Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Škof Peter Štumpf (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
Škof Peter Štumpf | (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Kakšna vprašanja birmanci postavljajo škofu?

Slovenija | 20.04.2021, 12:26 Marta Jerebič

Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo posamezne škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm. V murskosoboški škofiji nameravajo podelitev teh dveh zakramentov opraviti še v letošnjem veroučnem letu. Škof Peter Štumpf zato v teh dneh za posamezne dekanije pripravlja zoom srečanja z birmanci, starši in botri.

Na njih bo odgovarjal tudi na vprašanja mladih. »So zelo zanimiva. Niso vprašanja iz učbenika, ampak iz življenja. Kako naj mladi v času epidemije ohranijo krepost molitve, ko se zdi, da pandemija ne bo tako hitro mimo in se ne bomo mogli srečevati po cerkvah? Zakaj v naši Cerkvi ne morejo biti ženske duhovnice v primerjavi z Evangeličansko cerkvijo, ki ima to prakso. Katera molitev je najbolj pri srcu škofu in kako jo uspe čez dan zmoliti? Kako se škof počuti kot spovednik? Kaj najbolj občuti, ko deli zakrament bolniškega maziljenja? In tako naprej. Na tak način bomo poskušali pripraviti nadaljnja srečanja. Po župnijah naj bi bila 4 srečanja v živo s prvoobhajanci in nato birmanci in njihovimi starši ter botri,« je škof Štumpf povedal za Radio Ognjišče.

Obhajanje birm bo možno tudi zaradi manjšega števila župnij v primerjavi z drugimi škofijami, je še pojasnil soboški škof in dodal, da ne vemo, kaj se bo dogajalo jeseni, junijski čas pa omogoča obhajanje zakramentov na zunanjem prostoru.



Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...