Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Podpora Ukrajini naTrgu svetega Petra (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Podpora Ukrajini naTrgu svetega Petra | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež z zlomljenim srcem poziva: Odložite orožje!

Svet | 27.02.2022, 15:18 Marta Jerebič s. Brigita Zelič

»Odložite orožje! Bog je s tistimi, ki delajo za mir.« S temi besedami je papež Frančišek pri opoldanskem nagovoru znova pozval k miru in opozoril na prave žrtve vojne – ljudi. O tem se je včeraj po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta se je papežu zahvalil za molitev in zatrdil, da prebivalci Ukrajine čutijo njegovo duhovno podporo. Sveti oče je poklical tudi višjega nadškofa Ukrajinske grkokatoliške cerkve Svjatoslava Ševčuka. Ta je sporočil, da so preživeli še eno strašno noč, duhovnike pa je povabil, naj nedeljsko bogoslužje obhajajo v zakloniščih in kleteh. Papež pa je vse ljudi po svetu pozval, naj Boga za mir prosimo še bolj intenzivno.

"Tisti, ki vodijo vojno, pozabljajo na človečnost. Ne izhajajo iz ljudi, ne gledajo na njihovo konkretno življenje, ampak postavljajo strankarske interese in oblast pred vse. Zanašajo se na satansko in sprevrženo logiko orožja, ki je najbolj oddaljena od Božje volje. Oddaljuje se od navadnih ljudi, ki si želijo miru in ki so v vsakem konfliktu resnične žrtve, ki na lastni koži plačujejo vojno blaznost. Mislim na starejše, na tiste, ki v tem času iščejo zatočišče, na matere, ki bežijo z otroki ... To so bratje in sestre, za katere je treba nujno odpreti humanitarne koridorje in jih sprejeti," je dejal papež.

© Divisione Produzione Fotografica


"Z zlomljenim srcem zaradi dogajanja v Ukrajini - in ne pozabimo na vojne v drugih delih sveta, kot so Jemen, Sirija, Etiopija ... - ponavljam: odložite orožje! Bog je s tistimi, ki ustvarjajo mir, in ne s tistimi, ki uporabljajo nasilje."

Papež Franček je med prisotnimi na Trgu sv. Petra opazil skupino Ukrajincev, ki so mahali s svojimi zastavami. V ukrajinskem jeziku je dejal »Hvaljen Jezus!« kar je prisotne očitno toplo nagovorilo. 

Bog je s tistimi, ki ustvarjajo mir, in ne s tistimi, ki uporabljajo nasilje.

Ponovil je vabilo, da 2. marca, na pepelnično sredo, molimo in se postimo za mir v Ukrajini.

© Divisione Produzione Fotografica

Sicer pa je papež v nagovoru pred molitvijo kot običajno komentiral evangeljski odlomek današnje nedelje. Opozoril je na nevarnost, da smo pozorni že na malo smet v bratovem očesu, in ne opazimo trama, bruna, ki ga imamo v svojem (prim. Lk6,41). Ugotavljal je, da je res, kar pravi Jezus, da mi vedno najdemo razloge, da bi krivili druge in ob tem opravičevali sami sebe.   Vendar pa se vsaka plodna in pozitivna sprememba mora začeti pri nas samih. Če priznamo svoje napake in stiske, se nam odprejo vrata usmiljenja.

Za tem nas Jezus vabi, naj razmislimo o svojem govoru. Pravi, da usta "izražajo to, kar je v človekovem srcu" (v. 45). Res je, po načinu govorjenja lahko takoj vidiš, kaj kdo nosit v srcu. Besede imajo težo. Z njimi lahko izrazimo misli in občutke, lahko slavimo Boga in blagoslavljamo druge. Žal pa z jezikom tudi močno ranimo, saj je obrekovanje lahko ostrejše od noža! Spomnil je na Hammarskjöldov izrek, da "zlorabljati besede pomeni zaničevati človeka".  Proti koncu nas je sveti oče povabil: »Vprašajmo se torej, kakšne besede uporabljamo: besede, ki izražajo pozornost, spoštovanje, razumevanje, bližino, sočutje, ali besede, katerih namen je predvsem to, da bi mi v tujih očeh zablesteli? In potem, ali govorimo krotko ali pa onesnažujemo svet s širjenjem strupa: s kritiziranjem, pritoževanjem, spodbujanjem napadalnosti?«

Skleni je s prošnjo, naj nam Marija, nad katere ponižnostjo je bdel Gospod Bog, pomaga, da očisti naš pogled in naše govorjenje.

© Divisione Produzione FotograficaSvet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

O avtorju