Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Peter Štumpf (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
Škof Peter Štumpf | (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Sodišče škofa Štumpfa pravnomočno oprostilo obtožb razžalitve vernice

| 12.02.2021, 16:16 Alen Salihović Marta Jerebič

Mariborsko višje sodišče je murskosoboškega škofa Petra Štumpfa pravnomočno oprostilo obtožb razžalitve vernice. Ta je škofa tožila zaradi njegove izjave, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. Spomnimo, da je škof Štumpf stopil v bran svojemu duhovniku, ki ga vernica nadleguje.

»V tem oziru je zanimivo, da je tudi višje sodišče v Mariboru spoznalo to mojo vlogo kot nujno tudi v odnosu do te osebe je razmejilo mene kot javno osebno kot škof, njo pa kot zasebno osebo. Tukaj pa potem niso isti nivoji odgovornosti in je sodišče spoznalo mene kot škofa v svoji vlogi, ko pač moram Cerkev kot svojo ustanovo oziroma pravno kot institucijo tudi braniti pred takimi neprijetnimi rečmi ali pa vsiljivostmi, kot se je dogajalo tudi v tem primeru,« je povedal škof.

Sodba je zdaj pravnomočna, tožnica mora plačati vse stroške kazenskega postopka, med drugim tudi stroške škofa Štumpfa. »Sojenje je bilo tako na prvi stopnji v Murski Soboti kot na višji stopnji v Mariboru z odliko, z 10. Zelo korektni sodniki, zlasti na prvi stopnji, kjer sem bil osebno navzoč. Zelo objektivno so pogledali vse spise, dokumente, vsa dokazila.  Sojenje je bilo mirno, nepristransko,« je še dejal škof Štumpf in dodal, da je vesel, da je tukaj pravni sistem v naši državi funkcioniral.  

Škof Štumpf je sicer že lani ob oprostilni sodbi na okrožnem sodišču v pogovoru za naš radio izrazil obžalovanje, da je do tega procesa sploh prišlo, saj je bila tožnica po njegovem mnenju zlorabljena v politične namene, z namenom, da se uničuje ugled škofa in Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Izjava škofije Murska Sobota

7. januarja 2021 je bila izrečena oprostilna sodba Višjega sodišča v Mariboru. Gre za tožbo zasebne tožnice Lidije Turk Klemenčič, ki je škofu msgr. dr. Petru Štumpfu očitala razžalitev, ker je izjavil, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. Škof je namreč branil stolnega župnika Gorana Kuharja, ki je v župnijskem listu vernike seznanil o zalezovanju in nadlegovanju omenjene gospe. Sodišče v Murski Soboti je lani škofa spoznalo za nedolžnega, tožnica Lidija Turk Klemenčič pa se je pritožila na Višje sodišče v Mariboru. To sodišče je 7. januarja 2021 zavrnilo pritožbo tožnice Lidije Turk Klemenčič in škofa dr. Petra Štumpfa v celoti oprostilo obtožbe. Sodišče je pojasnilo, da očitano kaznivo dejanje ni bilo storjeno. Tožnici je naložilo plačilo vseh stroškov kazenskega postopka. S to oprostilno sodbo Višjega sodišča v Mariboru je kazenski postopek zoper škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pravnomočno končan.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju