Petra StoparPetra Stopar
Duhovnik pri molitvi (foto: Cathopic)
Duhovnik pri molitvi | (foto: Cathopic)

Skrunjenje cerkva in kapelic, žaljivi »umetniški izrazi«, ropi v župniščih

Cerkev na Slovenskem | 28.01.2021, 08:17 Tone Gorjup Rok Mihevc

Slovenska škofovska konferenca v letnem poročilu opozarja na kristjanofobijo in kazniva dejanja zoper Katoliško cerkev v Sloveniji. Tudi v zadnjih dneh letošnjega leta smo priča novim primerom odpora do krščanstva.

Minuli petek, 22. januarja  je neznanec vrgel balon z barvo na fresko Marijinega oznanjenja na južnem pročelju ljubljanske stolnice. Gre za fresko, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja naslikal Julij Quaglio, 1872 pa restavriral Janez Wolf.

Poškodovana freska na ljubljanski stolnici
Poškodovana freska na ljubljanski stolnici © Jure Ferletič

Mazaški akciji na zunanji freski ljubljanske stolnice je v soboto sledila še eksplozija v župniji Ljubljana Rudnik. Zvečer, približno ob 19.uri, je neznanec na parkirišču pred pokopališčem za pastoralnim domom, razstrelil neznano eksplozivno telo domače izdelave. Deli in delci ob eksploziji so se razpršili ter pustili madeže na stavbi in jo tudi na nekaterih mestih poškodovali. Na srečo ni bil nihče od vernikov poškodovan, je pa dejanje ogrozilo njihovo varnost. Na mesto dogodka so prišli kriminalisti, ki so že uvedli postopek proti neznanemu storilcu.

Omenjena dogodka na Slovenski škofovski konferenci ocenjujejo kot izraz kristjanofobije in vandalizma. Odločno zavračajo vse oblike nasilja, nestrpnosti, onečaščanja cerkva in drugih objektov ter pozivajo pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine omenjenih kaznivih dejanj in ustrezno ukrepajo

Slovenska škofovska konferenca je opozorila na letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za lansko leto, v katerem je evidentirala 11 izrazov nestrpnosti do Katoliške cerkve. Med drugim je opozorila na vandalizem, ko so neznanci novembra popisali fasado cerkve v Trnovem v Ljubljani, decembra pa tudi fasado stolne cerkve v Ljubljani, ter na nestrpne izjave nekaterih politikov. Lani se je v sakralnih prostorih zgodilo 62 napadov, ropov in tatvin zoper slovenske duhovnike, redovnice in vernike. Nekaj primerov iz letnega poročila:

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.