Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Podpora Ukrajini naTrgu svetega Petra (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Podpora Ukrajini naTrgu svetega Petra | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež z zlomljenim srcem poziva: Odložite orožje!

Svet | 27.02.2022, 15:18 Marta Jerebič s. Brigita Zelič

»Odložite orožje! Bog je s tistimi, ki delajo za mir.« S temi besedami je papež Frančišek pri opoldanskem nagovoru znova pozval k miru in opozoril na prave žrtve vojne – ljudi. O tem se je včeraj po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ta se je papežu zahvalil za molitev in zatrdil, da prebivalci Ukrajine čutijo njegovo duhovno podporo. Sveti oče je poklical tudi višjega nadškofa Ukrajinske grkokatoliške cerkve Svjatoslava Ševčuka. Ta je sporočil, da so preživeli še eno strašno noč, duhovnike pa je povabil, naj nedeljsko bogoslužje obhajajo v zakloniščih in kleteh. Papež pa je vse ljudi po svetu pozval, naj Boga za mir prosimo še bolj intenzivno.

"Tisti, ki vodijo vojno, pozabljajo na človečnost. Ne izhajajo iz ljudi, ne gledajo na njihovo konkretno življenje, ampak postavljajo strankarske interese in oblast pred vse. Zanašajo se na satansko in sprevrženo logiko orožja, ki je najbolj oddaljena od Božje volje. Oddaljuje se od navadnih ljudi, ki si želijo miru in ki so v vsakem konfliktu resnične žrtve, ki na lastni koži plačujejo vojno blaznost. Mislim na starejše, na tiste, ki v tem času iščejo zatočišče, na matere, ki bežijo z otroki ... To so bratje in sestre, za katere je treba nujno odpreti humanitarne koridorje in jih sprejeti," je dejal papež.

© Divisione Produzione Fotografica


"Z zlomljenim srcem zaradi dogajanja v Ukrajini - in ne pozabimo na vojne v drugih delih sveta, kot so Jemen, Sirija, Etiopija ... - ponavljam: odložite orožje! Bog je s tistimi, ki ustvarjajo mir, in ne s tistimi, ki uporabljajo nasilje."

Papež Franček je med prisotnimi na Trgu sv. Petra opazil skupino Ukrajincev, ki so mahali s svojimi zastavami. V ukrajinskem jeziku je dejal »Hvaljen Jezus!« kar je prisotne očitno toplo nagovorilo. 

Bog je s tistimi, ki ustvarjajo mir, in ne s tistimi, ki uporabljajo nasilje.

Ponovil je vabilo, da 2. marca, na pepelnično sredo, molimo in se postimo za mir v Ukrajini.

© Divisione Produzione Fotografica

Sicer pa je papež v nagovoru pred molitvijo kot običajno komentiral evangeljski odlomek današnje nedelje. Opozoril je na nevarnost, da smo pozorni že na malo smet v bratovem očesu, in ne opazimo trama, bruna, ki ga imamo v svojem (prim. Lk6,41). Ugotavljal je, da je res, kar pravi Jezus, da mi vedno najdemo razloge, da bi krivili druge in ob tem opravičevali sami sebe.   Vendar pa se vsaka plodna in pozitivna sprememba mora začeti pri nas samih. Če priznamo svoje napake in stiske, se nam odprejo vrata usmiljenja.

Za tem nas Jezus vabi, naj razmislimo o svojem govoru. Pravi, da usta "izražajo to, kar je v človekovem srcu" (v. 45). Res je, po načinu govorjenja lahko takoj vidiš, kaj kdo nosit v srcu. Besede imajo težo. Z njimi lahko izrazimo misli in občutke, lahko slavimo Boga in blagoslavljamo druge. Žal pa z jezikom tudi močno ranimo, saj je obrekovanje lahko ostrejše od noža! Spomnil je na Hammarskjöldov izrek, da "zlorabljati besede pomeni zaničevati človeka".  Proti koncu nas je sveti oče povabil: »Vprašajmo se torej, kakšne besede uporabljamo: besede, ki izražajo pozornost, spoštovanje, razumevanje, bližino, sočutje, ali besede, katerih namen je predvsem to, da bi mi v tujih očeh zablesteli? In potem, ali govorimo krotko ali pa onesnažujemo svet s širjenjem strupa: s kritiziranjem, pritoževanjem, spodbujanjem napadalnosti?«

Skleni je s prošnjo, naj nam Marija, nad katere ponižnostjo je bdel Gospod Bog, pomaga, da očisti naš pogled in naše govorjenje.

© Divisione Produzione FotograficaSvet
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...