Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sramota (foto: zrc-sazu.si)
Sramota | (foto: zrc-sazu.si)

Prejeli smo: Izjava akademikov SAZU proti zdrsom ZRC SAZU v dnevno politiko

Slovenija | 30.03.2022, 07:08 Jože Bartolj

Pred dnevi smo prejeli izjavo akademikov SAZU ter upokojenih in aktivnih raziskovalcev ZRC SAZU, naslovljeno na člane upravnega odbora ZRC SAZU v kateri problematizirajo izid knjige z naslovom Sramota, ki po mnenju podpisanih predstavlja zlorabo javnega znanstvenega zavoda za politični aktivizem. Knjigo je izdal javni zavod ZRC SAZU.

Kaj je Sramota?

Knjigo Sramota so izdali avtorji, ki so se zakrili z anonimno oznako NON-GRUPA; v kolofonu so navedeni le avtorji fotografij, ne pa urednik knjige ali odbor, ki bi prevzel odgovornost za njeno sporočilo. O publikaciji ni bil obveščen niti založniški svet Založbe ZRC. Odgovornost tako nosi uradna oseba izdajatelja, to je direktor dr. Oto Luthar – z njim pa celoten ZRC SAZU.

Knjiga Sramota je po zunanji obliki fotomonografija. Liste v knjigi sestavlja dvoje: odlomek besedila iz Ustave RS, tako prečrtan, da razen naslova ni berljiva nobena beseda, in fotografije s protestov proti sedanji vladi.  Grafično sporočilo je zelo jasno: vlada krši ustavo, izničuje ustavne svoboščine, od tod protesti, prikazani na fotografijah. Prva ost fotografij meri na slovensko policijo: njeni uslužbenci so prikazani, kot da samovoljno napadajo in maltretirajo civilne osebe – brez sleherne omembe v knjigi, da so morali policisti po službeni dolžnosti razpustiti nezakonite proteste, ki so večkrat bili nasilni, vedno pa so širili epidemijo. Niti ena fotografija ne prikazuje katerega od policistov, ki so jih protestniki poškodovali, celo ranili.

Druga ost fotografij meri na Ministrstvo za kulturo. Na fotografijah sicer ni prikazan nobeden od uradnikov, toda govorica slik je jasna: ukrepi Ministrstva (ki je za resor kulture zagotovilo 70 milijonov evrov več kakor prejšnja vlada, o čemer ni v knjigi niti besede), so protiustavni in si zaslužijo grožnje z rdečo barvo – barvo krvi.

Sporočilo sramote

Ravnanje vlade in njenih organov je po mnenju anonimnih avtorjev knjige protiustavno in sramotno – od tod naslov, Sramota. To je osrednje sporočilo knjige in to sporočilo je politično. Ker je knjigo izdal ZRC SAZU, je ta kot ustanova postal nosilec političnega sporočila, s katerim od trenutka izida knjige sedanjo vlado de facto kritizira ne le neka anonimna skupina, temveč javni raziskovalni zavod ZRC SAZU. Glede na realni zgodovinski trenutek se je ZRC SAZU s tem spustil tudi v predvolilni boj.

Polastitev javnega zavoda ZRC SAZU

ZRC SAZU je bil ustanovljen pred 40 leti, da bi skupaj z ustanoviteljico SAZU uresničeval dolgoročni raziskovalni program »Naravna in kulturna dediščina slovenskega naroda« (26. člen Zakona o SAZU). ZRC SAZU so 40 let, številne inštitute pa že desetletja prej, gradili mnogi znanstveniki različnih, demokratičnih nazorov, ki pa so vsi videli poslanstvo zavoda v znanosti, ki naj bo obče veljavna, nadpolitična in vsem skupna, v prid slovenskemu narodu. Knjiga Sramota pa je najnovejše v seriji dejanj, ki povzročajo politizacijo ZRC SAZU. Politizacija je dvojna: v očeh javnosti postaja ZRC SAZU čedalje bolj prepoznaven po protivladnem političnem aktivizmu; navznoter pa poteka v ZRC SAZU nezaželeno, škodljivo politično opredeljevanje raziskovalcev. Še pred desetimi leti na večini inštitutov ZRC SAZU raziskovalci večidel niso vedeli, kako je kdo politično  usmerjen, katero stranko kdo voli, saj to za njihovo delo ni bilo pomembno. Z raznimi politično motiviranimi pobudami vodstva (npr. nedavna peticija proti ministru Simonitiju, sodelovanje na protestih v imenu celotne  ustanove) pa so se politične razlike med raziskovalci začele kazati.

Apel Upravnemu odboru ZRC SAZU

Podpisani smo prepričani, da se mora škodljivi proces politizacije ZRC SAZU ustaviti. V tem procesu, katerega vidni izraz je Sramota, vidimo polastitev in zlorabo javnega raziskovalnega zavoda ZRC SAZU za dnevno  politiko, kar meče slabo luč tudi na SAZU. ZRC SAZU bi moral slediti izključno znanstvenim ciljem in se pri tem ravnati po svojem Statutu in veljavni zakonodaji, tudi po Zakonu o SAZU, saj ZRC SAZU »dobi s tem zakonom pravice in dolžnosti javnega raziskovalnega zavoda« (37. člen Zakona o SAZU). Nobeden od teh aktov ne daje nikakršne pravne podlage političnemu aktivizmu, ki ga je videti v omenjenih dejanjih. Zato pozivamo Upravni odbor ZRC SAZU, ki mora garantirati za zakonitost delovanja javnega zavoda, naj:

- javnosti predstavi, kako bo zagotovil končanje političnega aktivizma na ZRC SAZU in s tem ustavil njegovo politizacijo;
- naj poda javno izjavo, s katero se bo ZRC SAZU distanciral od političnega sporočila knjige;
- vodstvo ZRC SAZU naj se opraviči raziskovalcem, ki se s politizacijo javnega zavoda ne strinjajo.

člani SAZU:
ddr. Janez Höfler, izr. član SAZU
akademik dr. Milček Komelj
akademik dr. Janko Kos
akademik dr. Marko Snoj
akademikinja dddr. Marija Stanonik
upokojeni raziskovalci ZRC SAZU:
dr. Stane Granda
dr. Ivan Klemenčič
dr. Damjan Prelovšek
dr. Janez Šumrada, veleposlanik
aktivni raziskovalci ZRC SAZU:
dr. Matija Ogrin
dr. Boris Golec
dr. Anton Velušček
Ljubljana, 25. februar 2022
v vednost:
- Znanstvenemu svetu ZRC SAZU
- Predsedstvu SAZU

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...