Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Blaženi Alojzij Grozde (foto: ARO)
Blaženi Alojzij Grozde | (foto: ARO)

Spominjamo se, 27. maj - Lojze Grozde

27.05.2021, 14:05 Tone Gorjup

Leta 1861 se je na Rádenskem Vrhu rodil pesnik Josip Freunsfeld. Pisal je mladinsko liriko in prozo;zgledoval se je pri Aškercu, Stritarju in Gregorčiču.

27. maja 1923 se je v Zgornjih Vodálah pri Mokrónogu rodil pesnik in mučenec Lojze Grozdè. Ves predan idealom Katoliške akcije se je v začetku vojne izrecno odpovedal uporabi orožja. Kot osmošolca so ga 1. januarja zvečer leta 1943 v bližini Mirne ujeli in še isto noč ubili partizani. Zaradi njegovega zglednega krščanskega življenja je ljubljanska škofija 1992 začela postopek za priznanje njegovega mučeništva in ga 1999 uspešno končala. V Rimu so postopek sklenili marca 2010 in Lojze Grozde je bil 13. junija istega leta na evharističnem kongresu v Celju prištet med blažene, za njegov god pa je bil določen 27. maj - njegov rojstni dan.

Na današnji dan 1926 je v Tomajuumrl pesnik Srečko Kosovel. Njegove najbolj znane pesmi so: Jesen, Slutnja, Bori, Pesem s Krasa, Ekstaza smrti, Rdeči atom..

27. maja 1985 je bil v koprski stolniciposvečen v škofa monsinjor Metod Pirih. Za škofovsko geslo si je izbral besedi Vate zaupam. Rojen je bil 9. maja 1936 v Lokòvcu na Banjški planoti. Po novi maši leta 1963 je bil najprej kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Zatem je odšel na podiplomski študij v Rim, kjer je dosegel magisterij iz duhovne teologije. Ko je bi že osmo leto spiritual ljubljanskih bogoslovcev, ga je škof Jenko imenoval za generalnega vikárja. 25. marca ga je Apostolski sedež imenoval za škofa pomočnika koprskemu škofu Jenku s pravico nasledstva. Po Jenkovi upokojitvi 16. aprila 1987 je prevzel škofijo.

Škof Metod Pirih se je ob obletnici posvečenja pred leti takole zahvalil svojim vernikom: Za deseto obletnico mojega posvečenja v škofa sem prejel veliko izrazov dobrohotnosti in zagotovila molitve. Zelo jih cenim in vsem, ki so se me pomnili, se iz globine srca zahvaljujem. Obenem želim vse svoje brate in sestre v veri prositi, posebno svoje brate v duhovništvu, kakor tudi moške in ženske redovne družine, naj še nadalje z molitvijo podiprajo moje služenje koprski krajevni Cerkvi. Zelo potrebujem vaše molitve, dragi bratje in sestre, dragi verniki, in zelo računam nanje.“

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.