Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče | (foto: ARO)

Bo Slovenija uspela s kandidaturo za Varnostni svet?

Slovenija | 17.01.2022, 09:00 Andrej Šinko

Na področju diplomacije so pred Slovenijo številni izzivi, med njimi implementacija odločbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov in optimizacija mreže diplomatsko konzularnih predstavništev.

Arbitražno sodišče je o meji med državama odločilo konec junija 2017, zaradi zavračanja odločbe s strani Hrvaške do njene uveljavitve vse do danes ni prišlo, v času nove vlade pa je zadeva javno kar nekoliko potihnila. Zunanji minister dr. Anže Logar, ki smo ga gostili v oddaji Pogovor o, pravi, da je to zdaj stvar tihe diplomacije in da so trenutno odnosi z vsemi sosedami tako dobri kot že dolgo ne. »Mislim, da je treba času pustiti čas, da mora ta racionalni razmislek o neracionalnosti medsosedskih sporov na nek način dozoreti, in se bo nato našla rešitev.«

Med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije so voditelji članic potrdili oceno, da je Hrvaška pripravljena na vstop v schengensko območje, kljub temu pa lahko do končnega koraka, ko bodo fizične meje padle mine še nekaj časa. »Ni nujno, da se vsak tak politični dogovor v realnosti pravočasno realizira, ampak si bomo za to prizadevali. Ker mislim, da je to racionalno, smiselno,« je dejal Logar in dodal, da bo to olajšalo življenja ljudem, ki živijo ob meji, pa tudi tistim, ki mejo prečkajo med poletjem, ali s kakšnim drugim namenom.

Slovenijo čaka tudi kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta. Omenjeno nalogo, če bo s kandidaturo uspešna, naj bi znotraj Združenih narodov prevzela v letih 2024 in 2025. »Pred nami je pomemben izziv, ki terja enotnost, tako navznoter kot navzven. V letu in pol moramo obdelati, če se lahko tako izrazim, celoten svet, vse države članice in jih s svojimi argumenti, ki mislim, da so zelo prepričljivi, prepričati, da podprejo Slovenijo v tej tekmi za mesto v Varnostnem svetu. Je pa to zelo pomemben izziv, in pomembna nagrada, ki bo Slovenijo postavila v sam vrh multilateralnega sodelovanja,« je dejal Logar.

Zunanji minister je za naš radio spregovoril tudi o diplomatsko konzularni mreži, ki se je med epidemijo, ko so številni Slovenci ustali ujeti v tujini, izkazala za zelo pomembno. To mrežo so v preteklih 18 mesecih že razširili, tako smo med drugim dobili nova predstavništva v Dublinu, Rigi, Seulu in Milanu, na mizi pa je tudi širitev v Afriko in indo-pacifiško regijo. Omenjena predstavništva so pomembna tudi za slovensko gospodarstvo, ki je močno izvozno usmerjeno.

Slovenija, Politika, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...