Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mag. Matej Tonin (foto: Rok Mihevc)
Mag. Matej Tonin | (foto: Rok Mihevc)

Tonin: Očitno se bomo na volitvah znova borili za iste vrednote kot na plebiscitu

Pogovor o | 30.12.2021, 12:07 Tanja Dominko Petra Stopar

Gost zadnje oddaje »Pogovor o« v letu 2021 je bil predsednik NSi, minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin. Zanimalo nas je, kako ocenjuje napredek države v zadnjih 30 letih, delo vlade v iztekajočem se letu in predsedovanje Svetu Evropske unije, pa tudi, kakšne izzive si je stranka NSi zadala v volilnem programu.

Na uvodno vprašanje, kje je država po 30 letih samostojnosti, je Tonin odgovoril, da je v ekonomskem in gmotnem smislu Slovenija zagotovo zelo napredovala in da se je na številnih področjih standard prebivalcev dvignil. To smo si po njegovih besedah želeli, a se zdi, »da se bomo očitno po 30 letih na prihodnjih državnozborskih volitvah znova borili za iste vrednote, iste stvari, kot so se ljudje pred 31 leti opredeljevali na plebiscitu«. Meni, da kljub razlikam med političnimi strankami ne bi smeli pozabiti na Slovenijo in na dobrobit njenih državljanov. Bistvo politike je namreč po Toninovih besedah delati za skupno dobro in si prizadevati, »da bodo ljudje predvsem od svojih plač dostojno živeli ter se v državi počutili sproščeno in varno«.

Nekdo, ki ima visoko plačo, visoko tudi plačuje v različne zdravstvene in socialne blagajne, iz katere vsi koristimo.

V tej luči bodo v NSi naredili vse, da se ne bo uresničil program Levice, »ki zagovarja to, da moramo biti vsi enako revni in nihče ne sme biti uspešen«. Toninu se zdi pomembno nagraditi tiste, ki so uspešni uspeh nekoga prepoznati kot vrednoto, pri čemer pa mora država poskrbeti, da ima vsak enake izhodiščne možnosti. »Če je nekdo uspešen, hvala Bogu, ker ta človek prinaša v naše skupne blagajne toliko več. Nekdo, ki ima visoko plačo, visoko tudi plačuje v različne zdravstvene in socialne blagajne, iz katere vsi koristimo.« Prav s splošno dohodninsko olajšavo v noveli zakona o dohodnini bi po njegovem povzročili to, da bi si država pri naših plačah vzela manj. »Posledica bi bile višje neto plače. Naše stališče je, da državljani definitivno bolje vemo, za kaj bomo ta denar porabili, kot pa država.« Ta pa bo, verjame Tonin, na nek način, omenjena sredstva preko domače potrošnje dobila nazaj, v obliki DDV. Če ne bomo spremenili pristopa, pa bodo mladi izobraženi ljudje državo še naprej zapuščali in boljše priložnosti iskali v tujini, meni prvak NSi.

Kot najpomembnejše ukrepe vlade v tem mandatu je najprej navedel deset protikoronskih paketov za pomoč ljudem in gospodarstvu v covid krizi. »Imamo zgodovinsko rekordno visoko zaposlenost. Če ne bi določenih stvari prav delali, se to zagotovo ne bi zgodilo. Na drugi strani to pomeni rekordno nizko brezposelnost. Skratka, tisti, ki danes želijo delati, delo tudi dobijo. Gospodarstvo delavce išče povsod. Gospodarski in ekonomski ukrepi so bili torej zagotovo pravilni,« je ocenil in spomnil na delo in dosežke drugih ministrov iz vrst svoje stranke. Nenazadnje pa je vlada dala ogromno sredstev občinam, »ker se zavedamo, da te najhitreje odpravljajo razvojne razlike«.

Podporo vladi, kot jo kažejo javnomnenjske ankete, zato ne dojema kot nizko, ampak kot zelo solidno: »Mislim, da so imeli naši predhodniki podporo celo pod 20 odstotki, nas se drži okrog 30-odstotna. Ampak, če pogledate v detajle, kdo so predvsem ljudje, ki ne podpirajo vlade, so to tisti, ki se volitev ne udeležujejo in so več ali manj nezadovoljni z vsako stvarjo. Kar se tiče prihodnosti, sem kar optimističen, se mi zdi, da lahko z nekim dobrim delom in optimizmom celotna trenutna vlada doseže dober rezultat, v tem primeru pa bi si zagotovili še en mandat.«

Se mi zdi, da lahko z nekim dobrim delom in optimizmom celotna trenutna vlada doseže dober rezultat, v tem primeru pa bi si zagotovili še en mandat.

V zvezi z demografsko problematiko in nizko rodnostjo v Sloveniji se zdi predsedniku NSi ključno, »da bi kot družba razvili več veselja do življenja, da bi spodbujali velike družine, da bi bila materinstvo in očetovstvo vrednota, ki bi jo krepili in delodajalci in družba kot celota, da ljudje, ki smo poročeni in ki imamo otroke, ne bi bili v slabšem položaju kot tisti, ki jih nimajo«. Vprašanje rodnosti je po njegovem zelo strateško pomembno in se je v času covidne krize še bolj poglobilo. »Zato bo prihodnost, kar se tega tiče, zelo trpka. In če se tu ne bo nekaj dramatično spremenilo, se bomo lahko upravičeno spraševali, ali bomo še slišali slovensko besedo čez nekaj desetletij. Ti ukrepi so pomembni danes in naslednji mandat bo strateško pomembno, da se kot družba soočimo z demografskimi spremembami in kako predvsem obrniti te negativne demografske kazalce,« je povedal. Tu bo, je dodal, potrebno tudi reševanje stanovanjske problematike, pri čemer pa so v NSi proti socialističnemu reševanju tega vprašanja v smislu, da je treba graditi državna stanovanja. Ta način po njihovem ne deluje, zato bi bilo bolje, če bi zlasti podjetja višek denarja vlagala v kadrovska stanovanja, ki bi jih ponudila svojim zaposlenim pod ugodnimi pogoji. »Poleg tega je potrebno, da bi mladim omogočili relativno lahek dostop kreditov, s katerimi si lahko financirajo svoja stanovanja,« je še dodal Tonin.

Naslednji mandat bo strateško pomembno, da se kot družba soočimo z demografskimi spremembami, in kako predvsem obrniti te negativne demografske kazalce.

S koncem leta Slovenija predaja krmilo predsedovanja Svetu Evropske unije Franciji. Da je bila Slovenija pri predsedovanju v težkih okoliščinah uspešna, ni samo ocena vlade, ampak tudi predsednice Evropske komisije in evropskih komisarjev, poudarja Tonin. To je bil še vedno čas pandemije, zaznamovan tudi z drugimi dogodki, med katerimi je omenil nemške volitve, hibridno vojno, ki jo je pritiskala Belorusija, in agresivno ravnanje Rusije. Kot posebnost predsedovanja je omenil večino v živo izpeljanih dogodkov, kar je dalo tudi rezultate. »Zagotovo bodo odmevali naši uspehi na področju digitalizacije, tudi sociale, zdravstva, pa tudi obrambi in še kje,« je ocenil.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje Pogovor o, ki jo je pripravila Tanja Dominko.

Pogovor o
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...