Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Pedofilija, zlorabe (foto: Pixabay)
Pedofilija, zlorabe | (foto: Pixabay)

Francosko poročilo o zlorabah - papež: "Moje misli so pri žrtvah."

Novice | 05.10.2021, 14:27 Marta Jerebič

216.000 mladoletnih žrtev spolnih zlorab. Približno 3.000 duhovnikov pedofilov. Takšne so ocene za Francijo za zadnjih 70 let. Poročilo je danes predstavila neodvisna komisija, ki jo je leta 2018 ustanovila Katoliška cerkev v Franciji kot odgovor na vrsto pedofilskih škandalov. Sestavlja jo 22 pravnih strokovnjakov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov. Poročilo na 2 tisoč 500 straneh predstavlja tudi 45 priporočil: od obravnave žrtev in odškodnine do preventive, izobraževanja duhovnikov in redovnikov v kanonskem pravu in vodenju.

216.000 žrtev pedofilije s strani klera, 330.000, če vključimo tudi zlorabe s strani drugih članov Cerkve, kot so učitelji v katoliških šolah.

Velika večina žrtev so bili dečki, stari od 10 do 13 let iz različnih družbenih okolij.

Skoraj tretjina primerov je vključevala posilstvo.

60 odstotkov žrtev je pozneje v življenju trpelo resne posledice na področju čustev in spolnosti.

Vodja preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve je na predstavitvi poročila dejal, da so bile zlorabe sistemske. Cerkev je vse do leta 2000 kazala globoko, popolno in celo kruto brezbrižnost. Ne samo, da ni sprejela ukrepov, ampak je zamižala na oko in včasih zavedno otroke pustila v tveganih stikih. Po besedah Sauveja je Cerkev svoj odnos do žrtev resnično spremenila šele pred petimi leti.

V imenu zlorabljenih je govoril François Devaux, žrtev očeta Preynata v lyonski škofiji in soustanovitelj združenja La Parole Libérée. Kot poroča Vatican News, je bil njegov govor poln trpljenja in jeze, pa tudi hvaležnosti do dela komisije, ki jo je opredelil kot žrtvovanje za skupno dobro. »Vi, člani komisije, ste se vrnili iz pekla,« - je dejal in Cerkev pozval h korenitim reformam. Povedal je, da je občutil izdajo zaradi molka in odziva sistema, s katerim se je soočil na svoji boleči poti.

Predsednik francoske škofovske konference, Eric de Moulins-Beaufort, je izrazil sram, žrtve je prosil odpuščanja in obljubil ukrepanje. Tako škofovska konferenca kot konferenca redovnih ustanov bosta temeljito preučili 45 priporočil neodvisne komisije in nujne ukrepe sprejeli na novembrskem zasedanju.

Sauvé je med njimi izpostavil nujnost, da Cerkev prizna odgovornost za to, kar se je zgodilo v preteklosti. V imenu komisije, ki jo je, kot rečeno, ustanovila Cerkev, je pozval tudi k prizadevanjem za odškodnino žrtvam.

Tudi misli papeža Frančiška so ob poročilu predvsem pri žrtvah, njihovih ranah, hvaležen je za pogum, da so prijavile zlorabo in upa, da bodo lahko stopile na pot ozdravljenja, je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...