Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Stopili smo v postni čas, ki ima za cilj, da nas pripravi na določen dogodek. (foto: Evi Radauscher / Unsplash)
Stopili smo v postni čas, ki ima za cilj, da nas pripravi na določen dogodek. | (foto: Evi Radauscher / Unsplash)

Te nagovorijo postne spodbude?

Cerkev na Slovenskem | 17.02.2021, 14:11 Marjana Debevec

Na poti skozi postni čas nas vsak dan nagovarjajo različne spodbude. Mnogi se pridružujejo 40 dnevni odpovedi alkoholu, dobro sprejeta v zadnjih letih je akcija Deli Jezusa, nastajajo pa tudi mnoge druge.

Alkohol preži na našo ranljivost in ne izbira človeka po izobrazbi ali spolu, je ob letošnji že 16. akciji 40 dni brez alkohola poudaril generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič. Njeno glavno sporočilo je solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola. »Bodisi na cestah, bodisi v družinah, bodisi zaradi zdravja«. Geslo akcije je tokrat: Moja poteza. »Gre za to, da mora vsak sam preveriti, kako je v odnosu z alkoholom. Ali je mogoče že preveč alkohola v našem življenju; ali zaseda preveč prostora; ali pa smo mogoče že odvisni od alkohola, pa si tega ne priznamo«.

Po Tomažičevih besedah so na potezi tudi svojci alkoholikov, da znajo postaviti mejo ter zaščititi sebe in otroke, ter celotna družba, ki lahko prekomerno uživanje alkohola podpira ali pa zavira. Poleg te akcije je Slovenska Karitas skupaj z revijo Mavrica za otroke pripravila tudi postni koledar. Helena Zevnik. »Za vsak dan so pripravljene postne spodbude, ki nas vabijo k urjenju v prijaznosti«.

Odrasle pri Karitas vabijo, naj storijo korak naprej »za edinost Cerkve in naroda, k čemur nas je povabil tudi papež Frančišek v času tedna Karitas na Klicu dobrote«. Za zakonce so pripravili izziv z vprašanji, kako gradijo edinost v zakonu.

K poglobljeni rasti odnosa v zakonu preko svojih 240 zakonskih skupin po vsej Sloveniji spodbuja tudi Družina in življenje. Letošnja akcija ima naslov: Pojdite po vsem svetu in po spletu. Spodbujajo nas, naj njihove pričevalske pare povabimo na spletna srečanja zakonskih in župnijskih skupin. »Pri Družini in življenju verjamemo, da je gradnja pristnih, na resnici, svobodi in pristni ljubezni temelječih odnosov, drug z drugim in z Bogom, tisti post, ki je Bogu všeč in nam ljudem v korist,« poudarja Benjamin Siter.

Že več let nas na poti skozi postni čas spremlja akcija #deliJezusa. Gre za projekt, ki želi preko sodobnih medijev pomagati slovenskim kristjanom poglobiti svojo vero v Jezusa in jo deliti z bližnjimi. Letos nas vabijo, da vsak dan prisluhnemo Bogu. »Z različnimi pričevalci in unikatnimi izkušnjami slišanja Boga želimo predstaviti, kako Bog na edinstvene načine nagovarja svoje otroke. Kot zanimivost se nam letos s svojimi videji pridružuje tudi Bratstvo Veselja evangelija«, je povedala Lea Kocbek.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.