Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (foto: Rok Mihevc)
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol | (foto: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

| 24.01.2022, 16:03 Tanja Dominko Marta Jerebič

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so tarče skupin, ki si resnice ne želijo. Tako se dogajajo pritiski zlasti z levega političnega pola, čeprav si levica prizadeva prikazati drugačno predstavo v javnosti.

Dr. Jože Možina, ki na RTV Slovenija že skoraj tri desetletja opravlja izvrstno novinarsko delo, vmes je nekaj časa zasedal tudi položaj direktorja TV Slovenija, je prejšnji teden doživel celo vrsto kritik zaradi oddaje Utrip, v kateri ponavadi vsak novinar skozi svojo prizmo pogleda v tedensko dogajanje v državi. Ampak nekaterim tega očitno ne bi smeli dovoliti. Napetosti na TV Slovenija so precejšnje. »Na televiziji je na splošno izredno napeto, saj se zdi, da se vračamo v preteklost, da delamo korake nazaj. Sam imam veliko izkušenj v zadnjih letih in v zadnjih dneh, saj se vidi, da slovenski medijski prostor ne prenese resnice, niti drugega mnenja.«

To ni nič novega, to je običajen način, ki ga zmorejo. Gre pa za demonstracijo moči, seveda vse zato, da bi prestrašili in utišali, ampak v tej dobi leta 2022 to ni več mogoče.

Prek pričevalcev je namreč dr. Možina jasno pokazal, da se v Dražgošah še zdaleč ni zgodilo to, o čemer nas prepričujejo, pač pa so to pravljice za otroke. »In ko gre za pomembne teme za njih, čeprav slonijo na laži, kar vsi vemo, oni vedo in vsi ostali tudi, saj se da to preveriti, potem je odziv ne samo nasprotovanje, ampak tudi žolčni napadi, diskreditacije, žalitve, čemur smo priča v teh dneh. To ni nič novega, to je običajen način, ki ga zmorejo. Gre pa za demonstracijo moči, seveda vse zato, da bi prestrašili in utišali, ampak v tej dobi leta 2022 to ni več mogoče,« poudarja Možina in tako odgovarja tudi na vse žaljivke s strani Zveze borcev, za katero pravi, da nima nobene pravice govoriti o resnicoljubnosti, saj resnico zanika že več desetletij, čeprav je bila že večkrat izpričana.

Dr. Možina pravi, da je delal oddajo Utrip že pred mnogo leti, tudi tedaj se je dotaknil tovrstnih tem. »Že dvajset let nazaj sem v Dražgošah prvič posnel pričevanja ljudi, nekateri so zdaj že pokojni. Tudi takrat sem na isti način posnel to temo, tudi takrat je bila mini aferica, ampak so jo skrili.« Tudi tedaj je namreč urednik s težavo objavil njegov prispevek in tudi tedaj je sledila reakcija Zveze borcev, potem so dosegli nek »protiprispevek«, s katerim bi Dražgoše prikazali v drugačni luči, ampak je bil tako bizaren, da ga niso objavili. »Ta aferica se je dogajala za zaprtimi vrati, kakšen preskok pa smo naredili v današnjem času? Da nekdo, ki ima argumentirano drugačno mnenje, tega ne bi smel narediti.« Čudi ga, kako mu nekateri govorijo, zakaj se je sploh lotil take teme, češ da je vedel, da bodo problemi. Ob tem poudarja, da ni oportunist, pač pa solidno plačan novinar RTV Slovenija, ki se čuti dolžnega v skladu s svojimi kompetencami obdelati tematiko, za katero se je tudi izobrazil.

V Dražgošah sta bili namreč letos izrečeni dve pomembni izjavi. »Da je šlo za veliko zmago, kar žal ne drži, pač pa je nekdanji predsednik Kučan zgolj poudarjal stare ideološke floskule, ki so žaljive za zdravo pamet in žaljive za domačine, ki so tedaj to trpljenje neprostovoljno dali čez in nekateri tudi umrli. Druga stvar, ki me je zmotila, pa je ta, da je Kučan govoril o novodobnem fašizmu in da je to govoril nekdo, ki je bil sam vodilni funkcionar komunizma, ki je po načinu delovanja, kršenja človekovih pravic, fašizmu najbolj podoben. Tega sem se dotaknil, vidim, da so ljudje to množično razumeli.« Pozitivna posledica je, da je imela ta oddaja 30 krat večjo gledanost. Dobiva tudi številna pisma podpore, tako je 90 odstotkov pisem, ki jih je RTV oziroma on sam prejel po oddaji Utrip, pozitivnih.

»Vsi novinarji moramo biti zavezani resnici, ne smemo se zaustaviti pred težkimi temami, ampak zarezati vanje, to je naše poslanstvo. Vabim tudi poslušalce, da so na to pozorni, da tako držo podpirajo in da o tem debatirajo. Da bomo dosegli višjo stopnjo zavedanja, kako pomembna je svoboda medijev. Brez te svobode medijev namreč tudi na volitve ne gremo ozaveščeni in potem tudi tam delamo napake.«

»Recimo, dragocena so pisma, ki jih dobim iz Dražgoš. Zelo se te dotaknejo. Eno se začne z besedami – neizmerno smo vam hvaležni ...«
Možina poudarja, da na RTV ni znanega primera, da bi z desne strani preprečevali svobodo novinarskega izražanja, je pa nešteto primerov, ko je obratno.
»Tu se je tudi videlo, da je Tanja Fajon, velika promotorka svobode medijev in novinarstva v Sloveniji, naredila veliko napako, ko se je vpletla v ta Utrip in ga napadla, češ da ni v interesu javnosti. Se pravi, oni, SD, so tisti, ki bodo po 50 letih komunistične vladavine in revolucije še vedno diktirali, kaj je interes javnosti. Tega je konec.«
Možina sicer ostaja optimist. Stvari se premikajo na bolje, ne moremo pa pričakovati nekih hitrih, popolnih sprememb, poudarja.
Ob koncu pa nam ob godu sv. Frančiška Saleškega vsem polaga na srce: »Vsi novinarji moramo biti zavezani resnici, ne smemo se zaustaviti pred težkimi temami, ampak zarezati vanje, to je naše poslanstvo. Vabim tudi poslušalce, da so na to pozorni, da tako držo podpirajo in da o tem debatirajo. Da bomo dosegli višjo stopnjo zavedanja, kako pomembna je svoboda medijev. Brez te svobode medijev namreč tudi na volitve ne gremo ozaveščeni in potem tudi tam delamo napake

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.