Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek in imam Al-Tayyeb (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek in imam Al-Tayyeb | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Nikoli sovraštva v imenu vere!

| 04.02.2022, 10:51 Marjana Debevec

Napetosti v Ukrajini, posledice pandemije, preganjanje verskih manjšin – je zaradi tega in mnogih drugih delitev na svetu bratstvo med nami le še utopija? Papež Frančišek ohranja in spodbuja upanje. Pred tremi leti je z velikim imamom univerze Al Azhar podpisal dokument o človeškem bratstvu, ki so se mu pozneje pridružili tudi predstavniki drugih verstev. Po vsem svetu zato danes obeležujemo mednarodni dan človeškega bratstva.

Podpis dokumenta o človeškem bratstvu v Abu Dabiju 4. februarja 2019 je bil po besedah predsednika papeškega sveta za medverski dialog kardinala Ayusa globalni klic k bratstvu v svetu. V njem se papež in veliki imam Al Tayyeb obračata na ves svet v imenu Boga, ki je vse ljudi ustvaril z enakimi pravicami in dostojanstvom. Posebej se zavzameta za nemočne in odrinjene. Pišeta pa tudi »v imenu nedolžne človeške duše, ki jo je Bog prepovedal ubiti, saj je zatrdil, da je vsak, ki ubije človeka, kakor bi ubil vse človeštvo. In kdor reši enega, je kakor bi rešil vse človeštvo,« je za naš radio pojasnila biblicistka s. Snežna Večko.

Kmalu po podpisu omenjenega dokumenta so ustanovili odbor predstavnikov različnih religij, ki skupaj iščejo načine, kako to bratstvo konkretno udejanjati. »Vidimo, da so v vsaki religiji ljudje, ki si želijo srečanja. In s temi ljudmi se plete mreža,« je za naš radio poudaril sociolog dr. Igor Bahovec. Bolj ko se bo ta mreža zgostila, manj bo nevarnosti za fundamentalizem. Pri poudarjanju bratstva namreč ne gre le za prazne besede. »Bratstvo ni stvar idej. Bratstvo je stvar konkretnega življenja, srečanja,« je prepričan Bahovec, ki je še dodal: »Borimo se za to, da bomo res drug drugega videli kot brata. In boljše, kot da si očitamo stvari, je to, da si spodbujamo tisto, kar nas povezuje. Preveč je ločitev. In dostojanstvo človeka, ki je prisotno v vseh religijah, mislim, da je tista točka, ki nam lahko pri tem pomaga.«

Vsako leto na današnji dan pripravijo tudi prireditev s pričevanji pripadnikov različnih verstev o tem, kako si v svojem okolju prizadevajo za mir.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.