Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Redovnice (foto: Rok Mihevc)
Redovnice | (foto: Rok Mihevc)

Kulturni praznik – priložnost za blatenje Cerkve?

10.02.2020, 11:58 Marjana Debevec

Nelagodje in ogorčenje sta občutji, ki so ju nekateri izrazili na družbenih omrežjih med proslavo ob kulturnem prazniku. Svojo prizadetost zaradi fotografije, prav tako ob članku na temo kulture, pa je izrazila tudi sestra Štefka Klemen.

Kulturni praznik povezuje slovenski narod, vendar je tokrat, kot je odmevalo na družbenih omrežjih, državna proslava presegla vse meje. Mnogi so izrazili svoje ogorčenje zaradi pesmi Magnifica. »Na primer besedilo zadnje kitice je bilo, zakaj se nunam trebuhi redijo, zato ker se farjem porivat puste. Z ženo sva bila totalno šokirana, ogorčena, kako je možno, da takšna kvantaška pesem, ki jo pripisujejo Prešernu, pa menda ni Prešernova, lahko najde prostor na kulturni prireditvi. In da ji dvorana nekakšnih kulturnikov tako veselo zaploska«, je za naš radio dejal Aleš Čerin, ki se je na twitterju oglasil med prvimi. In kaj bi pričakoval ob takšni žalitvi duhovnikov, redovnic in s tem celotne Cerkve? »Da bi Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada odkorakali ven in da bi s tem dali najboljši znak, da se neha s takšnimi traparijami. Tudi predsednik republike bi lahko vstal, ali pa vsaj znaten delež gledalcev na prireditvi.«


Se je pa odločno in hitro na objavljeno fotografijo na spletni strani Večera, na kateri je s sosestrami, odzvala s. Štefka Klemen. Slika je bila posneta pred več kot desetimi leti ob neki povsem drugi priložnosti. »Jaz pa zagledam svojo fotografijo ob članku, ki mi je vulgaren, ob katerem sem se čutila resnično prizadeta, ker sem doživela, da se mi podtika nekaj, s čimer ničesar nimam; izraze, ki jih še živ dan v svojem življenju nisem ubesedila, zdaj pa ob svoji sliki vidim napisane,« je za naš radio dejala s. Štefka Klemen.

Zato je pisala uredniku in novinarki, ki je članek objavila, in fotografijo so s spleta res takoj umaknili. Prepričana je, da se je na takšne žalitve treba odzvati, ker »ne morejo drugi delati z nami, kar si izmislijo in kar sami mislijo, da je nekaj izvirnega, ampak mi smo ljudje drug ob drugem in moramo imeti čut drug za drugega in sploh čut, kaj je kulturno, kaj kam paše. Od javnih delavcev pa še toliko bolj pričakujem, da bi imeli osnovno kulturo«.

CELOTEN ODZIV S. ŠTEFKE KLEMEN

"Časopis Večer je podlo zlorabil fotografijo, na kateri sem brez kakršnegakoli mojega dovoljenja, ali katere izmed mojih sester, objavljena javno skupaj s svojimi sestrami. Fotografija je bila narejena pred več kot 10. leti ob priložnosti prispevka o naši skupnosti, izključno za tisto priložnost. Ob vulgarnem članku, ki ga je njihova sodelavka Klara Širovnik objavila skupaj z mojo fotografijo v soboto, 8. februarja 2020, ostro protestiram in se od vsega povedanega popolnoma distanciram. Govori izključno o sebi - JAZ S TEM NISEM NIČESAR IMELA, NIČ NIMAM IN TUDI V BODOČE NOČEM IMETI. Globoko sem prizadeta, zaradi zlorabe in zlobnih namigovanj s strani avtorice in uredništva časopisa Večera. V bodoče odločno prepovedujem objavo katerekoli fotografije na kateri sem jaz sama, v dvojici ali v skupini, v vsakem mediju (elektronskem ali tiskanem) brez mojega predhodnega pisnega dovoljenja, sicer bom proti časopisu Večer sprožila kazenski postopek."


Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.