Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Janez Janša (foto: Vlada RS)
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Janez Janša | (foto: Vlada RS)

Janša: Širitev EU je odgovor na številne strateške izzive

01.07.2021, 19:00 Marjana Debevec

Vajeti Sveta Evropske unije je danes prevzela Slovenija. Na Brdu pri Kranju se je mudi celotna Evropska komisija, na čelu z njeno predsednico Ursulo fon der Leyen. Popoldne sta skupaj s predsednikom vlade in trenutno predsedujočim Svetu EU Janezom Janšo stopila pred novinarje.

Evropska unija je bila v času soočanja s pandemijo del rešitve, je poudaril Janez Janša. Pohvalil je hiter odziv Evropske komisije pri načrtovanju okrevanja po pandemiji. »Da lahko zdaj dejansko govorimo o okrevanju v neki situaciji, kjer smo sicer zabeležili padec BDP-ja, žrtvovali marsikaj, kljub temu pa ne govorimo o pogorišču, ki ga rešujemo

Kot pravilno odločitev je Janša izpostavil razvoj, proizvodnjo in delitev cepiva. »Pravi čudež je, da je bilo cepivo izdelano v tako kratkem času. Brez spodbud in tudi financiranja, ki ga je dala Evropska komisija tega ne bi bilo mogoče.«

In kaj nas čaka? Janša je kot ključno izpostavil Konferenco o prihodnosti Evrope. Zatrdil je, da si bo Slovenija prizadevala za vključenost vseh v te pogovore.
»Slovenija se bo trudila, da bo ta razprava odkrita, da bo vključujoča, ne sami med evropskimi institucijami in nacionalnimi vladami, ampak, da bodo vključene tudi regije, lokalne skupnosti, civilne organizacije, Evropejci kot takšni. Po finančno gospodarski krizi, po migrantski krizi, po brexitu, po pandemiji je napočil čas, da nadaljujemo nekatere razprave o stvareh, o katerih se nismo dogovorili, ko smo razpravljali o pogodbi za Evropo ali pa o Lizbonski pogodbi

Janša je kot ključno izpostavil še širitev EU, ki je odgovor na številne strateške izzive.»V zadnjem desetletju in še malo več širitev Evropske unije ni bila v ospredju zaradi omenjenih kriz, ampak smo bili priča celo krčenju, se pravi brexitu. Videli smo, da če se ne širi Evropska unija, se širi nekdo drug. In to večinoma ni prostor širjenja svobode, varovanja človekovih pravic in vladavine prava.« Slovensko predsedstvo bo zato organiziralo evropski vrh na temo zahodnega Balkana skupaj s tamkajšnjimi vladami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je širitev povezave močno podprla, obenem pa zatrdila, da bo čas slovenskega predsedstva točka preobrata za Evropsko unijo. EU se namreč zdaj previdno odpira in išče načine za dolgoročno okrevanje. Poudarila je tudi, da je predpostavka za politični dialog spoštovanje vseh političnih strank.
Janši je še zagotovila, da ima njeno polno in nenehno podporo pri postavljanju poti Evrope v prihodnost.

Člani Evropske komisije in Slovenske vlade na Brdu pri Kranju
Člani Evropske komisije in Slovenske vlade na Brdu pri Kranju © Vlada RS

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...