Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med nagovorom udeležencem simpozija o duhovništvu (foto: posnetek zaslona)
Papež med nagovorom udeležencem simpozija o duhovništvu | (foto: posnetek zaslona)

Papež: Tudi laiki se lahko klerikalizirajo

Svet | 17.02.2022, 14:24 Marjana Debevec

Ali kdaj pomislimo na to, da duhovništvo ne vključuje le službenih duhovnikov, ampak vse krščene? To, da se naši poklici dopolnjujejo in da imamo vsi svoje poslanstvo v Cerkvi, je poudarek tridnevnega simpozija, ki se je danes začel v Vatikanu. Uvodni nagovor je imel papež Frančišek.

»Ali ne bi raje nehali govoriti o duhovništvu, saj se soočamo z zlom spolnih zlorab, zaradi katerih smo vsi ponižani?« se je na začetku simpozija vprašal prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. Ponovil je opravičilo žrtvam, ker so bili ti zločini predolgo prikriti. Spodbudil je k raziskavi klerikalizma, ki vključuje zlorabe oblasti, duhovne zlorabe, zlorabe vesti in spolne zlorabe, ki so le vrh ledene gore. Najprej pa je po njegovem treba pogledati na globalno poslanstvo duhovništva.

In prav o tem je v svojem eno uro dolgem nagovoru razmišljal papež Frančišek. Po njegovih besedah ni hitrih odgovorov. Tudi duhovništvo je pred temi izzivi. Poklicev pogosto primanjkuje, ker ni navdušenja v krščanskih skupnostih. So učinkovite in organizirane, ni pa tega navdušenja in veselja.

Iti v puščavo intimnosti z Bogom

Duhovnik mora po njegovem znati prekiniti aktivizem in iti v puščavo intimnosti z Bogom. Brez tega je le utrujen delavec. Lahko opravi vse dolžnosti, od rožnega venca do brevirja in maše, vendar ni te osebne bližine z Jezusom. »Si sposoben iti v puščavo, ali greš takoj v oazo televizije?«

Druga je bližina s škofom. Pokorščina pomeni poslušati Božjo voljo, ki se razločuje v odnosu med njima. Vse to omogoča, da se ne zapremo sami vase. Škof ni nadzornik, ampak je oče.

Tretja je bližina z duhovniki, bratstvo med njimi. Jezus je navzoč tam, kjer so se bratje pripravljeni ljubiti med seboj. Iskati je treba svetost z drugimi in ne sami. »Če hočeš iti hitro, pojdi sam. Če hočeš priti daleč, pojdi z drugimi.« To zahteva potrpežljivost, trpeti z drugimi. Nasprotje tega je brezbrižnost.

Celibat je dar, ki ga Cerkev varuje

Ko je govoril o bližini z drugimi duhovniki, je opozoril predvsem na zavist med njimi. Gre za bolezen današnjega duhovništva, je poudaril. Zato se mnogi čutijo osamljene. »Kjer je bratstvo med duhovniki, pa je lažje živeti tudi odločitev za celibat. Celibat je dar, ki ga Cerkev varuje. Toda gre za dar, ki ga je treba živeti kot pot svetosti in potrebuje zdrave vezi, odnose resničnega spoštovanja, ki najdejo svojo temelj v Kristusu.« Samo če bodo duhovniki živeli v bratstvu, bo Jezus navzoč med njimi in bodo pričevali tudi navzven.

Blizu pa naj bodo tudi vsem ljudem, se dotaknejo njihove bede in trpljenja. »Božje ljudstvo si želi pastirjev in ne državnih upravnikov ali pa profesionalcev svetega.« Ta bližina ljudem daje tudi občutek pripadnosti skupnosti, ki jo danes še kako potrebujemo.

Ne klerikaluzmu

Papež je znova opozoril tudi pred klerikalizmom. »Klerikalizem je perverznost, ena od njegovih lastnosti je togost. Izhaja iz oddaljenosti od ljudi.« Vendar pa se po papeževih besedah tudi laiki lahko klerikalizirajo, če ustvarjajo elite. »Poslanstvo duhovnika je torej: osvetliti, blagoslavljati, poživljati, dvigovati, zdraviti in osvobajati.«

Več kot 500 škofov, duhovnikov, redovnikov in laikov bo na tridnevnem simpoziju razmišljalo o tem, kako vsem poklicem v Cerkvi povrniti navdušenje za oznanjanje vesele novice evangelija ter kako bolje sodelovati med duhovniki, posvečenimi in laiki.

Udeleženci simpozija s papežem
Udeleženci simpozija s papežem © Divisione Produzione Fotografica

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...