Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Vlado Nunčič med glasbili (foto: Vesna Sever Borovnik)
Vlado Nunčič med glasbili | (foto: Vesna Sever Borovnik)

Zvočni svet Vlada Nunčiča

Oddaje | 09.02.2021, 10:02 Vesna Sever Borovnik Robert Božič

V večeru letošnjega Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika, smo v oddaji Pevci zapojte, godci zagodte gostili prav posebnega gosta, edinega izdelovalca lajn v Sloveniji.

Vlado Nunčič iz Nove vasi pri Šmarju pri Jelšah, prof. geografije in tehnike, je edini izdelovalec lajn v Sloveniji. Že v rani mladosti ga je prevzel zvok orgelskih piščali. Izdelovanja orgel se je najprej učil v Nemčiji, v delavnici Huberta Sandtnerja, v Ludwigsburgu pa je pridobil teoretično znanje za izdelovanje inštrumentov.

Sicer pa je veliko raziskoval in odkrival sam, še posebej na področju preprostih historičnih glasbil kot so oprekelj, psalterrji, portativ in organistrum.

Ob obisku Muzeja zvočnih eksperimentov v Avstriji je spoznal novo področje o povezavi med človekom in zvoki, ki jih v naše osončje oddajajo planeti zaradi svojih različnih gibanj. Poleg njemu še vedno priljubljenih zvokov lajne in opreklja se danes posveča tudi tako imenovanim zvožilom za terapevtske namene v zdravstvu.

Vlado Nunčič je edini izdelovalec lajn v Sloveniji
Vlado Nunčič je edini izdelovalec lajn v Sloveniji © Vesna Sever Borovnik

Različne vrste lesa, ki jih uporablja pri izdelovanju inštrumentov, pa niso le njegov osnovni delovni material, les mu pomeni tudi povezanost starih kultur s sedanjostjo, pa tudi tenkočutno umetniško vez med vesoljem, naravo in človekom. Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju