Rok MihevcRok Mihevc
Na Kredarici obsijani s soncem (foto: Samo Kham)
Na Kredarici obsijani s soncem | (foto: Samo Kham)

Video: Z morja na Triglav. Uspeli so. Čestitke!

Dogodki | 25.06.2021, 05:01 Robert Božič Nataša Ličen

Radijci Blaž Lesnik, Andrej Jerman ter Andrej Novljan in Izidor Šček, so si po včerajšnjem napornem prvem in drugem delu podviga Z morja na Triglav, v čast 30-letnice samostojne svobodne Slovenije, vzeli nekaj ur nočnega počitka v sveži triglavski klimi, ki hitro vrača moči.

V minutah pred osmo uro zjutraj so se oglasili z vrha Triglava.

Uspelo jim je. Iskrene čestitke!


"Praznično je, tudi z razgledi in vremenom, je resnično lepo obarvan ta dan. Čutiti je, tudi z zastavami obiskovalcev, tudi tujcev, da je današnji dan poseben. Z veliko hvaležnostjo smo stopili na vrh in občudujemo lepote, ki so okrog nas.

 


Hvaležni, ker ste spremljali projekt in te razglede, to vzdušje, ki ga doživljamo, zdaj pošiljamo v dolino, vsem, predvsem vam, ki morda nikoli več ne boste mogli, ne morete ali morda ni želje po tem, stopiti na vrh Triglava, bolnikom, invalidom, na katere se vedno spomnimo, tudi z bolniškim župnikom Mirom Šlibarjem, ki je pogosto na Kredarici.

Pošiljamo vsem čudovite razglede v hvaležnosti za domovino, ki je res prekrasna, z vrha Triglava. Hvala vsem, ki ste nas spremljali in tudi podpirali v molitvah," je zaključil oglašanje Blaž, ob uspešno doseženem podvigu, projektu, "Z morja na Triglav".

Naš namen je bil začutiti neposredno lepote domovine in jih predati poslušalcem, tudi skozi oglašanja, številna srečevanja ob poti in s prispevki v radijskem programu. Upamo, da nam je to uspelo. »Kljub naporom«, je pripovedoval Blaž v oglašanju s Triglava, »ki smo jih doživljali na poti kolesarjenja in pristopa na Triglav, smo se naužili lepot domovine. Gre za izziv, ki jih človek, vsaj takšni kakršni smo mi, potrebuje, gre za druženje, nepozabne dogodivščine, in hkrati vse to povežemo v šopek za domovino. In, zdaj ko stojimo na vrhu, je moja misel usmerjena v hvaležnost za domovino. Upam, da jo bomo znali obdržati in ohraniti še za prihodnje rodove.«

"Razgledi so fantastični, z nekaj meglicami v daljavi. Svoboda, ki jo nudijo pogledi s še rahlo zasneženimi vrhovi okrog nas, čudovito. Tudi v pogovorih s tujci, je ta svoboda, ki jo ponudi razgled na naše hribe, neizmerna. Naši načrti so seveda varen sestop, po zajtrku na Kredarici, ker potrebujemo nekaj energije, lepo varno nazaj. Samo, ki je z nami ves čas ima s seboj tudi smuči, želi se spustiti na smučeh skozi dolino Kot, kjer je snega več, in sledi morda tudi kakšen odmev z njegovega podviga."

"Sinoči smo se na Kredarici sredi noči in spanja, kamor smo sicer utrujeno popadali v postelje po včerajšnjih naporih, prebudili in se spraševali, kaj se dogaja. Streha nad nami je bila takšna, da se je slišalo zelo dobro, kot nekakšna sodra se je zdelo. Bilo je manjše neurje, ampak zjutraj ni bilo sledu o tem, dan je bil že navsezgodaj opran. Številni so šli na sončni vzhod, srečali smo skupino približno dvajsetih gornikov, ki so čakali sonce, da je vzšlo na vrhu Triglava."

Že pred tednom dni posnet zanimiv video doživetja Triglava še v zimskih razmerah

Vzpon so pred tednom dni, v veliko bolj zimskih okoliščinah, že opravili in takrat je nastal tudi tale, prepričani smo, zgodovinski posnetek.

Podvig lahko spremljate v živo!

V prazničnem jutru si obetajo lepo vreme in se nadejajo še novih lepih pogledov, ki jih bodo delili z nami. Zato vabilo, da na praznični dan spremljate naš radijski program, dogajanje odmeva na našem FB profilu, kjer je mogoče najti tudi utrinke iz ozadja podviga, sledite nam lahko na Twitterju in tukaj na spletu.

Še četrti del podviga

Jih pa potem čaka še četrti, nič manj zahtevni del podviga. Gre za varen sestop s Triglava na Kredarico in nato spust v dolino. Naš prijatelj Samo Kham, ki se nam je z Rokom Gajškom pridružil že na kolesarjenju pa je na Kredarico prinesel smuči in namerava en del poti v dolino opraviti kot smučarski spust. To bo zanimiv posladek za konec podviga v čast 30 letnice samostojnosti napše Domovine in radijske akcije »Z morja na Triglav«.

Naša ekipa se je pred dnevi že povzpela na Triglav in preverila aktualne razmere. Andrej Novljan,Izidor Šček, Blaž Lesnik in Andrej Jerman.
Naša ekipa se je pred dnevi že povzpela na Triglav in preverila aktualne razmere. Andrej Novljan,Izidor Šček, Blaž Lesnik in Andrej Jerman. © ARO

Dogodki
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...