Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (foto: European Union 2022 - Source : EP)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski | (foto: European Union 2022 - Source : EP)

Zelenski čustveno: Nihče nas ne bo zlomil! Mi smo močni! Mi smo Ukrajinci!

Novice | 01.03.2022, 20:36 Robert Božič

Tako je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, sklicanem zaradi ruske invazije v Ukrajini, v zelo čustvenem nagovoru "na daljavo" dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ga sklenil z besedami: "Dokažite, da ste z nami, dokažite nam, da nas ne boste pustili na cedilu. Dokažite, da ste res Evropejci. Tako bo življenje zmagalo nad smrtjo in luč bo premagala temo. Slava Ukrajini!"

Čeprav je pred seboj imel skico nagovora, je Zelenski evropske parlamentarce nagovoril spontano in doživel stoječ aplavz. Čustven nagovor v tem zelo težkem trenutku ukrajinske usode, je nekajkrat na rob solz spravil tudi uradnega prevajalca.

Nagovor objavljamo v celoti.

Te zadnje dni ne vem več, kako naj pozdravim. Ne morem reči dobro jutro, dober dan ali dober večer, kajti za marsikoga današnji dan ni ne dober in za nekatere je to zadnji dan.

Danes govorim o mojih državljanih, o Ukrajincih, ki branijo našo državo. In marsikdo bo to plačal z življenjem. Zato da brani mir.

Vesel sem vašega sporočila. Vesel sem da čutim povezanost, da soglasno podpirate Ukrajino. Veste, nismo vedeli da bomo morali plačati takšno ceno, to je tragedija za vsakega Ukrajinca, za našo državo. Gre za izredno visoko ceno, ki smo jo morali plačati. Na tisoče ljudi je že bilo ubitih, imeli smo dve revoluciji, eno vojno in zdaj že pet dni invazije s strani Ruske federacije.

Ne berem s papirja. Tega je konec, zdaj gre za življenje. Soočeni smo s kruto realnostjo, ljudje umirajo vsak dan.

Danes se naša življenja žrtvujejo za vrednote, pravice, svobodo in enakost, želimo biti enakopravni, kot ste vi.

Žrtvujemo naše najboljše, najdragocenejše ljudi. Ukrajinci so se izredno izkazali, na ta način lahko zmagamo. In vesel sem, da lahko to vidite in dejstvo je, da bomo prebrodili to krizo.

Pri nas govorimo o evropski izbiri Ukrajine. Za to smo si in si prizadevamo, zato si želim, da bi od vas slišali to, da je tudi vaša izbira evropska Ukrajina.

Današnje jutro je bilo za nas tragično, dve raketi sta zadeli Harkov, tam je vedno živelo veliko Rusov, več kot 20 univerz je tam, to je mesto, ki ima največje število univerz v naši državi. Tam je veliko mladih, ki so zelo pametni, ki se družijo, zbirajo, ki radi praznujejo.

Tam je tudi Trg svobode, največji trg v naši državi. Trg svobode, največji trg v Evropi. Si lahko predstavljate, zjutraj sta dve raketi zadeli ta trg in veliko življenj je bilo izgubljenih. To je cena miru, za katerega se borimo. Borimo se za našo zemljo, za našo svobodo.

Blokiran je vstop v vsa naša največja mesta. A nihče nam ne more vzeti svobode. Od zdaj naprej se bodo vsi trgi v Ukrajini imenovali Trg svobode. V vsakem mestu v državi bomo imeli Trg svobode. Nihče nas ne bo zlomil. Mi smo močni. Mi smo Ukrajinci!

Želimo si spet videti naše otroke. Želimo jih videti žive. Včeraj je bilo ubitih 16 otrok. Putin bo rekel, da gre za vojaško operacijo. Vprašam vas, v kakšni vojaški operaciji pa ubijajo otroke?

Naš ljudstvo je srčno. Borimo se za naše pravice, borimo se za našo svobodo. Borimo se za naša življenja. Borimo se za preživetje. In to nas najbolj motivira. Prav tako se borimo, da bi postali enakopravni člani Evrope.

Prepričan sem, da smo dokazali ravno to: Evropska unija bo močna z nami in brez vas bo Ukrajina zelo osamljena v svojem boju. Mislim, da smo dokazali svojo moč in svoj pogum. Dokazali smo, da smo prav takšni kot vi.

Zato vas prosim, dokažite, da ste z nami, dokažite nam, da nas ne boste pustili na cedilu. Dokažite, da ste res Evropejci. Tako bo Življenje zmagalo nad smrtjo in Luč bo premagala temo. Slava Ukrajini!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski:
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski: Dokažite, da ste z nami, dokažite nam, da nas ne boste pustili na cedilu. Dokažite, da ste res Evropejci. Tako bo življenje zmagalo nad smrtjo in luč bo premagala temo. Slava Ukrajini! © European Union 2022 - Source : EP

Ukrajina že dolgo poziva EU k jasni perspektivi članstva. Evropski parlament je danes na izrednem zasedanju v Bruslju sprejel resolucijo, s katero je najostreje obsodil rusko invazijo Ukrajine. Ob tem je pozval, naj se Ukrajini hitro dodeli status kandidatke za članstvo ter naj Unija proti Kremlju ukrepa s še strožjimi sankcijami, tudi z omejitvijo uvoza ruske energije.

EU poslanci so stoje izrazili spoštovanje Zwwelenskemu in Ukrajincem
EU poslanci so stoje izrazili spoštovanje Zwwelenskemu in Ukrajincem © European Union 2022 - Source : EP

Za resolucijo je glasovalo 637 evropskih poslancev, tudi vseh osem iz Slovenije. Proti jih je bilo trinajst, 26 pa se jih je vzdržalo. Večina nasprotnikov in zadržanih je iz vrst skrajno desne skupine Identiteta in demokracija (ID), evropske levice ter nepovezanih poslancev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ploska Zelenskemu
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ploska Zelenskemu © European Union 2022 - Source : EP

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...