Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Poznamo vedenjska pravila pri sporazumevanju preko zaslonov? (foto: PixaBay)
Poznamo vedenjska pravila pri sporazumevanju preko zaslonov? | (foto: PixaBay)

Janez Hudovernik: Priporočam, bodimo hvaležni!

Via positiva | 24.02.2022, 18:00 Nataša Ličen

Razmere so nas, posebej zadnji dve leti, množično vpele v virtualni svet. Poslujemo in se zasebno družimo vse več preko zaslonov na daljavo. Pa smo vešči bontona pri takšnem sporazumevanju Poznamo osnovna vedenjska priporočila?

Ko je oteženo srečanje v živo je virtualno nepogrešljivo orodje, je dober približek. Zato je za čim boljši uspeh dobro poznati pravila igre. Virtualno in realno je treba naprej. Nove dimenzije komunikacije, ki se zlivajo z dobo digitalizacije in novih prodajnih strategij so tu.

Besede ob prvem telefonskem pogovoru so bile: Gospod, rad bi vas videl, lahko prosim pridete k meni? Ta stavek pomenljivo kaže na nujnost socialnih stikov.

Janez Hudovernik je v soavtorstvu z Romanom Petermanom in Matjažem Kristanom izdal knjigo Virtualni prodajni sestanek. Govori o zaupanju. Kdor ne gre s časom, ga s časom ne bo. Prvenstveno je namenjena ljudem v prodajnem svetu. Čeprav smo občasno vsi del tega, soustvarjamo ga tudi v medsebojnih odnosih, ko izmenjujemo mnenja in skušamo drugega prepričati v svoj prav. Nič ni samoumevno, veščin se je treba učiti.

Slaba novica je, da moramo vse narediti sami, dobra pa, da se lahko z nasmehom učimo novih orodij. Tako kot sedaj, nam še niso bila dostopna. Digitalno, virtualno bo ostalo, kar pomeni, da potrebujemo vedenjske nasvete. Izpostavimo tišino. Ko nastane tišina, ki izkazuje kupčevo neodločenost, ponovite dejatva, ki so pri predstavitvi najbolj pritegnila, tišina ne sme trajati predolgo. In tako naprej lahko beremo v omenjeni knijgi.

Govorica rok je zelo močna.
Govorica rok je zelo močna. © PixaBay

Telesna govorica preko zaslona?
Pogosto preko računalniškega zaslona zavzamemo pozo mrtve narave, si nadenemo resen izraz na obraz, se naslonimo nazaj in se razkrijemo le do pasu, roke pa skrijemo pod mizo. Roke so eno od najbolj oživčenih delov telesa in imajo veliko sporočilno vrednost.

Zadnje raziskave kažejo, da imajo otroci staršev, ki pri govoru veliko uporabljajo roke, posledično večji besedni zaklad.

»Boljši besedni zaklad pomeni boljše razumevanje sveta, boljše razumevanje sveta pomeni boljše sporazumevanje, lažje napredovanje in tu je izredno pomembno več uporabljati roke. V virtualem okolje je prav tako zelo pomembno, da v ekran pripeljemo roke. To vnaša zaupanje, z rokami podkrepimo svoje besede

O ostalih veščinah, tudi o skromnosti in hvaležnosti, pa poslušajte pogovor z Janezom Hudovernikom v celoti. Priporočamo.

Vsak dan si zabeležim načrt dneva, spisek nalog, na koncu vedno pripišem, z Božjo pomočjo. S tem priznam, da ni vse odvisno od mene.

»Zgodi se lahko sto in ena stvar. Vem, da se lahko zadeva kmalu podre, dokler tega nisem ozavestil sem bil neprilagojen, nervozen, jezen, celo zloben do drugih ljudi. Saj mi je kar nerodno, ko razmišljam to, zdaj pa vem, če bo Božja volja, sicer se ne bo zgodilo. Hvaležnost je vračanje nazaj k sebi in skromnost, to sta dve dragoceni vrlini.«

Via positiva
Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media) Papež Frančišek v Kongu (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: Roke stran!

Več tisoč ljudi se je včeraj zbralo na ulicah in strehah hiš v Kinšasi ter tako pozdravilo papežev prihod v Kongo.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...