Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Candido Zulliani, risba Brega v Ljubljani, 1751 (foto:  (AT-OESTA\Inneres, HK Allgemein, Fasz. 979, fol. 495).)
Candido Zulliani, risba Brega v Ljubljani, 1751 | (foto: (AT-OESTA\Inneres, HK Allgemein, Fasz. 979, fol. 495).)

Spominjamo se, 24. maj - arhitekt Candido Zulliani

Spominjamo se | 24.05.2021, 05:55 Tone Gorjup

24. maja goduje Marija, Pomočnica kristjanov. Častimo jo na Brezjah, Rakovniku, na Višarjah, pri Gospe sveti... Marija Pomagaj z Brezij je bila v največjih stiskah in je tudi danes priprošnjica slovenskega naroda. Je tudi zavetnica Radia Ognjišče.

Na današnji dan 1769 je v Ljubljani umrl arhitekt Candido Zulliani. Krščen je bil v Trstu. Pri očetu se je izučil stavbeništva. V Ljubljano je prišel še mlad in se pri triindvajsetih letih poročil z vdovo Simona Kernica. Tako je dobil obrtno dovoljenje in meščanske pravice. Skrbel je za popravila javnih stavb v mestu in regulacijo Ljubljanice. Med večjimi deli pa so stara župnijska cerkev v Trnovem, Marijino svetišče na Rožniku, samostanska cerkev v Velesovem ... Postavil je Kozlerjevo hišo v Ljubljani, ki so jo porušili leta 1960, povečal ljubljansko semenišče in škofijski dvorec v Goričanah ter stiški samostan ... Candído Zulliani sodi med največje predstavnike baročne arhitekture na Kranjskem.

Na današnji dan 1914 se je v Koprivi pri Sežani rodila pisateljica Branka Jurca. Za mlade je napisala kar 35 knjig. Med njimi je tudi delo Uhač in njegova druščina.

Na današnji dan 2006 je papež Benedik XVI. salezijanca Petra Štumpfa imenoval za novega pomožnega škofa v Mariboru. Škof Peter Štumpf, doma iz župnije Beltinci, je bil posvečen 29. junija 1990. Bil je kaplan na Rakovniku in v Sevnici, zatem pa župnik na Igu, v Zabukovju, v Mariboru, Veržéju in nazadnje na Rakovniku. Tam je dočakal imenovanje za škofa. Posvečen je bil septembra 2006. V Mariboru je ostal 3 leta, saj ga je papež 2009 imenoval za ordinarija v Murski Soboti. Škof Peter Štumpf je na dan imenovanja za pomožnega škofa v Mariboru dejal: »Podobno kot blaženi škof Anton Martin Slomšek, ki se je vedno ozrl na podobo Matere Božje, ko je odhajal zdoma, sem se tudi jaz ozrl na podobo Marije Pomočnice, ko sem se odpravljal v to častitljivo Slomškovo gorico, da s prvim Vinogradnikom tega vinograda, nadškofom metropolitom dr. Francem Krambergerjem poprimem za delo, da bi mladike – to je božje ljudstvo – dobile čim več življenjske moči od trte, ki je Jezus Kristus.«

Spominjamo se
Birma (photo: Župnija Preska) Birma (photo: Župnija Preska)

Po novem pri birmi celo dva botra?

Po odmevni novici o odpravi birmanskih botrov v župniji Beltinci, so se med drugim pojavila tudi opozorila po njihovi vlogi in pomenu te tradicije pri prejemu zakramenta svete birme.

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...