Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sv. Bernard (foto: Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge, Public domain, via Wikimedia Commons)
Sv. Bernard | (foto: Musée de Cluny – Musée national du Moyen Âge, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 20. avgust – sv. Bernard

Spominjamo se | 20.08.2021, 08:45 Tone Gorjup

20. avgusta leta 1153 v Clairvauxu umrl cerkveni učitelj Sveti Bernard. Bil je pobudnik prenove cistericijanskega reda in duhovni voditelj zahodnega krščanskega sveta svojega časa.

Prejšnji stiški opat Anton Nadrah je o svetem Bernardu in cistercijanih v naših krajih povedal: „On je najpomembnejši svetnik našega cistercijanskega reda. Zaradi svojih številnih in kvalitetnih duhovnih spisov ga je Cerkev razglasila za cerkvenega učitelja. Dvanajsto stoletje je tako globoko zaznamoval s svojim vsestranskim delovanjem, da zgodovinarji to stoletje imenujejo kar Bernardovo stoletje. Ta svetnik je pomemben tudi za naše kraje, saj so že za njegovega življenja prišli v Slovenijo njegovi duhovni sinovi in se leta 1135 naselili v Stični, sto let pozneje pa še v Kostanjevici. S svojim delovanjem na verskem, kulturnem in gospodarskem področju so vtisnili neizbrisen pečat v razvoj našega naroda.“

Na današnji dan leta 1683 se je v Škofji Loki rodil jezuitski pridigar Jernej Basar. Napisal je knjigo nedeljskih pridig po predlogi ignacijanskih duhovnih vaj.

20. avgusta 1862 se je v Veliki Bučni vasi v župniji Prečna pri Novem mestu rodil organist in skladatelj Bernard Pirnat. Po orglarski šoli je kot organist in pomožni učitelj služboval na Dobrovi pri Ljubljani, v Štangi, v Škofji Loki, Radovljici, pri Devici Mariji v Polju in v Št. Petru na Krasu. Nekaj let je bil nadzornik organistov v dekaniji Trnovo in Postojna. Po prvi svetovni vojni se je preselil na Dunaj, kjer je bil pomožni organist v cerkvi Sv. Jakoba v Floridsdorfu. Bernard Pirnat je zložil latinsko mašo ter približno sto cerkvenih skladb, ki so večinoma ostale v rokopisu. V Cerkvenem glasbeniku je objavil Črtice iz življenja slovenskega organista.

Na današnji dan 1881 se je v Naklem pri Kranju rodilduhovnik, katehet, stenograf in publicist Jernej Pavlin. Napisal je Zgodovino slovenske stenografije.

20. avgusta 1908 je umrl skladatelj Gustav Ípavec. Bil je zdravnik v Šentjurju. Sodeloval je v čitalnicah v Celju, Ptuju in Mariboru. S skladanjem se je ukvarjal občasno. Med pomembnejšimi zborovskimi skladbami Gustava Ipavca so tudi Tam za goro zvezda sveti, Lipa, Slovenec sem, Planinska roža, Oblaček in druge.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...