Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Postonjska jama (foto: Stanko Gruden/STA)
Postonjska jama | (foto: Stanko Gruden/STA)

Spominjamo se, 20. maj

Spominjamo se | 20.05.2021, 06:39 Tone Gorjup

Na današnji dan 1825 se je v Železnikih rodil pionir jamarskega turizma Anton Globóčnik. Poskrbel je za ureditev dostopa v Postojnsko jamo in za elektrifikacijo.

20. maja 1953 je v Buenos Airesu umrl teolog, pravnik in duhovnik Alojzij Ódar, doma iz Jereke. Po posvečenju je v Ljubljani doktoriral iz teologije, zatem pa študiral cerkveno pravo na Lateranski univerzi v Rimu. Po vrnitvi v domov je predaval cerkveno pravo na Teološki fakulteti v Ljubljani. V tem času je poskrbel za to, da smo med prvimi na svetu dobili prevod Zakonika cerkvenega prava (izšel je leta 1944). Ódar se je po vojni umaknil najprej v Italijo in zatem v Argentino. V obeh državah je bil predavatelj cerkvenega prava in obenem dekan dveh teoloških fakultet.

Na današnji dan 1991 je v Trstu umrl ilustrator in prevajalec Milko Bámbič. Je avtor prvega slovenskega mladinskega stripa Buci Bu. Napisal je več mladinskih del.

20. maja leta 1992 je bilo v Mariboru prvo informativno srečanje Kólpingove družine. Namenjeno je bilo oživitvi Kolpingovega združenja v Sloveniji, ki je bilo po drugi vojni ukinjeno. Udeležence je pozdravil škof Franc Kramberger. Zatem je o liku duhovnika Adolpha Kolpinga spregovoril voditelj združenja graške škofije Franz Tropper. Bistvo ustanove, njene cilje in strukturo je predstavil generalni tajnik mednarodne Kolpingove zveze Hubert Tintelott. Prvi predsednik obnovljene Kolpingove zveze pri nas Franjo Šauperl leta 2008 o razširjenosti te pobude dejal:

Danes je ta njegova organizacija rokodelskih pomočnikov prešla v množično mednarodno organizacijo, ki je razširjena po vsem svetu, na vseh celinah, razen v Avstraliji.“

20. maja 2003 je umrl pesnik, literarni kritik in arheolog Jože Kastelic. Vodil je arheološka izkopavanja na Bledu in v Stični ter vzgojil vrsto muzejskih delavcev.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...