Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel (foto: Andrej Šinko)
Letalski promet si po epidemiji še ni opomogel | (foto: Andrej Šinko)

Država bo izdala nove turistične bone, koriščenje bo možno tudi v kulturi in športu

27.05.2021, 11:16 Andrej Šinko

V slovenskem turizmu še vedno čakajo na popolno sprostitev delovanja, tudi v zeleni fazi pa bo pogoj koriščenja nekaterih storitev izpolnjevanje PCT pogoja. V dejavnosti pričakujejo dodatno pomoč države, ki naj bi jo prinesel napovedani interventni zakon. Dobili bomo tudi nove turistične bone, ki jih bo možno koristiti tudi za športne, kulturne in nekatere druge dejavnosti.

Nastanitveni obrati še vedno delujejo v omejenem obsegu, vsi pa še tudi niso odprli vrat. Večje povpraševanje in zagon dejavnosti je pričakovati v juniju, ko bodo vrata odprle tudi nekatere terme ter še več hotelov na obali. Za koriščenje storitev bodo gostje tudi v prihodnje morali izpolnjevati PCT pogoj, torej, da so bili ustrezno zaščiteni s cepljenjem, jim zaščito nudijo protitelesa, po tem, ko so bolezen preboleli, ali imajo sveže potrdilo o negativnem testu.

Nekatere omejitev moti, vendar pa direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Ksenija Flegar pravi, da se bomo morali navaditi na ta »trojni pogoj, ki ga mora gost izpolnjevati, da se lahko prijavi oziroma obišče posamezni hotel ali lokal«. To bo namreč naša realnost tudi na ravni Evrope oziroma sveta, pojasnjuje Flegarjeva. Vlada namerava najbolj prizadetim v gospodarstvu pomagati z interventnim zakonom, ki bo med drugim do konca leta podaljšal subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo, samozaposlenim pa se bo temeljni dohodek podaljšal do konca septembra.

To sicer ne bo vezano le na turistično panogo, ki je bila najbolj prizadeta. »Glede na postopni zagon turizma je ključno, da se ti ukrepi podaljšajo do konca leta,« je dejal direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajljo, ki meni, da zgolj to ne bo dovolj, saj sta bila gostinstvo in turizem močno prizadeta, določena podjetja pa so ostala praktično brez vseh prihodkov. »Segment turističnih agencij in vodnikov beleži velike izpade glede na leto 2019. Ti padci so tudi 80 in 90 odstotni, tako, da je stanje res kritično,« pojasnjuje Pobegajlo.

Turistična podjetja, organizatorji dogodkov, potovalne agencije, pa tudi podjetja v nekaterih drugih dejavnostih naj bi po predlogu interventnega zakona dobila tudi enkratni dodatek, do tega pa naj bi bili upravičeni tudi tisti subjekti, ki delujejo v športu. Vključena bo tudi industrija srečanj, ki se jo želi spodbuditi k ponovni organizaciji dogodkov. »V primeru, da bi se jim z odlokom vlade ali kako drugače spet onemogočila izvedba pa bi jim povrnili do 80 odstotkov stroškov,« je pojasnila Flegarjeva.

Država bo tudi letos izdala turistične bone, njihovo koriščenje bo možno za več dejavnosti, tudi v kulturi, športu in za namen rekreacije, je na današnji tiskovni konferenci potrdil državni sekretar Simon Zajc. Vrednost naj bi bila nekoliko nižja v primerjavi z lanskimi boni. Slednje bo mogoče pokoristiti do konca leta.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...