Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Zaupajmo, da bodo naši otroci tako ali drugače našli svojo pot.  (foto: PixaBay)
Zaupajmo, da bodo naši otroci tako ali drugače našli svojo pot. | (foto: PixaBay)

Alenka Rebula: Izbira šole ni dokončna. Iz tega ne gre delati drame.

Za življenje | 12.02.2022, 12:00 Nataša Ličen

Po dveh mesecih smo v rednem sklopu oddaj Za življenje govorili z Alenko Rebula, psihologinjo, pesnico in književnico, ki tenkočutno razbira plasti časa in osebne rasti. V svojih delih, tudi v knjigah z naslovom Vera vase, ki sta nastali v soavtorstvu z Josipo Prebeg, uči večjega zaupanja vase in v življenje.

Vsako delo, ki ga opravljamo z veseljem, z ljubeznijo, s predanostjo in nam leži, je odlična zadeva, za človeka in okolje.

V prvem letošnjem pogovoru z Alenko Rebula v sklopu sobotnih oddaj »Za življenje«, smo se ob Informativnih dnevih zaustavili pri izbiri poklicne poti:
»Tisto, kar bi mladi danes potrebovali je, da bi po eni strani čutili, da lahko izbirajo in da lahko pogledajo vase. Drugi aspekt pa je, da ne bi na to gledali kot na nekaj usodnega, ker je življenje zelo dolgo. Dosti mladih na svoji poti spremeni poklic, vemo kakšno je življenje danes in se številni potem izobrazijo še v kakšno dodatno smer, odkrijejo kakšen talent še v zrelih letih. To je zelo dolga pot; kaj vse delamo v življenju. In, trenutna izbira šolanja je začasna in delna. Če vso to dramo odvzamemo, postane vsa stvar z izbiro šole veliko lažja.«

Če nam je otrok dragocen in ga resnično spoštujemo kot človeško bitje, ga ne bomo skušali spraviti nekam, kjer se zdi imenitno nam, vprašanje če tudi otroku.

Starši imajo precej veliko vlogo
»Starševski egocentrizem je precej razširjen, ker hočemo ali nekaj biti in se skušamo s svojim otrokom postavljati, včasih nas je strah, imamo slabe izkušnje pri svojem delu, kjer so nas zaničevali, se postavljali nad nami in nas niso spoštovali ter skušamo otroka pred tem zaščititi.« Več je razlogov za vpliv na izbiro poklicnih poti naših otrok, pravi Alenka.

Alenka Rebula
Alenka Rebula © Tatjana Splichal

»Pri štirinajstih letih so še (sicer odraščajoči) vendarle otroci, in dobro je, če imajo občutek, da lahko izberejo katerokoli pot, ni treba iti po tisti, ki daje staršem občutek, da so to uspešni otroci, ki bodo nekam prišli, dosegli socialni dvig in da ne bodo ostali nekje med zadnjimi ne nekih »nečastnih« šolah.

Odrasli strašno dramatiziramo te izbire in jih napolnimo z nekim prizvokom usodnosti. Gorje, da izbereš narobe.

Zato je dobro, če starši najprej tudi pri sebi pošteno pogledajo, koliko spoštujejo človekovo delo. Ker vsako delo, ki ga opravljamo z veseljem, z ljubeznijo, predanostjo in nam leži, je odlična zadeva, za človeka in okolje. Ko otroci čutijo, da so staršem vsa dela na katerikoli ravni enakovredna in častna za človeka, je to dobro za njihovo prihodnost.

Razred
Ni konec sveta, če se izbrana šola izkaže za nas ne najboljšo. Življenje je dolgo in vedno lahko spremenimo pot. © PixaBay

Šole nudijo ozek izbor
»Čeprav obiskujejo določen program, določeno šolo, lahko ohranijo odprtost. Vedno lahko podpiramo prvinske nagibe v mladem človeku, ga opozarjamo, kdaj mu je lahko, kdaj mu je lepo, v katerih stvareh čuti, da jih oblada in so mu v veselje? Tudi, če ne gre v to smer, bo v sebi ohranil smer, ki ga veseli, pa čeprav za prosti čas in hobi. Vedno je čas, tudi pri tridesetih ali štiridesetih, da nam kdo reče, kaj nas zares veseli in nam je všeč ter najdemo en prostorček v svojem življenju za to

         Torej malo več prožnosti in zaupanja v to, da bodo otroci tako ali drugače našli svojo pot.

Odrasli strašno dramatiziramo te izbire in jih napolnimo z nekim prizvokom usodnosti. Gorje, da izbereš narobe. Gorje, da greš v eno smer, ki ni tista prava. Ja, dobro, greš, porabiš nekaj časa, potem pa izbereš novo. Življenje je eno veliko odkrivanje in zlasti popolnoma nepredvidljivo. Torej malo več prožnosti in zaupanja v to, da bodo otroci tako ali drugače našli svojo pot. To bi razbremenilo otroke in starše in naredilo malo bolj človeški tudi stik s šolanjem

Naslovnica knjige Vera Vase, ki je izšla v dveh delih
Naslovnica knjige Vera Vase, ki je izšla v dveh delih © ARO

V pogovoru z Alenko Rebula smo govorili tudi o bolezni in kako z mislimi vplivamo na zdravje, ter ob sklepu o kulturi miru v naši družbi.

Dostop do celotnega pogovora: https://avdio.ognjisce.si/share/zz_2022_02_12.mp3
Veseli bomo, če bi radi go. Alenki zastavili vprašnje, da se opogumite in ga pošljete na naslov za.zivljenje@ognjisce.si s prispisom za Alenko Rebula.
O njenih delih in razmišljanjih pa vabljeni k ogledu na spletu: https://www.alenkarebula.com

Za življenje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.