Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež marca v Irak, kaj bi lahko ogrozilo zgodovinski obisk?

Novice | 16.02.2021, 14:14 Petra Stopar

Še približno dva tedna sta do prvega zgodovinskega obiska Petrovega naslednika v Iraku. Kljub izzivom, ki jih postavljata pandemija in varnostno vprašanje, papež Frančišek po zadnjih informacijah ostaja odločen odpotovati v to deželo in uresničiti to, česar njegovi predhodniki niso mogli. Cerkve bodo, kot kaže, med obiskom zaprte. Iraške oblasti so namreč v nedeljo zaostrile ukrepe v strahu pred bolj nalezljivimi različicami novega koronavirusa.

Covid-19 je v Iraku doslej zahteval že več kot 13.000 smrtnih žrtev, potrjeno okuženih pa je bilo več kot 600.000 prebivalcev, poroča spletni portal Crux. V strahu pred širjenjem novih različic virusa je iraška vlada napovedala zaprtje vseh cerkva, kar bo veljalo tudi v času načrtovanega papeževega obiska med 5. in 8. marcem. Do takrat bo veljala tudi policijska ura. Celodnevna ob petkih, sobotah in nedeljah, nočna pa med ponedeljkom in četrtkom. Odlok začne veljati ta teden.

Odziv Svetega sedeža na ukrepe še ni znan, po poročanju Cruxa pa lahko dogajanje vodi v »zaplet« pri načrtovanju obiska. Že slovenski veleposlanik v Vatikanu Jakob Štunf je ob napovedi obiska decembra lani spomnil, »da bo dejanska izvedba na koncu odvisna od varnostnih razmer v državi ter zdravstvenih okoliščin glede pandemije. Zaradi vsega navedenega je jasno, da bo papežev obisk v Iraku izjemno zahteven projekt, tako v varnostnem kot logističnem pogledu.«

Zaradi vsega navedenega je jasno, da bo papežev obisk v Iraku izjemno zahteven projekt, tako v varnostnem kot logističnem pogledu.


Negotova je tudi varnostna situacija. Ravno v ponedeljek je prišlo do novega raketnega napada na severu države, natančneje na oporišče v Erbilu, ki ga uporabljata vojska in drugo osebje iz mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA za boj proti Islamski državi. Umrl je tuji civilist, pet je ranjenih, poškodovan je tudi ameriški vojak. Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Varuhi krvi, po mnenju ameriških in iraških obveščevalcev naj bi bile tovrstne skupine del proiranskih milic, ki se borijo v Iraku. Že sredi januarja pa je nekaj skrbi povzročil samomorilski napad v Bagdadu.

A papež je dvome o obisku doslej zavračal. Po poročanju Cruxa je v začetku februarja za agencijo Catholic News Agency (CNA) med zasebno avdienco dejal, da obisk velja, razen če bi v Iraku prišlo do resnega novega vala epidemije. Tudi, če bodo morali Iračani dogodke spremljati le po televiziji, bodo po njegovih besedah »vsaj videli, da je papež v njihovi državi«. Če bi bilo treba, bi šel tja tudi s komercialnim letom. Sam namreč noče že drugič razočarati naroda, kot se je to zgodilo takrat, ko je moral potovanje zaradi napetosti v regiji odpovedati papež Janez Pavel II., ki je zaradi tega »jokal«, je še povedal Frančišek.

Iraški kristjani se veselijo obiska, saj po njihovem predstavlja znamenje upanja in solidarnosti. Da je papež dobrodošel, je po pisanju Vatican News v soboto na Twitter zapisal tudi vplivni šiitski duhovnik in politik Muqtada Al-Sadr. »Odprtost za druge religije je dobra stvar,« je zapisal in dodal, da so papežu »bolj kot naša vrata odprta naša srca«.

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...