Maja Morela
Andrej Novljan
Meta Potočnik
Reja puranov (foto: Capri23auto / Pixabay)
Reja puranov | (foto: Capri23auto / Pixabay)

Na madžarskem ptičja gripa preskočila v reje perutnine

19.01.2021, 10:58 Robert Božič

Visoko patogeno ptičjo gripo H5N8 so trenutno potrdili na treh kmetijah v osrednjem delu Madžarske, dve redijo okrog 50.000 puranov, na eni pa več kot 100.000 z nesnic. Po informacijah pristojnih madžarskih oblasti, so živali v kontaminiranih rejah že zaklali in uničili, prav tako naj s ne bilo prometa z živalmi ali proizvodi iz teh treh farm v druge države članice Evropske unije.

Ptičja gripa je prisotna tudi v Sloveniji

Ker je virus ptičje gripe prisoten tudi pri divjih pticah na območju Slovenije je na celotnem območju države zahtevano, da se perutnino redi na način, da se prepreči fizični stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, in jih krmi in napaja v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Prepovedano je tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic, da bi se zmanjšalo njihovo nepotrebno zadrževanje na posameznih mestih in posledično možnost prenosa virusa med njimi ter na perutnino in ptice v ujetništvu. Slednji se največkrat zgodi preko kontaminirane obutve in obleke, še opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Virus H5N8 je visoko patogen virus

Od leta 2010 dalje ta virus zaznavajo med divjimi pticami in perutnino. Povzroča pogine nekaterih prostoživečih ptic in domače perutnine. Ob okužbi ponavadi pogine več kot 80 odstotkov perutnine v reji, zato ga imenujemo visoko patogenega.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje še navajajo, da ni dokaza, da bi virus aviarne influence H5N8 ogrožal zdravje ljudi. »Zaenkrat ni zabeleženih primerov prenosa z obolele ali navidezno zdrave ptice na človeka. Previdnost pa ni odveč. Virusi influence so virusi, ki se nenehno in zelo intenzivno spreminjajo, prilagajajo različnim gostiteljem z izmenjavo genetskega materiala. Tako nastanejo novi sevi virusov influence, ki lahko pridobijo sposobnost, da okužijo ljudi. Prav ta njihova spremenljivost in sposobnost prilagajanja je osnova za priporočilo, da se kljub temu, da ni dokazanih okužb pri ljudeh, izognemo stiku z obolelimi ali poginulimi prostoživečimi pticami in perutnino,« še pišejo na spletni strani NIJZ.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijstvo
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...