Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Na Kredarici. Že drugič v tednu dni. (foto: ARO)
Na Kredarici. Že drugič v tednu dni. | (foto: ARO)

Z morja na Triglav! S hvaležnostjo za 30 let!

Dogodki | 24.06.2021, 19:24 Robert Božič

Zjutraj, minuto čez polnoč so se trije radijci, voditelj Blaž Lesnik in tonska mojstra Andrej Jerman ter Andrej Novljan, na slovenski obali zavihteli na kolo in zavrteli pedala v smeri proti Triglavu. Pridružila sta se jim še dobra kolesarska prijatelja Rok Gajšek in Samo Kham. S tem so začeli podvig, ki so mu skupaj z vodjo radijske tehnike, Izidorjem Ščekom, ki jih je počakal v dolini Krme, dali naslov »Z morja na Triglav«.

V popoldnevu so zagrizli v drugi del podviga, vzpon iz Krme na Kredarico v zelo vročem vremenu. Zdaj so v Triglavskem domu, jutri zgodaj zjutraj pa bo sledil še tretji del - vzpon na vrh Triglava. Sodelavci smo ponosni nanje in jim želimo miren počitek po izjemno napornem dnevu in res lepo doživetje jutrišnjega sončnega vzhoda na vrhu našega očaka.

Kronologija

20.00 Ob radijskem ognjišču, tebi, draga Slovenija

Kljub utrujenosti so naši fantje (možje) celotno današnje dogajanje, predvsem pa svoje doživljanje podviga, delili z nami v nocojšnji praznični oddaji Ob radijskem ognjišču. Od 20.00 naprej jo bodo vse do zgodnjih jutranjih ur oblikovali Matjaž Merljak, Mateja Feltrin Novljan in Marko Zupan. Vabljeni k poslušanju!

Gre za podvig, ki bi mu lahko rekli tudi »posebne vrste romanje« pravi Blaž, ki je tudi idejni oče podviga: »Tokrat bi radi opozorili na lepote, ki nas obdajajo in povezujejo: izjemne naravne posebnosti slovenskih pokrajin, dragoceno kulturno dediščino in ljudi, ki so jo skupaj s kulturo in jezikom ohranjali skozi stoletja. Na tej poti bomo od vseh štirih glavnih pokrajinskih enot, ki se stikajo v Sloveniji, tokrat izpustili zgolj panonsko nižino.« Več o ozadju lahko preberete v drugem delu tega zapisa, v katerem ves dan v živo beležimo njihovo pot.

18.43 Krredarica

17.04 Še na poti proti Kredarici

Trenutno so naši fantje pod "Kalvarijo" pod Kredarico, na predelu poti, ki se  strmo vzpenja pod pobočji Vrha Snežne konte. Pred tem so  na FB objavili tudi tale video.

 

Iz Krme proti Kredarici
Iz Krme proti Kredarici © Rok Mihevc

12.12 Naši fantje so poslušalko Anico pustili brez besed

Vsak dan po zvonjenju ob 12.00 voščimo našim prijateljicam in prijateljem (PRO), ki ta dan praznujejo rojstni dan. Marjan je izmed 29-tih, ki danes praznujejo, izžrebal in s klicem presenetil poslušalko Anico Jeromel iz okolice Slovenj gradca. A presenečej še ni bilo konec, prisluhnite!

Skupinska v dolini Krme. Slovo od koles in gojzarji na noge...
Skupinska v dolini Krme. Slovo od koles in gojzarji na noge... © Rok Mihevc

10.49 Počasi se začenja še drugi del podviga, vzpon na Kredarico

Medtem ko čakamo na novo oglašanje naše ekipe, tokrat že razširjene z izkušenim gornikom Izidorjem Ščekom, šefom naše radijske tehnike, iz doline Krma, pa bi vas rad opozoril na to, da nam je Miro Šlibar, ki ga vsi poznamo kot navdušenega gornika in maševalca v kapelici Marije Snežne na Kredarici, ob današnjem podvigu naših fantov med drugim zaupal dogodek hvaležnosti, ki se je pred davnimi leti, na predvečer praznika Marije Vnebovzete, takoj po blagoslovu z Najsvetejšim na vse štiri strani neba, zgodil na Kredarici. Svoj nagovor, ki ga boste lahko v našem programu slišali zvečer nekaj minut pred 19.00, je sklenil z besedami: »S podobno hvaležnostjo te dni objemam, skupaj z vami, našo domovino Slovenijo...!

8.21 Prihod v Vrbo

Posebno mesto med postanki današnjega podviga ima Vrba na Gorenjskem. Tja, pred cerkvico sv. Marka, smo povabili naše poslušalke in poslušalce iz bližnjih in daljnih krajev, saj smo pripravili krajši kulturni program, ki ga je oblikoval dramski igralec Gregor Čušin. Nataša Ličen je pred mikrofon povabila tudi nekatere od gostov in skupaj so sprejeli tudi kolesarje, ki jih čaka le še dobrih 40 kilometrov poti do Krme. Tam bodo kolesa zamenjali z gojzarji in drugo gorniško opremo in podvig nadaljevali z vzponom proti Kredarici. Vabljeni k spremljanju v našem radijskem programu.

5.19 Iz Dobrove čez klanec proti Šentvidu. Radio prihajamo!

 

Na radiju je ekipo pričakal zajtrk, Marjan jih je povabil pred mikrofon, odstrli so nekaj zgodb z nočnega kolesarjenja, naš diakon in odgovorni urednik Tadej Sadar pa je podelil blagoslov za nadaljevanje poti na Gorenjsko: "Kolo je simbol premikanja in pot, ki so jo začrtali naši sodelavci je zelo naporna, torej gre za žrtev, ki je dokaz ljubezni. S tema dvema simboloma nas navdihujete, da se tudi mi ne nehamo premikati v smer dobrega in da mora to premikanje biti napolnjeno z ljubeznijo. Dragi kolesarji in gorniki, naj bo vaša pot lepa in varna in naj vaša žrtev obrodi sad v naši Domovini. Srečno se vrnite domov, vidimo se jutri v Arboretumu. Naj bo slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu. Bog vas živi. Srečno!"

Po zajtrku in blagoslovu od radija naprej proti Vrbi!
Po zajtrku in blagoslovu od radija naprej proti Vrbi! © Rok Mihevc

Nočni utrinek s podviga Z morja na Triglav
Nočni utrinek s podviga Z morja na Triglav © Rok Mihevc

3.22 Naši fantje so že v Postojni

Skupinska fotografija v spomin na nočni start
Skupinska fotografija v spomin na nočni start © Rok Mihevc

To pa je še ena skupinska, pridružila sta se še Rok Gajšek in Samo Kham.

Zagrizeno v klanec
Zagrizeno v klanec © Rok Mihevc

00.04 Blagoslov za srečno pot in start

Blagoslov za srečno pot jim je v svetišču sv. Marka na Markovcu podelil župnik Ervin Mozetič.

 

 

Blaž Lesnik, Andrej Novljan in Andrej Jerman so bili ob sončnem zahodu izjemno razpoloženi.
Blaž Lesnik, Andrej Novljan in Andrej Jerman so bili ob sončnem zahodu izjemno razpoloženi. © Rok Mihevc

V hladu noči bliskovito na Gorenjsko, potem pa vzpon na Kredarico

»Naš načrt vključuje start ob polnoči,« je včeraj, tik pred odhodom v Koper, v naši večerni oddaji mozaik dneva pojasnil Blaž in takole orisal prvi del podviga. »Skolesi se bomo odpeljali proti Ljubljani, po blagoslovu in zajtrku predvidoma zjutraj ob 5.00 na radiju nas nato čaka pot do Vrbe na Gorenjskem, kjer bomo predvidoma okrog 8.00 in nato naprej do alpske doline Krma, kjer bomo svoje konjičke odložili, se preobuli v gojzarje in seveda ne pozabili na vso zimsko gorniško opremo in nadaljevali naše popotovanje peš v vzponom proti Kredarici.«

Zakaj morje, zakaj Triglav in kaj ima to z obletnico naše samostojnosti?

»Slovenije je bogata v svoji raznolikosti. In hkrati pregovorno majhna, da so takšne zamisli, kot je priti od morske gladine do najvišjega vrha države, izvedljive. Od 0 do 2864 metrov nadmorske višine. Mislim, da je seznam takšnih držav, kjer je to mogoče, precej skromen, saj je težko poiskati že takšne, ki imajo morje in tako čudovite gore, kot so v Sloveniji s Triglavom na čelu, to je praktično nemogoče.«

S pogledom z vrha želimo objeti vso našo deželo v hvaležnosti, da smemo živeti tu, v tem raju!

»To morda zveni zdaj malce v zanosu, vem, da je tudi drugod po svetu veliko lepot in zanimivosti, a vprašanje, če na tako majhnem koščku ozemlja. Skratka, s tem dejanjem želimo ob 30. obletnici državnosti opozoriti na lepote, ki nas združujejo od morja do najvišjih vrhov.«

»Gore so se sploh v naši zgodovini prepletale z željo po samostojnosti in so del narodne identitete. Triglav je mogočen simbol, ki ga vsak Slovenec na svoj način čuti v srcu. Velikokrat rečemo, da nam pogled z njegovega vrha seže daleč, vse do morja. In naša želja je s tem pogledom z vrha objeti vso deželo v hvaležnosti, da smemo živeti tu, kjer se stikajo štiri pokrajinske enote: mi bomo na naši poti tokrat zgrešili samo panonsko nižino,« je še dodal Blaž v Mozaiku dneva,

Akcija: Z morja na Triglav
Akcija: Z morja na Triglav © Andrej Jerman

Podvig lahko spremljate v živo!

Utrinke in javljanja s poti in z vrha bomo s pomočjo naših štirih junakov in zagrete spremljevalne ekipe, naj omenimo samo Roka Mihevca ter Matjaža Travna iz Kolesarskega centra Sevnica, posredovali v javljanjih v živo v naš radijski program. Dogajanje ažurno odmeva na našem FB profilu, kjer je mogoče najti tudi utrinke iz ozadja podviga, sledite nam lahko na Twitterju in tukaj na spletu. Zvečer načrtujemo, tudi sodelovanje v tokrat malce daljši oddaji Ob radijskem ognjišču.

Srečanje PRO na Dan državnosti

25. junija vas vabimo v Arboretum Volčji potok, kjer bo nadškof Anton Stres daroval mašo za domovino. Po njej bo koncert priljubljenega sestava Kvatropirci.

Priporočamo, da si prinesete tudi kakšen stol, blazinico, senčnik, ... da boste lahko sedeli v senčki.

Vstop v Arboretum je do 12. ure prost, s seboj imejte potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testu.

Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...