Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Ivan Sivec (foto: Jože Bartolj)
Ivan Sivec | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost: Pisatelj Ivan Sivec

21.06.2021, 12:02 Jože Bartolj

Naš gost je bil pisatelj, publicist in etnolog Ivan Sivec, ki je naš najplodovitejši pisatelj. Podpisuje skoraj 160 knjižnih del in mnoga med njimi so v samem vrhu bralnih seznamov slovenskih knjižnic. Za prvo iztočnico pogovora smo izbrali izid knjige o primorskem duhovniku Virgilu Ščeku, ki je izšla v novi knjižni zbirki Slovenski narodni buditelji založbe Družina. Ivan Sivec nam je povedal, da si želi, da bi ob 30 letnici samostojnosti bolj spoznali nekatere po krivici zamolčane velike osebnosti naše zgodovine …

Iskriv pogovor z gostom smo nadaljevali z mislijo, ki se nam včasih lahko porodi, da nam Slovencem zgodovino bolj pišejo pisatelji kot zgodovinarji. Vsi se spomnimo velikega Ivana Cankarja, ki je zapisal krilatico o narodu hlapcev. Ta se je zelo prijela in bila velikokrat tudi politično izrabljena ... Pa smo Slovenci res hlapci, smo povprašali Ivana Sivca, ki nam je zatrdil, da to nikakor ne drži. Da smo Slovenci zmagovalci, pravi Sivec, saj smo si pred 30 leti za razliko od mnogih drugih narodov izborili lastno državo. Res pa je da se ne cenimo dovolj.

V nadaljevanju pogovora je naš gost omenil glasbenika brata Avsenik, ki sta našo verzijo domače glasbe zapisala na evropski zemljevid, v Sloveniji pa nista nikoli prejela zaslužene pozornosti. Na temo Avsenikov je Ivan Sivec napisal tudi knjigo in magistriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Znani pisatelj je ob svoji 50 letnici na Društvu slovenskih pisateljev leta 1999 predstavljal svojo petdeseto knjigo. Od takrat je minilo 22 let, on pa je zbirko svojih del povečal na neverjetnih 158 (morda je v vmesnem času od snemanja do predvajanja izšla še kakšna?) knjig. Zanimalo nas je, kako je to mogoče?

Ivan Sivec
Ivan Sivec © Jože Bartolj


Človek mora biti za tak delovni tempo zelo discipliniran. Povedal nam je kako poteka njegov dan, kako je z ozadjem pisanja, kako je s študijem podatkov, obiskovanjem knjižnic ... , kajti človek mora o neki osebnosti veliko vedeti ...

Ivan Sivec piše različne literarne žanre: zgodovinske romane in povesti, biografske, socialno-psihološke, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo, humorne pripovedi, celo slikanice za najmlajše ... Dr. Helga Glušič je njegovo pisanje označila za vitalistični realizem oz. novi realizem s primesmi dokumentarnosti.

Ivana Sivca smo povprašali tudi o tem, kako je bil zaposlen na Radiu Slovenija, najdlje kot novinar oz. urednik.

V njegovem življenjepisu nas je malo presenetilo, da je obiskoval srednjo elektro šolo na Vegovi, študij pa zatem nadaljeval Filozofski fakulteti. Povedal nam je kaj se je zgodilo, da je kot fant s podeželja (prihaja iz Most pri Komendi), tehniko zamenjal za družboslovje.

Leta 2019 je prejel visoko državno odlikovanje: red za zasluge za slovenski narod za 'izjemno obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, ki neguje narodno zavest'. Ostale nacionalne nagrade pa se ga zaenkrat bolj izogibajo. Zakaj meni, da je tako?

Pogovor smo sklenili še z aktualnim razmišljanjem o domovini v luči prihajajoče 30 letnice samostojnosti.Prisluhnite celotnemu pogovoru z Ivanom Sivcem

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Naš gost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...