Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Jure Sojč (foto: Izidor Šček)
Jure Sojč | (foto: Izidor Šček)

Jure Sojč: Hoditi proti cilju!

Radijski misijon 2022 | 03.04.2022, 17:58 Matjaž Merljak

Radijski misijon je uglašen na temo sinode oz. sinodalne poti, del katere smo tudi Slovenci. Tako je izbran tudi osrednji naslov misijona Hoditi skupaj. A to ni dovolj, treba je tudi vedeti kam gremo, proti kateremu cilju, poudarja avtor prvega malega misijonskega nagovora.

V nas je skušnjava, želja po hitri, instant spremembi, a papež Frančišek nam je pokazal drugačno pot, vabi nas na potovanje, na hojo, skupaj z drugimi. Jure Sojč, glavni tajnik Nadškofije Maribor primerja naš narod z Izraelci in njihovim izhodom iz Egipta v obljubljeno deželo ter naglasi, da je veliko lažja pot 'od' ali 'iz' kot pa 'k' ali 'v' in poudari: »Veliko lažja je revolucija kot pot k nečemu novemu«.

Kristjani nismo vagabundi, ampak popotniki s ciljem.

V naši naravi je, da se na nevarnost odzovemo z bojem ali begom. Pot 'k' cilju pa zahteva drugačen pristop. Ustvarjanje prihodnosti je potovati v negotovosti. Papež Frančišek nas želi spodbuditi k potovanju proti novemu cilju in k načrtovanju našega življenja. A ne pozabimo na sanje. V sanjah se namreč začne cilj ...

Kdo je Jure Sojč?

Jure Sojč je kot prvorojenec v družini izkusil trdo kmečko življenje na Lovrencu na Pohorju. Obiskoval je Srednjo gradbeno šolo v Mariboru. Odločitev za duhovništvo ni bila preblisk, ampak dolgo iskanje, ki so mu botrovali redna molitev v krogu družine, aktivnosti v mladinskih skupinah, molitvena skupina pri sv. Lovrencu, duhovno vodstvo lovrenškega župnika Jožeta Hrastnika in še marsikatero drugo izkustvo. Šest mesecev je preživel na pastoralni praksi v Arizoni, 29. junija 2013 je bil posvečen v duhovnika. Njegovo novomašno geslo je "Vsem vse, da bi jih vsaj nekaj rešil" (1 Kor 9, 22). Najprej je bil kaplan na Ravnah na Koroškem, zdaj je glavni tajnik Nadškofije Maribor.

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2022
Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media) Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: Roke stran!

Več tisoč ljudi se je včeraj zbralo na ulicah in strehah hiš v Kinšasi ter tako pozdravilo papežev prihod v Kongo.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...

O avtorju