Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (foto: Rok Mihevc)
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol | (foto: Rok Mihevc)

Video: Moja zgodba: Slovenski razkol - Bloška planota

21.02.2021, 16:25 Jože Bartolj

Oddaja Moja zgodba je tokrat spet gostila novinarja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino. Ob njegovi knjigi Slovenski razkol, smo predstavili začetke revolucije in upor proti njej na Bloški planoti, ki je v neposredni bližini Vidovske planote, o kateri je tekla beseda v januarski oddaji.

Mimorede naj omenimo, da si je video posnetek prejšnje oddaje v mesecu dni ogledalo že skoraj 15 tisoč gledalcev.

Občina Bloke je imela sicer pred drugo svetovno vojno okoli tri tisoč prebivalcev, razdeljena je bila v dve župniji. Že pred drugo svetovno vojno je bila tam močna vojaška prisotnost, saj je tam potekal Rupnikova linija utrdb na takratni meji z Italijo. Italijani kraje zasedjo 14. aprila 1941 in se nastanijo v vojašnici bivše jugoslovanske vojske. Že poleti 1941 se v Ravniku, 3km vzhodno od Sv. Trojice pojavijo prvi partizani.

V vasi Zavrh na kmetiji Jožeta Barage se zadržujejo France Popit, Ivan Novak Očka, Ljubo Šercer, Stane Semič Daki. V Novi vasi in na Ravniku sta začeli delovati partijski celici, seveda prikrito – vendar sta sprva uspešno širilo duh podpore partizanskemu odporu – tako so tudi povsem katoliški občinski odborniki, npr. na Hudem Vrhu, začeli zbirati hrano za »četnike« kot so jim sprva rekli.

Stara razglednica: Nova vas
Stara razglednica: Nova vas © https://stareslike.cerknica.org

V oddaji ste lahko izvedeli, zakaj se je sobivanje prvih partizanov s prebivalstvom skrhalo in kako je prišlo do konflikta, ki je že leta 1942 zahteval življenja več kot 70. ljudi. Vabimo vas k ogledu oddaje, ki je potekala tudi v video prenosu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Moja zgodba

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju