Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Rubrika Spominjamo se (foto: ARO)
Rubrika Spominjamo se | (foto: ARO)

Spominjamo se, 20. marec 2018

Spominjamo se | 20.03.2021, 08:06 Tone Gorjup

20. marca 1808 se je na Vrdeli pri Trstu rodil publicist in pravnik Josip Godina. Po gimnaziji v Gorici, je študiral pravo v Gradcu.

Do upokojitve je delal na sodiščih v Trstu, Kopru, Celovcu, Gorici, Splitu, Dubrovniku in Tržiču. Presenetil je z izdajo Koledarčka za leto 1853. Pozneje je pisal krajevne in narodopisne črtice o tržaških Slovencih. Napisal je tudi zgodovino Trsta in njegove okolice. Umrl je 1884 v Trstu.

Na današnji dan 1921 se je Solkanu rodil literarni kritik in zgodovinar Dušan Pirjevec. Med drugim je raziskoval moderne literarnoteoretične in filozofske smeri.

20. marca leta 1924 se je v Kotu pri Semiču rodil pesnik, pisatelj, esejist, urednik in kritik France Papež. Med vojno je bil pri partizanih in nato prestopil k domobrancem. Po vojni se je umaknil v Italijo in nato v Argentino. Uvrščamo ga med najpomembnejše kulturne delavce povojne emigracije. Izdal je pesniški zbirki Osnovno govorjenje in Dva svetova. Objavlaj je kratko prozo in napisal vrsto dram, literarnih ocen, člankov ter esejev. Med najboljšimi esejističnimi deli so Zapiski iz zdomstva. Uredil je Balantičeve pesmi in skupaj s Tinetom Debeljakom pripravil Antologijo slovenskega zdomskega pesništva. Prevajal je Hölderlina, Valeryja in Eliota. Prisluhnimo njegovi pesmi, ki jo je posvetil domovini:

»Domovina je zemlja
in nanjo razpeto nebo
in vsa lepota
razpeta pod Triglavom.
Dostikrat sem sanjal o njem
potem v taboriščih in v tujih mestih.
Zdaj je minilo že mnogo let,
a tista podoba,
porojena iz mladostne,
prve ljubezni
v meni in tebi še ni zamrla.«

20. marca 1966 je v Trstu umrl duhovnik in narodni delavec Matija Škraber. Bil je kaplan v župnijah od Roján a do Bárkovelj in steber slovenstva na Tržaškem.

Na današnji dan 1980 je v Ljubljani umrl pesnik Vladimir Mémon. Bil je predvsem lirik. Izdal je pesniški zbirki Meje in Flamenko na sodu smodnika.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.