Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Raj pod Triglavom (foto: ARO)
Raj pod Triglavom | (foto: ARO)

Radijski muzikantje na delu

Radijski utrip | 25.06.2021, 09:25 Jure Sešek

Ob okrogli obletnici samostojnosti Republike Slovenije smo se radijski sodelavci čutili nagovorjene. Na različne načine skušamo odgovoriti klicu praznovanja, z različnimi dejanji bi radi voščili naši domovini, se zahvalili za samostojnost in prosili za miren tek let v prihodnosti, bogato rast in za vse dobro Sloveniji in njenim ljudem.

Naši poslušalci lahko slišite različne priložnostne rubrike, besede znanih Slovencev, kitice in vrstice različnih avtorjev, skrbno izbrano glasbo, pa tudi molitev za domovino, ki praznuje. Upamo, da ste slišali, da se odpravljamo z morja na Triglav in, da ste ujeli tudi vabilo na srečanje v Arboretumu, kjer bomo danes praznovali s sveto mašo in koncertom zasedbe Kvatropirci.

Naj bo pesem Sloveniji v pozdrav, vam, dragi poslušalci, v veselje, Bogu pa v zahvalo za domovino, ki je dar, ki se ga premalo zavedamo.

Pa še nekaj: začutili smo, da bi bilo lepo, če bi Sloveniji tudi zapeli. Odločili smo se, da iz bogate zakladnice skladb, ki opevajo našo domovino, izberemo pesem, ki nas nagovarja in v sebi nosi sporočilo, ki je tudi naše, misel, ki bi jo lahko vzeli za svojo. Našli smo jo med deli Lojzeta Slaka, ki je s svojim ansamblom vedno znova opeval lepote Slovenije. Skladba »Raj pod Triglavom« rada zazveni v našem programu, živi pa tudi na spletnih portalih, kjer so uporabniki zapisali: »Čudovita, enkratna pesem s posebnim besedilom Ivana Sivca. Priznam, solze so mi zalile oči, premalo ljubimo našo predrago in čudovito deželico Slovenijo!«

Stopili smo v studio, raztegnili meh harmonike, k sodelovanju povabili legendarnega Janeza Pera, ki je s svojim baritonom postavil temelje, igrali, peli in se veselili. Glasbenega sodelovanja, praznovanja, skupnega ustvarjanja. Nastal je »Raj pod Triglavom« po naše.

Janez Per
Janez Per © Jakob Čuk

Naj bo vesel pozdrav našim sodelavcem, ki prestavljajo meje in so Slovenijo doživeli s kolesa in v planinskih čevljih, v enem dnevu z morja do Aljaževega stolpa. Naj bo pesem Sloveniji v pozdrav, vam, dragi poslušalci, v veselje, Bogu pa v zahvalo za domovino, ki je dar, ki se ga premalo zavedamo. Bog živi Slovenijo, blagoslovi ta raj pod Triglavom.

Radijski utrip
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...