Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek in imam Al-Tayyeb (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek in imam Al-Tayyeb | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Nikoli sovraštva v imenu vere!

| 04.02.2022, 10:51 Marjana Debevec

Napetosti v Ukrajini, posledice pandemije, preganjanje verskih manjšin – je zaradi tega in mnogih drugih delitev na svetu bratstvo med nami le še utopija? Papež Frančišek ohranja in spodbuja upanje. Pred tremi leti je z velikim imamom univerze Al Azhar podpisal dokument o človeškem bratstvu, ki so se mu pozneje pridružili tudi predstavniki drugih verstev. Po vsem svetu zato danes obeležujemo mednarodni dan človeškega bratstva.

Podpis dokumenta o človeškem bratstvu v Abu Dabiju 4. februarja 2019 je bil po besedah predsednika papeškega sveta za medverski dialog kardinala Ayusa globalni klic k bratstvu v svetu. V njem se papež in veliki imam Al Tayyeb obračata na ves svet v imenu Boga, ki je vse ljudi ustvaril z enakimi pravicami in dostojanstvom. Posebej se zavzameta za nemočne in odrinjene. Pišeta pa tudi »v imenu nedolžne človeške duše, ki jo je Bog prepovedal ubiti, saj je zatrdil, da je vsak, ki ubije človeka, kakor bi ubil vse človeštvo. In kdor reši enega, je kakor bi rešil vse človeštvo,« je za naš radio pojasnila biblicistka s. Snežna Večko.

Kmalu po podpisu omenjenega dokumenta so ustanovili odbor predstavnikov različnih religij, ki skupaj iščejo načine, kako to bratstvo konkretno udejanjati. »Vidimo, da so v vsaki religiji ljudje, ki si želijo srečanja. In s temi ljudmi se plete mreža,« je za naš radio poudaril sociolog dr. Igor Bahovec. Bolj ko se bo ta mreža zgostila, manj bo nevarnosti za fundamentalizem. Pri poudarjanju bratstva namreč ne gre le za prazne besede. »Bratstvo ni stvar idej. Bratstvo je stvar konkretnega življenja, srečanja,« je prepričan Bahovec, ki je še dodal: »Borimo se za to, da bomo res drug drugega videli kot brata. In boljše, kot da si očitamo stvari, je to, da si spodbujamo tisto, kar nas povezuje. Preveč je ločitev. In dostojanstvo človeka, ki je prisotno v vseh religijah, mislim, da je tista točka, ki nam lahko pri tem pomaga.«

Vsako leto na današnji dan pripravijo tudi prireditev s pričevanji pripadnikov različnih verstev o tem, kako si v svojem okolju prizadevajo za mir.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...