Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Reja puranov (foto: Capri23auto / Pixabay)
Reja puranov | (foto: Capri23auto / Pixabay)

Na madžarskem ptičja gripa preskočila v reje perutnine

19.01.2021, 10:58 Robert Božič

Visoko patogeno ptičjo gripo H5N8 so trenutno potrdili na treh kmetijah v osrednjem delu Madžarske, dve redijo okrog 50.000 puranov, na eni pa več kot 100.000 z nesnic. Po informacijah pristojnih madžarskih oblasti, so živali v kontaminiranih rejah že zaklali in uničili, prav tako naj s ne bilo prometa z živalmi ali proizvodi iz teh treh farm v druge države članice Evropske unije.

Ptičja gripa je prisotna tudi v Sloveniji

Ker je virus ptičje gripe prisoten tudi pri divjih pticah na območju Slovenije je na celotnem območju države zahtevano, da se perutnino redi na način, da se prepreči fizični stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, in jih krmi in napaja v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Prepovedano je tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic, da bi se zmanjšalo njihovo nepotrebno zadrževanje na posameznih mestih in posledično možnost prenosa virusa med njimi ter na perutnino in ptice v ujetništvu. Slednji se največkrat zgodi preko kontaminirane obutve in obleke, še opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Virus H5N8 je visoko patogen virus

Od leta 2010 dalje ta virus zaznavajo med divjimi pticami in perutnino. Povzroča pogine nekaterih prostoživečih ptic in domače perutnine. Ob okužbi ponavadi pogine več kot 80 odstotkov perutnine v reji, zato ga imenujemo visoko patogenega.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje še navajajo, da ni dokaza, da bi virus aviarne influence H5N8 ogrožal zdravje ljudi. »Zaenkrat ni zabeleženih primerov prenosa z obolele ali navidezno zdrave ptice na človeka. Previdnost pa ni odveč. Virusi influence so virusi, ki se nenehno in zelo intenzivno spreminjajo, prilagajajo različnim gostiteljem z izmenjavo genetskega materiala. Tako nastanejo novi sevi virusov influence, ki lahko pridobijo sposobnost, da okužijo ljudi. Prav ta njihova spremenljivost in sposobnost prilagajanja je osnova za priporočilo, da se kljub temu, da ni dokazanih okužb pri ljudeh, izognemo stiku z obolelimi ali poginulimi prostoživečimi pticami in perutnino,« še pišejo na spletni strani NIJZ.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...