Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Voščilo (foto: pixabay.com)
Voščilo | (foto: pixabay.com)

Bi moral državni sekretar zaradi spornega voščila oditi?

Slovenija | 30.12.2019, 11:21 Alen Salihović

V minulih dneh so se spletni uporabniki zgražali nad izjavo državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo Jerneja Štromajerja. Ta je božič voščil z besedami: Srečen božič, umazane živali. Da gre za neprimerno voščilo druge najbolj odgovorne osebe v državi za vzgojo in izobraževanje otrok, so poleg stranke Glas za otroke in družine prepričani tudi v Društvu katoliških pedagogov. Dogajanje je komentiral tudi nadškof Stanislav Zore.

Državni sekretar Štromajer je z oznako ljudi, ki praznujejo Božič, kot »umazanih živali«, grobo prekoračil mejo dostojne in dopustne komunikacije politika in državnega uradnika, so prepričani v stranki Glas za otroke in družine. »Kot drugi najbolj odgovoren za vzgojo in izobraževanje otrok in mladine, bi moral dajati zgled kulturne in spoštljive komunikacije, namesto tega pa je med letošnjimi Božičnimi prazniki uporabil najhujšo obliko sovražnega govora v državi. Takemu človeku starši ne moremo zaupati usmerjanja vzgoje in izobraževanja naših otrok. Ne pozabimo, da so v nedavni preteklosti nacisti, preden so začeli množično iztrebljanje nearijskih ras, najprej izvedli marketinško kampanjo razvrednotenja človeškega dostojanstva tistih skupin ljudi, ki so jih hoteli iztrebiti. Posledice teh nacističnih metod smo krvavo občutili tudi Slovenci,« je za Radio Ognjišče povedal predsednik Aleš Primc. Dodaja, da v stranki Glas za otroke in družine pričakujejo, da bo vlada pod vodstvom Marjana Šarca Štromajerja odstavila z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo.

Štromajer je v zagovor na twiterju zapisal, da je objava »Srečen božič, umazane živali« najbolj znan citat božične klasike Sam doma, ki so jo mnogi žal pozabili. »Nikogar nisem želel žaliti, zato se vsem, ki sem jih s tem morebiti prizadel, opravičujem. Ta film smo številni gledali in se ob njem smejali ob božičnih večerjah z družino. Želim vam miren božič,« je državni sekretar zapisal po plazu kritik, ki jih je bil deležen na twiterju.

Ne nazadnje se mora zavedati teže praznika, ob katerem je dal svojo izjavo. Božič je verski, katoliški, družinski in državni praznik, ki mu vsak razmišljujoč človek s spoštovanjem prisluhne in ga na svoj način praznuje.

Cestnik: Zanj bo nekako moral odgovarjati

V zgodbo je posegel tudi klaretinec p. Branko Cestnik. Ta je na svojem blogu zapisal, da ker Štromajer ni kdorkoli, temveč državni sekretar v občutljivem sektorju šolstva in vzgoje, je njegov greh dvakraten. Zanj bo nekako moral odgovarjati. Prav njega in njegove stranke so namreč polna usta, češ kako nujno da je potrebno zatirati sovražni govor, je zapisal Cestnik in dodal: »A greh imajo tudi oni, ki so si vsled komunistične provokacije pustili vzeti božič. Zapoved Posvečuj Gospodov dan! namreč pomeni, da na velik praznik v konico svojih misli in čustev postaviš Boga oz. njegovo delo med nami. Četudi se ti za velik verski praznik ponudi enkratna priložnost, da v kot stisneš svojega hudega političnega nasprotnika, tega ne smeš storiti. Ker boš prestopil črto med svetim in profanim; ker boš odrinil odmerjen ti čas milosti, kar tak praznik je; ker boš v osrčju svetega časa spustil profano dinamiko; ker boš na ta način prav ti – ne nek dežurni revolucionar, ki laja na verujoče – skazil praznik.«

Kregar: Izjava ni voščilo, je žalitev in nesramnost, ki presega meje okusa komunikacije v javnosti

Na dogajanje so se odzvali tudi v Društvu katoliških pedagogov Slovenije. »Izjava ni voščilo, je žalitev in nesramnost, ki presega meje okusa komunikacije v javnosti vsakogar, še posebej državnega sekretarja. Zato se pridružujemo zahtevam, da funkcionarja sankcionirajo. Menimo, da se mora avtor izjave zavedati, da je odrasel in izobražen ter odgovoren za svoje izjave. Odgovornosti za besede in dejanja učimo otroke v družini in šoli že v vrtcu. Od otrok pričakujemo, da skrbijo za primernost svojih besed in dejanj. Dr. Štromajer se mora zavedati svoje funkcije na ministrstvu za šolstvo: izjava državnega funkcionarja ni enaka izjavi desetletnika v starem ameriškem filmu »Sam doma«. Ne nazadnje se mora zavedati teže praznika, ob katerem je dal svojo izjavo. Božič je verski, katoliški, družinski in državni praznik, ki mu vsak razmišljujoč človek s spoštovanjem prisluhne in ga na svoj način praznuje. Sprašujem se o intelektualni in etični dimenziji človeka, ki se norčuje iz stvari, ki so njegovim sodržavljanom svete. O tem morajo vsekakor razmisliti in ukrepati njegovi nadrejeni,« je v imenu društva poudarila Helena Kregar.

Nadškof Zore: Voščilo lahko vzamemo tudi kot »hec«, ampak s tem povemo kdo smo

»Trdno sem prepričan, da moramo v voščilu dati vedno najboljše samega sebe ker, če ne damo najboljšega samega sebe potem to v resnici ni voščilo. Potem je nekaj drugega, vsekakor ne pot miru, pot dialoga, pot upanja, pot skrbi za skupno dobro,« pa je ob robu novinarske konference na kateri so predstavili poslanico papeža Frančiška za svetovni dan miru dejal nadškof Stanislav Zore. »Voščilo lahko vzamemo tudi kot »hec«, ampak s tem povemo kdo smo,« je bil jasen nadškof.

Slovenija, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...