Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (foto: Rok Mihevc)
Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol | (foto: Rok Mihevc)

Video: Moja zgodba: Slovenski razkol - Bloška planota

Moja zgodba | 21.02.2021, 16:25 Jože Bartolj

Oddaja Moja zgodba je tokrat spet gostila novinarja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino. Ob njegovi knjigi Slovenski razkol, smo predstavili začetke revolucije in upor proti njej na Bloški planoti, ki je v neposredni bližini Vidovske planote, o kateri je tekla beseda v januarski oddaji.

Mimorede naj omenimo, da si je video posnetek prejšnje oddaje v mesecu dni ogledalo že skoraj 15 tisoč gledalcev.

Občina Bloke je imela sicer pred drugo svetovno vojno okoli tri tisoč prebivalcev, razdeljena je bila v dve župniji. Že pred drugo svetovno vojno je bila tam močna vojaška prisotnost, saj je tam potekal Rupnikova linija utrdb na takratni meji z Italijo. Italijani kraje zasedjo 14. aprila 1941 in se nastanijo v vojašnici bivše jugoslovanske vojske. Že poleti 1941 se v Ravniku, 3km vzhodno od Sv. Trojice pojavijo prvi partizani.

V vasi Zavrh na kmetiji Jožeta Barage se zadržujejo France Popit, Ivan Novak Očka, Ljubo Šercer, Stane Semič Daki. V Novi vasi in na Ravniku sta začeli delovati partijski celici, seveda prikrito – vendar sta sprva uspešno širilo duh podpore partizanskemu odporu – tako so tudi povsem katoliški občinski odborniki, npr. na Hudem Vrhu, začeli zbirati hrano za »četnike« kot so jim sprva rekli.

Stara razglednica: Nova vas
Stara razglednica: Nova vas © https://stareslike.cerknica.org

V oddaji ste lahko izvedeli, zakaj se je sobivanje prvih partizanov s prebivalstvom skrhalo in kako je prišlo do konflikta, ki je že leta 1942 zahteval življenja več kot 70. ljudi. Vabimo vas k ogledu oddaje, ki je potekala tudi v video prenosu.

Moja zgodba
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.