Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Nasilje nad ženskami (foto: Pixabay)
Nasilje nad ženskami | (foto: Pixabay)

Stop nasilju nad ženskami! Prekinimo tišino!

25.11.2021, 12:19 Marjana Debevec

Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga zaustavili. V več organizacijah so pozvali k ničelni toleranci do nasilja.

Po podatkih Združenih narodov bo ena od treh žensk v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja. V času globalne zdravstvene krize pa številke rastejo. Po besedah višjega policijskega inšpektorja Alojza Sladiča se je v času zaprtja države nasilje preselilo iz javnih prostorov v domove. Ob mednarodnem dnevu nasilja nad ženskami pa poziva: »Prijavite nasilje! Ne bodimo tiho

O tem, da je treba prekiniti tišino, je na dopoldanski novinarski konferenci poudarila tudi prof. dr. Tanja Repič Slavič. »Tišina je tista, ki najbolj pomaga ohranjati in vzdrževati nasilje. In to daje rabljem varnost.« Zato je o tem nujno treba spregovoriti in nasilje kaznovati, je poudarila Repičeva.

Žrtvam pa je sporočila: »Da naj zberejo pogum, naj poiščejo strokovnjaka, nekoga, ki jim bo stal ob strani in ovrednotil, kar doživljajo, jim vzel to krivdo, ker krivda je tista, ki jim zveže roke, ki jim ne pusti, da odidejo, ki jim celo nezavedno omogoča, da vzdržujejo tudi same neko nasilno dinamiko. To nositi v sebi je pekel.« Če ne stopijo iz tega kroga nasilja, rabljem omogočajo, da nasilje izvajajo naprej, tudi pri drugih žrtvah, je še poudarila dr. Repič Slavič.

Dr. Christian Gostečnik pa je izpostavil, da je vsako takšno nasilno vedenje neke vrste zasvojenost.

S tiskovno konferenco so obeležili tudi 20. obletnico ustanovitve izpopolnjevalnega programa Zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Več o tem pa ob koncu tedna.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...