Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Redovnice (foto: Rok Mihevc)
Redovnice | (foto: Rok Mihevc)

Kulturni praznik – priložnost za blatenje Cerkve?

10.02.2020, 11:58 Marjana Debevec

Nelagodje in ogorčenje sta občutji, ki so ju nekateri izrazili na družbenih omrežjih med proslavo ob kulturnem prazniku. Svojo prizadetost zaradi fotografije, prav tako ob članku na temo kulture, pa je izrazila tudi sestra Štefka Klemen.

Kulturni praznik povezuje slovenski narod, vendar je tokrat, kot je odmevalo na družbenih omrežjih, državna proslava presegla vse meje. Mnogi so izrazili svoje ogorčenje zaradi pesmi Magnifica. »Na primer besedilo zadnje kitice je bilo, zakaj se nunam trebuhi redijo, zato ker se farjem porivat puste. Z ženo sva bila totalno šokirana, ogorčena, kako je možno, da takšna kvantaška pesem, ki jo pripisujejo Prešernu, pa menda ni Prešernova, lahko najde prostor na kulturni prireditvi. In da ji dvorana nekakšnih kulturnikov tako veselo zaploska«, je za naš radio dejal Aleš Čerin, ki se je na twitterju oglasil med prvimi. In kaj bi pričakoval ob takšni žalitvi duhovnikov, redovnic in s tem celotne Cerkve? »Da bi Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada odkorakali ven in da bi s tem dali najboljši znak, da se neha s takšnimi traparijami. Tudi predsednik republike bi lahko vstal, ali pa vsaj znaten delež gledalcev na prireditvi.«


Se je pa odločno in hitro na objavljeno fotografijo na spletni strani Večera, na kateri je s sosestrami, odzvala s. Štefka Klemen. Slika je bila posneta pred več kot desetimi leti ob neki povsem drugi priložnosti. »Jaz pa zagledam svojo fotografijo ob članku, ki mi je vulgaren, ob katerem sem se čutila resnično prizadeta, ker sem doživela, da se mi podtika nekaj, s čimer ničesar nimam; izraze, ki jih še živ dan v svojem življenju nisem ubesedila, zdaj pa ob svoji sliki vidim napisane,« je za naš radio dejala s. Štefka Klemen.

Zato je pisala uredniku in novinarki, ki je članek objavila, in fotografijo so s spleta res takoj umaknili. Prepričana je, da se je na takšne žalitve treba odzvati, ker »ne morejo drugi delati z nami, kar si izmislijo in kar sami mislijo, da je nekaj izvirnega, ampak mi smo ljudje drug ob drugem in moramo imeti čut drug za drugega in sploh čut, kaj je kulturno, kaj kam paše. Od javnih delavcev pa še toliko bolj pričakujem, da bi imeli osnovno kulturo«.

CELOTEN ODZIV S. ŠTEFKE KLEMEN

"Časopis Večer je podlo zlorabil fotografijo, na kateri sem brez kakršnegakoli mojega dovoljenja, ali katere izmed mojih sester, objavljena javno skupaj s svojimi sestrami. Fotografija je bila narejena pred več kot 10. leti ob priložnosti prispevka o naši skupnosti, izključno za tisto priložnost. Ob vulgarnem članku, ki ga je njihova sodelavka Klara Širovnik objavila skupaj z mojo fotografijo v soboto, 8. februarja 2020, ostro protestiram in se od vsega povedanega popolnoma distanciram. Govori izključno o sebi - JAZ S TEM NISEM NIČESAR IMELA, NIČ NIMAM IN TUDI V BODOČE NOČEM IMETI. Globoko sem prizadeta, zaradi zlorabe in zlobnih namigovanj s strani avtorice in uredništva časopisa Večera. V bodoče odločno prepovedujem objavo katerekoli fotografije na kateri sem jaz sama, v dvojici ali v skupini, v vsakem mediju (elektronskem ali tiskanem) brez mojega predhodnega pisnega dovoljenja, sicer bom proti časopisu Večer sprožila kazenski postopek."


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...