Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Redovnice (foto: Rok Mihevc)
Redovnice | (foto: Rok Mihevc)

Kulturni praznik – priložnost za blatenje Cerkve?

Cerkev na Slovenskem | 10.02.2020, 11:58 Marjana Debevec

Nelagodje in ogorčenje sta občutji, ki so ju nekateri izrazili na družbenih omrežjih med proslavo ob kulturnem prazniku. Svojo prizadetost zaradi fotografije, prav tako ob članku na temo kulture, pa je izrazila tudi sestra Štefka Klemen.

Kulturni praznik povezuje slovenski narod, vendar je tokrat, kot je odmevalo na družbenih omrežjih, državna proslava presegla vse meje. Mnogi so izrazili svoje ogorčenje zaradi pesmi Magnifica. »Na primer besedilo zadnje kitice je bilo, zakaj se nunam trebuhi redijo, zato ker se farjem porivat puste. Z ženo sva bila totalno šokirana, ogorčena, kako je možno, da takšna kvantaška pesem, ki jo pripisujejo Prešernu, pa menda ni Prešernova, lahko najde prostor na kulturni prireditvi. In da ji dvorana nekakšnih kulturnikov tako veselo zaploska«, je za naš radio dejal Aleš Čerin, ki se je na twitterju oglasil med prvimi. In kaj bi pričakoval ob takšni žalitvi duhovnikov, redovnic in s tem celotne Cerkve? »Da bi Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada odkorakali ven in da bi s tem dali najboljši znak, da se neha s takšnimi traparijami. Tudi predsednik republike bi lahko vstal, ali pa vsaj znaten delež gledalcev na prireditvi.«


Se je pa odločno in hitro na objavljeno fotografijo na spletni strani Večera, na kateri je s sosestrami, odzvala s. Štefka Klemen. Slika je bila posneta pred več kot desetimi leti ob neki povsem drugi priložnosti. »Jaz pa zagledam svojo fotografijo ob članku, ki mi je vulgaren, ob katerem sem se čutila resnično prizadeta, ker sem doživela, da se mi podtika nekaj, s čimer ničesar nimam; izraze, ki jih še živ dan v svojem življenju nisem ubesedila, zdaj pa ob svoji sliki vidim napisane,« je za naš radio dejala s. Štefka Klemen.

Zato je pisala uredniku in novinarki, ki je članek objavila, in fotografijo so s spleta res takoj umaknili. Prepričana je, da se je na takšne žalitve treba odzvati, ker »ne morejo drugi delati z nami, kar si izmislijo in kar sami mislijo, da je nekaj izvirnega, ampak mi smo ljudje drug ob drugem in moramo imeti čut drug za drugega in sploh čut, kaj je kulturno, kaj kam paše. Od javnih delavcev pa še toliko bolj pričakujem, da bi imeli osnovno kulturo«.

CELOTEN ODZIV S. ŠTEFKE KLEMEN

"Časopis Večer je podlo zlorabil fotografijo, na kateri sem brez kakršnegakoli mojega dovoljenja, ali katere izmed mojih sester, objavljena javno skupaj s svojimi sestrami. Fotografija je bila narejena pred več kot 10. leti ob priložnosti prispevka o naši skupnosti, izključno za tisto priložnost. Ob vulgarnem članku, ki ga je njihova sodelavka Klara Širovnik objavila skupaj z mojo fotografijo v soboto, 8. februarja 2020, ostro protestiram in se od vsega povedanega popolnoma distanciram. Govori izključno o sebi - JAZ S TEM NISEM NIČESAR IMELA, NIČ NIMAM IN TUDI V BODOČE NOČEM IMETI. Globoko sem prizadeta, zaradi zlorabe in zlobnih namigovanj s strani avtorice in uredništva časopisa Večera. V bodoče odločno prepovedujem objavo katerekoli fotografije na kateri sem jaz sama, v dvojici ali v skupini, v vsakem mediju (elektronskem ali tiskanem) brez mojega predhodnega pisnega dovoljenja, sicer bom proti časopisu Večer sprožila kazenski postopek."


Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.