Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja romarje (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež pozval k velikonočni prekinitvi ognja v Ukrajini

Svet | 10.04.2022, 14:33 s. Brigita Zelič

Z današnjo cvetno nedeljo začenjamo neposredno pripravo na veliko noč. Po dveh letih je obred blagoslova oljk in drugega zelenja znova potekal skoraj tako kot običajno. Tudi v Vatikanu je papež Frančišek mašo prvič po dveh letih daroval pred večjim številom vernikov. Zbralo se jih je 50 tisoč. Med njimi je bila tudi velika skupina iz Slovenije, ki je v Rim poromala ob 70-letnici izhajanja katoliškega tednika Družina. Posebno pozornost so njegovi bralci doživeli, ko so pri sveti maši celo v slovenščini zaslišali izrečeno prvo prošnjo vernikov. Morje slovenskih, zdaj že zelo prepoznavnih zastavic, pa je pred očmi vseh zaplapolalo po molitvi angelovega čaščenja ob sklepu slavja na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

 »Bogu ni nič nemogoče. Njemu se zaupajmo na priprošnjo Device Marije.« je papež Frančišek dejal ob sklepu slavja cvetne nedelje na Trgu sv. Petra. K zaupanju je ljudi pozval najprej ob socialnih napetosti, ki jih doživljajo v Peruju in za tem zaradi vojne, ki smo ji vsi priča. Spomnil je, da je ob oznanjenju Mariji angel zagotovil: "Bogu ni nič nemogoče" (Lk 1,37), tudi končanje vojne v njeni krutosti, kateri še vedno ni videti konca. Spomnil je na pričevanje, ki nam prihaja od Kristusa. On je zmagal nad grehom in smrtjo, in ne nad nekom in proti nekomu drugemu. Nosil je križ, da bi nas osvobodil nadvlade zla. Umrl je, da bi zavladalo življenje, ljubezen in mir. Sveti oče je odločno nadaljeval:

»Odložiti je treba orožje! Začne naj se velikonočno premirje, vendar ne zato, da bi znova pripravili orožje za spopad, temveč zato, da bi z resničnimi pogajanji dosegli mir in bi bili pripravljeni tudi na kakšno žrtev za dobro ljudi. Kakšna zmaga bo namreč tista, ki bo zastavo postavila na kup ruševin?«

Pred tem pa je papež Frančišek pri sveti maši ob misli na Jezusov sodni proces v homiliji spomnil, kako ljudje v uporabi nasilja pozabljamo na vse o Bogu, ki je Oče in da smo ljudje bratje in sestre med seboj. Pozabljamo, zakaj smo na svetu. Zato prihaja do norosti vojne, kjer je Kristus znova križan. Kristus je še enkrat pribit na križ v materah, ki objokujejo krivično smrt svojih mož in otrok. Križan je v beguncih, ki z otroki v naročju bežijo pred bombami, v ostarelih, ki zapuščeni umirajo sami, v mladih, ki so oropani prihodnosti, v vojakih, ki so poslani, da ubijajo svoje brate. Tam je Jezus križan danes.

Ob koncu homilije je spomnil na Jezusovo prošnjo k Očetu izrečeno na križu: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Papež Frančišek je povabil, naj se tudi mi ob pogledu na naš nasilen in ranjen svet ne naveličamo ponavljati: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.«

Svet

O avtorju