Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik države Borut Pahor (foto: UPRS/Tamino Petelinšek/STA)
Predsednik države Borut Pahor | (foto: UPRS/Tamino Petelinšek/STA)

Agra v Gornji Radgoni prvi večji sejem v državi po razglašeni epidemiji marca lani

Slovenija | 21.08.2021, 15:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je začel 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo do četrtka predstavljalo 1100 razstavljavcev iz 29 držav. Prvi večji sejem v državi po razglašeni epidemiji marca lani je odprl predsednik Borut Pahor.

Odprtje sejma Agra je potekalo v znamenju pozivov k sodelovanju in povezovanju v agroživilski verigi, ker se bo le tako mogoče spopasti s prihajajočimi izzivi, med katerimi so tudi podnebne spremembe. Na slednje je opozoril tudi Pahor in dejal, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država. "V nobenem primeru pa se slovenske kmetice in kmetje ne smejo prestrašiti, da bodo v procesu prilagajanja ostali prepuščeni sami sebi. Država je dolžna, da jim stoji ob strani in zagotavlja pomoč. Krize dokazujejo, kako pomembne so različne oblike varnosti. Danes je primeren trenutek, da ponovno razmislimo o pomenu prehranske varnosti. Zaradi naravnih danosti nikoli ne bomo država, ki bi lahko imela na vseh področjih zadostno prehransko samooskrbo. Mora pa biti cilj, da imamo primerno proizvodnjo hrane na vsaj nekaterih ključnih področjih. Pri tem pa je potrebno upoštevati, da se prehranske navade spreminjajo," je povedal Pahor.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je v imenu države gostje letošnjega kmetijsko-živilskega sejma Agra povedala, da je kmetijstvo v srcu in identiteti Slovenije in Francije, ter da so ljudje v obeh državah navezani na zemljo, sektor agroživilstva in kakovost izdelkov.

Francija je vodilni kmetijski pridelovalec v EU, njene kmetijske površine zasedajo polovico ozemlja, obdeluje jih 400.000 kmetov. Ima tudi več kot tisoč izdelkov z uradnimi označbami kakovosti in porekla.
Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška je najpomembnejše, da so se udeleženci sejma spet srečali v živo, deležnikom v prehranski verigi pa se je zahvalil, da smo imeli v času epidemije dovolj hrane.

Da so sodelovanje, povezovanje in spoštovanje dogovorov ključni za razvoj, kakovostno hrano in večjo samooskrbo, so se strinjali tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič in direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...