Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Helena Križnik
Blaženi Alojzij Grozde (foto: ARO)
Blaženi Alojzij Grozde | (foto: ARO)

Spominjamo se, 27. maj - Lojze Grozde

27.05.2021, 14:05 Tone Gorjup

Leta 1861 se je na Rádenskem Vrhu rodil pesnik Josip Freunsfeld. Pisal je mladinsko liriko in prozo;zgledoval se je pri Aškercu, Stritarju in Gregorčiču.

27. maja 1923 se je v Zgornjih Vodálah pri Mokrónogu rodil pesnik in mučenec Lojze Grozdè. Ves predan idealom Katoliške akcije se je v začetku vojne izrecno odpovedal uporabi orožja. Kot osmošolca so ga 1. januarja zvečer leta 1943 v bližini Mirne ujeli in še isto noč ubili partizani. Zaradi njegovega zglednega krščanskega življenja je ljubljanska škofija 1992 začela postopek za priznanje njegovega mučeništva in ga 1999 uspešno končala. V Rimu so postopek sklenili marca 2010 in Lojze Grozde je bil 13. junija istega leta na evharističnem kongresu v Celju prištet med blažene, za njegov god pa je bil določen 27. maj - njegov rojstni dan.

Na današnji dan 1926 je v Tomajuumrl pesnik Srečko Kosovel. Njegove najbolj znane pesmi so: Jesen, Slutnja, Bori, Pesem s Krasa, Ekstaza smrti, Rdeči atom..

27. maja 1985 je bil v koprski stolniciposvečen v škofa monsinjor Metod Pirih. Za škofovsko geslo si je izbral besedi Vate zaupam. Rojen je bil 9. maja 1936 v Lokòvcu na Banjški planoti. Po novi maši leta 1963 je bil najprej kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Zatem je odšel na podiplomski študij v Rim, kjer je dosegel magisterij iz duhovne teologije. Ko je bi že osmo leto spiritual ljubljanskih bogoslovcev, ga je škof Jenko imenoval za generalnega vikárja. 25. marca ga je Apostolski sedež imenoval za škofa pomočnika koprskemu škofu Jenku s pravico nasledstva. Po Jenkovi upokojitvi 16. aprila 1987 je prevzel škofijo.

Škof Metod Pirih se je ob obletnici posvečenja pred leti takole zahvalil svojim vernikom: Za deseto obletnico mojega posvečenja v škofa sem prejel veliko izrazov dobrohotnosti in zagotovila molitve. Zelo jih cenim in vsem, ki so se me pomnili, se iz globine srca zahvaljujem. Obenem želim vse svoje brate in sestre v veri prositi, posebno svoje brate v duhovništvu, kakor tudi moške in ženske redovne družine, naj še nadalje z molitvijo podiprajo moje služenje koprski krajevni Cerkvi. Zelo potrebujem vaše molitve, dragi bratje in sestre, dragi verniki, in zelo računam nanje.“

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...