Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Angela Kotnik je vedno skrbela za otroke (foto: Družina Kristusa Odrešenika)
Angela Kotnik je vedno skrbela za otroke | (foto: Družina Kristusa Odrešenika)

Spominjamo se, 28. maj – Angela Kotnik

Spominjamo se | 27.05.2021, 14:08 Tone Gorjup

28. maja 1641 je bil v ljubljanski stolnici krščen polihístor, topograf, etnograf in risar Janez Vájkard Válvazor. Poznamo ga po delu Slava Vojvodine Kranjske.

Na današnji dan 1835 se je na Próseku rodil posestnik in politik Ivan Nábergoj. Kot poslanec na Dunaju se je zavzemal za slovensko šolstvo in gospodarski razvoj.

28. maja 1901 se je v Podutíku rodil pesnik Anton Vódnik. Bil je med prvimi ekspresionisti, ki je izdal mladostni pesniški zbirki: Žalostne roke in Vigilije.

28. maja 1921 se je v Vélikem Pódlogu rodila ustanoviteljica skupnosti Družine Kristusa Odrešenika sestra Angela Kotnik, rojena Kerin. Bila je socialna delavka. V letih po vojni, ko je bila Cerkev preganjana, je spoznala, da je rešitev v radikalnem življenju po evangeliju, v službi ubogim. Kot orodje v božjih rokah je ustanovila prvo svetno ustanovo na Slovenskem in ji dala ime Družina Kristusa Odrešenika. Prva pravila skupnosti je 12. septembra 1968 potrdil tedanji ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik. Leta 2000 pa je skupnost dobila status svetnega inštituta. Angela Kotnik je izdala tudi zbirko pesmi Štirje letni časi. O njej je nekaj mesecev pred smrtjo dejala: To je kratek prerez moje duhovne poti. Če bo komu koristilo, hvala Bogu, če nikomur, pa tudi prav. Razdeljene so na štiri oddelke, tako kot so nastajale: v mladosti, v zrelelm času, v jeseni, ko so že bolj umirjene in ob koncu življenja - čas starosti in priprave na smrt.“

Na današnji dan 1985 je v Gorici umrl pravnik in politik Ávgust Sfíligoj. Bil je med ustanovitelji tajne organizacije TIGR in tajnik goriške Edinosti. Pod fašizmom je bil večkrat zaprt. Po kapitulaciji Italije je prišel na prostost in se pridružil partizanom. Ker se ni strinjal z revolucionarno ideologijo, so ga pred koncem vojne zaprli in skušali ubiti. Sodeloval je pri ustanovitvi Slovenske demokratske zveze - prve slovenske politične stranke v Italiji ter pri ogranizaciji slovenskega šolstva.

Spominjamo se