Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Jure Sojč (foto: Izidor Šček)
Jure Sojč | (foto: Izidor Šček)

Jure Sojč: Hoditi proti cilju!

Radijski misijon 2022 | 03.04.2022, 17:58 Matjaž Merljak

Radijski misijon je uglašen na temo sinode oz. sinodalne poti, del katere smo tudi Slovenci. Tako je izbran tudi osrednji naslov misijona Hoditi skupaj. A to ni dovolj, treba je tudi vedeti kam gremo, proti kateremu cilju, poudarja avtor prvega malega misijonskega nagovora.

V nas je skušnjava, želja po hitri, instant spremembi, a papež Frančišek nam je pokazal drugačno pot, vabi nas na potovanje, na hojo, skupaj z drugimi. Jure Sojč, glavni tajnik Nadškofije Maribor primerja naš narod z Izraelci in njihovim izhodom iz Egipta v obljubljeno deželo ter naglasi, da je veliko lažja pot 'od' ali 'iz' kot pa 'k' ali 'v' in poudari: »Veliko lažja je revolucija kot pot k nečemu novemu«.

Kristjani nismo vagabundi, ampak popotniki s ciljem.

V naši naravi je, da se na nevarnost odzovemo z bojem ali begom. Pot 'k' cilju pa zahteva drugačen pristop. Ustvarjanje prihodnosti je potovati v negotovosti. Papež Frančišek nas želi spodbuditi k potovanju proti novemu cilju in k načrtovanju našega življenja. A ne pozabimo na sanje. V sanjah se namreč začne cilj ...

Kdo je Jure Sojč?

Jure Sojč je kot prvorojenec v družini izkusil trdo kmečko življenje na Lovrencu na Pohorju. Obiskoval je Srednjo gradbeno šolo v Mariboru. Odločitev za duhovništvo ni bila preblisk, ampak dolgo iskanje, ki so mu botrovali redna molitev v krogu družine, aktivnosti v mladinskih skupinah, molitvena skupina pri sv. Lovrencu, duhovno vodstvo lovrenškega župnika Jožeta Hrastnika in še marsikatero drugo izkustvo. Šest mesecev je preživel na pastoralni praksi v Arizoni, 29. junija 2013 je bil posvečen v duhovnika. Njegovo novomašno geslo je "Vsem vse, da bi jih vsaj nekaj rešil" (1 Kor 9, 22). Najprej je bil kaplan na Ravnah na Koroškem, zdaj je glavni tajnik Nadškofije Maribor.

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2022
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju