti. Ni pa še jasno, ali je to res najbolje.

Razmišljajo tudi o srečanju s patriarhom Kirilom. Slednji pa žal znova brani vojno. Po njegovih besedah si sicer ruski narod prizadeva za mir, vendar pa so svojo domovino pripravljeni braniti tako, kot lahko samo Rusi branijo svojo državo.

Če bi bili na tistem čolnu vaši otroci...

Sicer pa je papež svoje potovanje na Malto sklenil na srečanju s približno 200 migranti. Po njegovih besedah na ljudi včasih gledamo kot na številke. »Pomislimo, če bi bili naši otroci na čolnu,« je jasno poudaril. Sanje migrantov se večkrat razblinijo, ko so jim kršene temeljne pravice in to žal včasih tudi z vpletenostjo pristojnih oblasti. »In to želim ponoviti: žal včasih z vpletenostjo pristojnih oblasti. Vi niste številke, ampak osebe iz mesa in krvi, obrazi, sanje, ki so včasih porušene,« jim je dejal Frančišek.

Papež z migranti na Malti
Papež z migranti na Malti © Vatican news

Celotno družbo je pozval k človečnosti, migrante pa k temu, da bi potem, ko so sprejeti, sami postali nosilci bratstva. Znova je spomnil tudi na bogoskrunsko vojno v Ukrajini, od koder zaradi nepravične in divje vojne beži na tisoče ljudi.

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...