Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Ivan Sivec (foto: Jože Bartolj)
Ivan Sivec | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost: Pisatelj Ivan Sivec

Naš gost | 21.06.2021, 12:02 Jože Bartolj

Naš gost je bil pisatelj, publicist in etnolog Ivan Sivec, ki je naš najplodovitejši pisatelj. Podpisuje skoraj 160 knjižnih del in mnoga med njimi so v samem vrhu bralnih seznamov slovenskih knjižnic. Za prvo iztočnico pogovora smo izbrali izid knjige o primorskem duhovniku Virgilu Ščeku, ki je izšla v novi knjižni zbirki Slovenski narodni buditelji založbe Družina. Ivan Sivec nam je povedal, da si želi, da bi ob 30 letnici samostojnosti bolj spoznali nekatere po krivici zamolčane velike osebnosti naše zgodovine …

Iskriv pogovor z gostom smo nadaljevali z mislijo, ki se nam včasih lahko porodi, da nam Slovencem zgodovino bolj pišejo pisatelji kot zgodovinarji. Vsi se spomnimo velikega Ivana Cankarja, ki je zapisal krilatico o narodu hlapcev. Ta se je zelo prijela in bila velikokrat tudi politično izrabljena ... Pa smo Slovenci res hlapci, smo povprašali Ivana Sivca, ki nam je zatrdil, da to nikakor ne drži. Da smo Slovenci zmagovalci, pravi Sivec, saj smo si pred 30 leti za razliko od mnogih drugih narodov izborili lastno državo. Res pa je da se ne cenimo dovolj.

V nadaljevanju pogovora je naš gost omenil glasbenika brata Avsenik, ki sta našo verzijo domače glasbe zapisala na evropski zemljevid, v Sloveniji pa nista nikoli prejela zaslužene pozornosti. Na temo Avsenikov je Ivan Sivec napisal tudi knjigo in magistriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Znani pisatelj je ob svoji 50 letnici na Društvu slovenskih pisateljev leta 1999 predstavljal svojo petdeseto knjigo. Od takrat je minilo 22 let, on pa je zbirko svojih del povečal na neverjetnih 158 (morda je v vmesnem času od snemanja do predvajanja izšla še kakšna?) knjig. Zanimalo nas je, kako je to mogoče?

Ivan Sivec
Ivan Sivec © Jože Bartolj


Človek mora biti za tak delovni tempo zelo discipliniran. Povedal nam je kako poteka njegov dan, kako je z ozadjem pisanja, kako je s študijem podatkov, obiskovanjem knjižnic ... , kajti človek mora o neki osebnosti veliko vedeti ...

Ivan Sivec piše različne literarne žanre: zgodovinske romane in povesti, biografske, socialno-psihološke, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo, humorne pripovedi, celo slikanice za najmlajše ... Dr. Helga Glušič je njegovo pisanje označila za vitalistični realizem oz. novi realizem s primesmi dokumentarnosti.

Ivana Sivca smo povprašali tudi o tem, kako je bil zaposlen na Radiu Slovenija, najdlje kot novinar oz. urednik.

V njegovem življenjepisu nas je malo presenetilo, da je obiskoval srednjo elektro šolo na Vegovi, študij pa zatem nadaljeval Filozofski fakulteti. Povedal nam je kaj se je zgodilo, da je kot fant s podeželja (prihaja iz Most pri Komendi), tehniko zamenjal za družboslovje.

Leta 2019 je prejel visoko državno odlikovanje: red za zasluge za slovenski narod za 'izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest'. Ostale nacionalne nagrade pa se ga zaenkrat bolj izogibajo. Zakaj meni, da je tako?

Pogovor smo sklenili še z aktualnim razmišljanjem o domovini v luči prihajajoče 30 letnice samostojnosti.



Prisluhnite celotnemu pogovoru z Ivanom Sivcem

Naš gost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...