Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče | (foto: ARO)

Bo Slovenija uspela s kandidaturo za Varnostni svet?

Slovenija | 17.01.2022, 09:00 Andrej Šinko

Na področju diplomacije so pred Slovenijo številni izzivi, med njimi implementacija odločbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov in optimizacija mreže diplomatsko konzularnih predstavništev.

Arbitražno sodišče je o meji med državama odločilo konec junija 2017, zaradi zavračanja odločbe s strani Hrvaške do njene uveljavitve vse do danes ni prišlo, v času nove vlade pa je zadeva javno kar nekoliko potihnila. Zunanji minister dr. Anže Logar, ki smo ga gostili v oddaji Pogovor o, pravi, da je to zdaj stvar tihe diplomacije in da so trenutno odnosi z vsemi sosedami tako dobri kot že dolgo ne. »Mislim, da je treba času pustiti čas, da mora ta racionalni razmislek o neracionalnosti medsosedskih sporov na nek način dozoreti, in se bo nato našla rešitev.«

Med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije so voditelji članic potrdili oceno, da je Hrvaška pripravljena na vstop v schengensko območje, kljub temu pa lahko do končnega koraka, ko bodo fizične meje padle mine še nekaj časa. »Ni nujno, da se vsak tak politični dogovor v realnosti pravočasno realizira, ampak si bomo za to prizadevali. Ker mislim, da je to racionalno, smiselno,« je dejal Logar in dodal, da bo to olajšalo življenja ljudem, ki živijo ob meji, pa tudi tistim, ki mejo prečkajo med poletjem, ali s kakšnim drugim namenom.

Slovenijo čaka tudi kandidatura za nestalno članico Varnostnega sveta. Omenjeno nalogo, če bo s kandidaturo uspešna, naj bi znotraj Združenih narodov prevzela v letih 2024 in 2025. »Pred nami je pomemben izziv, ki terja enotnost, tako navznoter kot navzven. V letu in pol moramo obdelati, če se lahko tako izrazim, celoten svet, vse države članice in jih s svojimi argumenti, ki mislim, da so zelo prepričljivi, prepričati, da podprejo Slovenijo v tej tekmi za mesto v Varnostnem svetu. Je pa to zelo pomemben izziv, in pomembna nagrada, ki bo Slovenijo postavila v sam vrh multilateralnega sodelovanja,« je dejal Logar.

Zunanji minister je za naš radio spregovoril tudi o diplomatsko konzularni mreži, ki se je med epidemijo, ko so številni Slovenci ustali ujeti v tujini, izkazala za zelo pomembno. To mrežo so v preteklih 18 mesecih že razširili, tako smo med drugim dobili nova predstavništva v Dublinu, Rigi, Seulu in Milanu, na mizi pa je tudi širitev v Afriko in indo-pacifiško regijo. Omenjena predstavništva so pomembna tudi za slovensko gospodarstvo, ki je močno izvozno usmerjeno.

Slovenija, Politika, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...