Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Voščilo (foto: pixabay.com)
Voščilo | (foto: pixabay.com)

Bi moral državni sekretar zaradi spornega voščila oditi?

Slovenija | 30.12.2019, 11:21 Alen Salihović

V minulih dneh so se spletni uporabniki zgražali nad izjavo državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo Jerneja Štromajerja. Ta je božič voščil z besedami: Srečen božič, umazane živali. Da gre za neprimerno voščilo druge najbolj odgovorne osebe v državi za vzgojo in izobraževanje otrok, so poleg stranke Glas za otroke in družine prepričani tudi v Društvu katoliških pedagogov. Dogajanje je komentiral tudi nadškof Stanislav Zore.

Državni sekretar Štromajer je z oznako ljudi, ki praznujejo Božič, kot »umazanih živali«, grobo prekoračil mejo dostojne in dopustne komunikacije politika in državnega uradnika, so prepričani v stranki Glas za otroke in družine. »Kot drugi najbolj odgovoren za vzgojo in izobraževanje otrok in mladine, bi moral dajati zgled kulturne in spoštljive komunikacije, namesto tega pa je med letošnjimi Božičnimi prazniki uporabil najhujšo obliko sovražnega govora v državi. Takemu človeku starši ne moremo zaupati usmerjanja vzgoje in izobraževanja naših otrok. Ne pozabimo, da so v nedavni preteklosti nacisti, preden so začeli množično iztrebljanje nearijskih ras, najprej izvedli marketinško kampanjo razvrednotenja človeškega dostojanstva tistih skupin ljudi, ki so jih hoteli iztrebiti. Posledice teh nacističnih metod smo krvavo občutili tudi Slovenci,« je za Radio Ognjišče povedal predsednik Aleš Primc. Dodaja, da v stranki Glas za otroke in družine pričakujejo, da bo vlada pod vodstvom Marjana Šarca Štromajerja odstavila z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo.

Štromajer je v zagovor na twiterju zapisal, da je objava »Srečen božič, umazane živali« najbolj znan citat božične klasike Sam doma, ki so jo mnogi žal pozabili. »Nikogar nisem želel žaliti, zato se vsem, ki sem jih s tem morebiti prizadel, opravičujem. Ta film smo številni gledali in se ob njem smejali ob božičnih večerjah z družino. Želim vam miren božič,« je državni sekretar zapisal po plazu kritik, ki jih je bil deležen na twiterju.

Ne nazadnje se mora zavedati teže praznika, ob katerem je dal svojo izjavo. Božič je verski, katoliški, družinski in državni praznik, ki mu vsak razmišljujoč človek s spoštovanjem prisluhne in ga na svoj način praznuje.

Cestnik: Zanj bo nekako moral odgovarjati

V zgodbo je posegel tudi klaretinec p. Branko Cestnik. Ta je na svojem blogu zapisal, da ker Štromajer ni kdorkoli, temveč državni sekretar v občutljivem sektorju šolstva in vzgoje, je njegov greh dvakraten. Zanj bo nekako moral odgovarjati. Prav njega in njegove stranke so namreč polna usta, češ kako nujno da je potrebno zatirati sovražni govor, je zapisal Cestnik in dodal: »A greh imajo tudi oni, ki so si vsled komunistične provokacije pustili vzeti božič. Zapoved Posvečuj Gospodov dan! namreč pomeni, da na velik praznik v konico svojih misli in čustev postaviš Boga oz. njegovo delo med nami. Četudi se ti za velik verski praznik ponudi enkratna priložnost, da v kot stisneš svojega hudega političnega nasprotnika, tega ne smeš storiti. Ker boš prestopil črto med svetim in profanim; ker boš odrinil odmerjen ti čas milosti, kar tak praznik je; ker boš v osrčju svetega časa spustil profano dinamiko; ker boš na ta način prav ti – ne nek dežurni revolucionar, ki laja na verujoče – skazil praznik.«

Kregar: Izjava ni voščilo, je žalitev in nesramnost, ki presega meje okusa komunikacije v javnosti

Na dogajanje so se odzvali tudi v Društvu katoliških pedagogov Slovenije. »Izjava ni voščilo, je žalitev in nesramnost, ki presega meje okusa komunikacije v javnosti vsakogar, še posebej državnega sekretarja. Zato se pridružujemo zahtevam, da funkcionarja sankcionirajo. Menimo, da se mora avtor izjave zavedati, da je odrasel in izobražen ter odgovoren za svoje izjave. Odgovornosti za besede in dejanja učimo otroke v družini in šoli že v vrtcu. Od otrok pričakujemo, da skrbijo za primernost svojih besed in dejanj. Dr. Štromajer se mora zavedati svoje funkcije na ministrstvu za šolstvo: izjava državnega funkcionarja ni enaka izjavi desetletnika v starem ameriškem filmu »Sam doma«. Ne nazadnje se mora zavedati teže praznika, ob katerem je dal svojo izjavo. Božič je verski, katoliški, družinski in državni praznik, ki mu vsak razmišljujoč človek s spoštovanjem prisluhne in ga na svoj način praznuje. Sprašujem se o intelektualni in etični dimenziji človeka, ki se norčuje iz stvari, ki so njegovim sodržavljanom svete. O tem morajo vsekakor razmisliti in ukrepati njegovi nadrejeni,« je v imenu društva poudarila Helena Kregar.

Nadškof Zore: Voščilo lahko vzamemo tudi kot »hec«, ampak s tem povemo kdo smo

»Trdno sem prepričan, da moramo v voščilu dati vedno najboljše samega sebe ker, če ne damo najboljšega samega sebe potem to v resnici ni voščilo. Potem je nekaj drugega, vsekakor ne pot miru, pot dialoga, pot upanja, pot skrbi za skupno dobro,« pa je ob robu novinarske konference na kateri so predstavili poslanico papeža Frančiška za svetovni dan miru dejal nadškof Stanislav Zore. »Voščilo lahko vzamemo tudi kot »hec«, ampak s tem povemo kdo smo,« je bil jasen nadškof.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...