Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Država bo izdala nove turistične bone, koriščenje bo možno tudi v kulturi in športu

Slovenija | 27.05.2021, 11:16 Andrej Šinko

V slovenskem turizmu še vedno čakajo na popolno sprostitev delovanja, tudi v zeleni fazi pa bo pogoj koriščenja nekaterih storitev izpolnjevanje PCT pogoja. V dejavnosti pričakujejo dodatno pomoč države, ki naj bi jo prinesel napovedani interventni zakon. Dobili bomo tudi nove turistične bone, ki jih bo možno koristiti tudi za športne, kulturne in nekatere druge dejavnosti.

Nastanitveni obrati še vedno delujejo v omejenem obsegu, vsi pa še tudi niso odprli vrat. Večje povpraševanje in zagon dejavnosti je pričakovati v juniju, ko bodo vrata odprle tudi nekatere terme ter še več hotelov na obali. Za koriščenje storitev bodo gostje tudi v prihodnje morali izpolnjevati PCT pogoj, torej, da so bili ustrezno zaščiteni s cepljenjem, jim zaščito nudijo protitelesa, po tem, ko so bolezen preboleli, ali imajo sveže potrdilo o negativnem testu.

Nekatere omejitev moti, vendar pa direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Ksenija Flegar pravi, da se bomo morali navaditi na ta »trojni pogoj, ki ga mora gost izpolnjevati, da se lahko prijavi oziroma obišče posamezni hotel ali lokal«. To bo namreč naša realnost tudi na ravni Evrope oziroma sveta, pojasnjuje Flegarjeva. Vlada namerava najbolj prizadetim v gospodarstvu pomagati z interventnim zakonom, ki bo med drugim do konca leta podaljšal subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo, samozaposlenim pa se bo temeljni dohodek podaljšal do konca septembra.

To sicer ne bo vezano le na turistično panogo, ki je bila najbolj prizadeta. »Glede na postopni zagon turizma je ključno, da se ti ukrepi podaljšajo do konca leta,« je dejal direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajljo, ki meni, da zgolj to ne bo dovolj, saj sta bila gostinstvo in turizem močno prizadeta, določena podjetja pa so ostala praktično brez vseh prihodkov. »Segment turističnih agencij in vodnikov beleži velike izpade glede na leto 2019. Ti padci so tudi 80 in 90 odstotni, tako, da je stanje res kritično,« pojasnjuje Pobegajlo.

Turistična podjetja, organizatorji dogodkov, potovalne agencije, pa tudi podjetja v nekaterih drugih dejavnostih naj bi po predlogu interventnega zakona dobila tudi enkratni dodatek, do tega pa naj bi bili upravičeni tudi tisti subjekti, ki delujejo v športu. Vključena bo tudi industrija srečanj, ki se jo želi spodbuditi k ponovni organizaciji dogodkov. »V primeru, da bi se jim z odlokom vlade ali kako drugače spet onemogočila izvedba pa bi jim povrnili do 80 odstotkov stroškov,« je pojasnila Flegarjeva.

Država bo tudi letos izdala turistične bone, njihovo koriščenje bo možno za več dejavnosti, tudi v kulturi, športu in za namen rekreacije, je na današnji tiskovni konferenci potrdil državni sekretar Simon Zajc. Vrednost naj bi bila nekoliko nižja v primerjavi z lanskimi boni. Slednje bo mogoče pokoristiti do konca leta.

Slovenija, Politika, Teme, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...