Boštjan SmoleBoštjan Smole
Papež med nagovorom udeležencem simpozija o duhovništvu (foto: posnetek zaslona)
Papež med nagovorom udeležencem simpozija o duhovništvu | (foto: posnetek zaslona)

Papež: Tudi laiki se lahko klerikalizirajo

Svet | 17.02.2022, 14:24 Marjana Debevec

Ali kdaj pomislimo na to, da duhovništvo ne vključuje le službenih duhovnikov, ampak vse krščene? To, da se naši poklici dopolnjujejo in da imamo vsi svoje poslanstvo v Cerkvi, je poudarek tridnevnega simpozija, ki se je danes začel v Vatikanu. Uvodni nagovor je imel papež Frančišek.

»Ali ne bi raje nehali govoriti o duhovništvu, saj se soočamo z zlom spolnih zlorab, zaradi katerih smo vsi ponižani?« se je na začetku simpozija vprašal prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. Ponovil je opravičilo žrtvam, ker so bili ti zločini predolgo prikriti. Spodbudil je k raziskavi klerikalizma, ki vključuje zlorabe oblasti, duhovne zlorabe, zlorabe vesti in spolne zlorabe, ki so le vrh ledene gore. Najprej pa je po njegovem treba pogledati na globalno poslanstvo duhovništva.

In prav o tem je v svojem eno uro dolgem nagovoru razmišljal papež Frančišek. Po njegovih besedah ni hitrih odgovorov. Tudi duhovništvo je pred temi izzivi. Poklicev pogosto primanjkuje, ker ni navdušenja v krščanskih skupnostih. So učinkovite in organizirane, ni pa tega navdušenja in veselja.

Iti v puščavo intimnosti z Bogom

Duhovnik mora po njegovem znati prekiniti aktivizem in iti v puščavo intimnosti z Bogom. Brez tega je le utrujen delavec. Lahko opravi vse dolžnosti, od rožnega venca do brevirja in maše, vendar ni te osebne bližine z Jezusom. »Si sposoben iti v puščavo, ali greš takoj v oazo televizije?«

Druga je bližina s škofom. Pokorščina pomeni poslušati Božjo voljo, ki se razločuje v odnosu med njima. Vse to omogoča, da se ne zapremo sami vase. Škof ni nadzornik, ampak je oče.

Tretja je bližina z duhovniki, bratstvo med njimi. Jezus je navzoč tam, kjer so se bratje pripravljeni ljubiti med seboj. Iskati je treba svetost z drugimi in ne sami. »Če hočeš iti hitro, pojdi sam. Če hočeš priti daleč, pojdi z drugimi.« To zahteva potrpežljivost, trpeti z drugimi. Nasprotje tega je brezbrižnost.

Celibat je dar, ki ga Cerkev varuje

Ko je govoril o bližini z drugimi duhovniki, je opozoril predvsem na zavist med njimi. Gre za bolezen današnjega duhovništva, je poudaril. Zato se mnogi čutijo osamljene. »Kjer je bratstvo med duhovniki, pa je lažje živeti tudi odločitev za celibat. Celibat je dar, ki ga Cerkev varuje. Toda gre za dar, ki ga je treba živeti kot pot svetosti in potrebuje zdrave vezi, odnose resničnega spoštovanja, ki najdejo svojo temelj v Kristusu.« Samo če bodo duhovniki živeli v bratstvu, bo Jezus navzoč med njimi in bodo pričevali tudi navzven.

Blizu pa naj bodo tudi vsem ljudem, se dotaknejo njihove bede in trpljenja. »Božje ljudstvo si želi pastirjev in ne državnih upravnikov ali pa profesionalcev svetega.« Ta bližina ljudem daje tudi občutek pripadnosti skupnosti, ki jo danes še kako potrebujemo.

Ne klerikaluzmu

Papež je znova opozoril tudi pred klerikalizmom. »Klerikalizem je perverznost, ena od njegovih lastnosti je togost. Izhaja iz oddaljenosti od ljudi.« Vendar pa se po papeževih besedah tudi laiki lahko klerikalizirajo, če ustvarjajo elite. »Poslanstvo duhovnika je torej: osvetliti, blagoslavljati, poživljati, dvigovati, zdraviti in osvobajati.«

Več kot 500 škofov, duhovnikov, redovnikov in laikov bo na tridnevnem simpoziju razmišljalo o tem, kako vsem poklicem v Cerkvi povrniti navdušenje za oznanjanje vesele novice evangelija ter kako bolje sodelovati med duhovniki, posvečenimi in laiki.

Udeleženci simpozija s papežem
Udeleženci simpozija s papežem © Divisione Produzione Fotografica

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...