Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (foto: President.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski | (foto: President.gov.ua, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons)

Papež telefoniral Zelenskemu

27.02.2022, 09:31 Marjana Debevec

Papež je včeraj ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu po telefonu izrazil globoko žalost zaradi vojne. Ukrajinski predsednik pa se mu je zahvalil za molitev za mir in zatrdil, da prebivalci Ukrajine čutijo njegovo duhovno podporo. Sveti oče je poklical tudi višjega nadškofa ukrajinske grkokatoliške cerkve.

Papež je imel včeraj telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Pogovor je potekal medtem, ko so še naprej prihajale dramatične novice z vojne fronte in uličnih spopadov v Kijevu. Frančišek - poroča ukrajinsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu v tvitu - je izrazil "najglobljo žalost zaradi tragičnih dogodkov, ki se dogajajo v naši državi".
V drugem tvitu je sam predsednik Zelenski zapisal: »Papežu Frančišku sem se zahvalil za molitev za mir v Ukrajini. Ukrajinski narod čuti duhovno podporo Njegove Svetosti.«

Papež je že pred pogovorom z Zelenskim nagovoril tudi rusko stran. V petek dopoldne je želel izraziti zaskrbljenost zaradi konflikta v 30-minutnem pogovoru, ko je osebno odšel na veleposlaništvo Ruske federacije pri Svetem sedežu.

Nadškof Svijatoslav Shevchuk
Nadškof Svijatoslav Shevchuk © FB grkokatoliške Cerkve v Ukrajini

Papež telefoniral nadškofu Svijatoslavu Shevchuku

Včeraj pa je papež osebno telefoniral glavnemu nadškofu grkokatoliške Cerkve v Ukrajini Svijatoslavu Shevchuku in ga prosil za informacije v Kijevu in Ukrajini. Ukrajinski grškokatoliški cerkvi se je zahvalil za bližino ljudem, za njeno odločitev, da je ostane med ljudmi in da je dala na razpolago kleti kijevske katedrale, ki so postale njihovo zatočišče. Na koncu je zagotovil svoje molitve in dal blagoslov trpečemu ukrajinskemu ljudstvu.

Papež s tviti poziva k miru

Včeraj je papež na Twitter računu @Pontifex v ukrajinskem in ruskem jeziku odločno rekel ne vojni: »Jezus nas je učil, da se na diabolično nesmiselnost nasilja odgovori z Božjim orožjem, z molitvijo in postom. Naj Kraljica miru obvaruje svet pred norostjo vojne."

Tviti s podobo Kristusa na križu spremljata oznaka #PregiamoInsieme in #Ukraine ter nas vodita do dneva posta in molitve za mir v Ukrajini, ki ga je Frančišek sklical za 2. marec, na pepelnično sredo.


Že v petek je Frančišek v tvitih v ukrajinskem in ruskem jeziku prevzel besede iz okrožnice Vsi smo bratje:

»Vsaka vojna pusti naš svet slabši, kot ga je našel. Vojna je neuspeh politike in človeštva, sramotna predaja, poraz pred silami zla."

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...