Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Janez Cigler Kralj (foto: Tanja Dominko)
Minister Janez Cigler Kralj | (foto: Tanja Dominko)

KPM: Ob 30-letnici Slovenije se mora ideološka diskriminacija končati

Slovenija | 23.01.2021, 10:17 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V podporo ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju se izreka vse več organizacij. Opozicija mu očita sredstva, ki jih je na razpisu dobil Zavod Iskreni. Samo dejstvo, da je bil resorni minister nekoč soustanovitelj zavoda, zakonsko ne predstavlja ovire, da ta ne bi smel prejeti dotacije ministrstva, so navedli v krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij CNVOS. Oglasili so se še v Zboru za republiko, Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo in Komisiji pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (KPM). Podporo ministru je izrekel tudi podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin.

V Sloveniji smo priča ponovnemu sovražnemu in nestrpnemu izpadu levih političnih strank (LMŠ, Levica, SD in SAB) ter dela civilne družbe, tokrat proti nevladni organizaciji zavodu Iskreni, tako so v izjavi zapisali v Zboru za republiko. Dodali so, da se z insinuacijami in lažmi ter napovedano interpelacijo zoper pristojnega ministra vrstijo napadi na zavod Iskreni, ki je bil poleg številnih drugih uspešen na javnem razpisu za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19. V Zboru za republiko ocenjujejo za nevzdržna in nesprejemljiva stališča, da mora biti neka organizacija /zavod Iskreni/ izključena iz razpisa zaradi svojih vrednostnih opredelitev in zaradi tega, ker je minister bil njegov soustanovitelj, v času ko ni zasedal tega položaja. »Gre za neprofitni zavod, ki ga vzdržujejo pošteni in delovni posamezniki tudi s prostovoljnim delom. Slovenska država je demokratična, pluralna in svetovnonazorsko nevtralna, za to opozicijske stranke in njim sorodne civilne organizacije s takimi ravnanji poglabljajo in namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance, z drugo besedo, netijo »kulturni boj«,« so zapisali v Zboru za republiko, kjer odločno podpirajo delovanje zavoda Iskreni, kakor tudi ministra Cigler Kralja.

Nadškof Stres: Pozivamo ministra Janeza Ciglerja Kralja, naj ne popusti pod pritiski ter še naprej zagotavlja ideološko nevtralnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V Komisiji pravičnost in mir pa so po besedah predsednik komisije nadškofa Antona Stresa poudarii, da je skrajni čas, da se ob tridesetletnici Slovenije konča diskriminacija na osnovi idej in vrednot ter se zavrne stigmatizacija in zapostavljanje vseh, ki si v slovenski družbi prizadevajo za krščanske in družinske vrednote. »S tem ko skrajne leve stranke nasprotujejo tej podpori in zaradi nje celo grozijo z interpelacijo pristojnega ministra, zavzemajo diskriminacijsko stališče do nevladne organizacije, ker zastopa družinske vrednote, ki niso po volji izključujoči levičarski ideologiji, odklonilni in sovražni do tradicionalnega in pretežno krščanskega pojmovanja družine. S tem stranke, ki so med drugim skoraj pet let zadrževale uresničenje odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije o enakopravnem financiranju katoliških in drugih zasebnih šol, ponovno in nedvoumno razkrivajo svoje nestrpno stališče do krščanskih vrednot in do vseh, ki jih zagovarjamo v sedanji slovenski družbi. Enako diskriminacijo zahtevajo celo od državnih organov, kar je v popolnem nasprotju z zahtevo po ideološki nevtralnosti sodobne demokratične, svobodoljubne in nazorsko pluralistične države. Ob tridesetletnici Slovenije je skrajni čas, da se konča diskriminacija na osnovi idej in vrednot ter se zavrne stigmatizacija in zapostavljanje vseh, ki si v slovenski družbi prizadevamo za krščanske in družinske vrednote. Stranke, ki s táko zahtevo po novem enoumju zavzemajo stališče, ki je v popolnem nasprotju s svobodoljubnimi, pluralističnimi in demokratičnimi načeli sodobne države in ustavne ureditve Republike Slovenije, nikakor ne morejo veljati za primerne, da jim volivci še kdaj zaupamo odgovornost za našo državo, če hočemo, da ostane zvesta duhu svoje ustave in se v njem še utrjuje. Stališče teh strank je v popolnem nasprotju z duhom in črko človekovih pravic do svobode in enakopravnega izražanja ter uveljavljanja vere in drugih nazorov, kar je temelj vsake demokratične in svobodoljubne državne ureditve. Zato zasluži, da ga obsodijo vsi demokrati v tej državi. Prav tako pozivamo ministra Janeza Ciglerja Kralja, naj ne popusti pod pritiski ter še naprej zagotavlja ideološko nevtralnost Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.«

Tonin: Tudi Zavod Iskreni ima pravico kandidirati na razpisu in biti izbran

»Kdor zagovarja vladavino prava, mora zagovarjati tudi, da ima vsak zavod, tudi Zavod Iskreni, pravico kandidirati na razpisu in biti izbran, če izpolnjuje vse pogoje,« je na Twitterju zapisal predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Ocenil je, da bi mu bilo slednje zato diskriminatorno odrekati in dodal ključnik »vladavina prava«.

V javnosti in političnih vrstah so se namreč pojavili očitki, da je zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz kvote NSi Janez Cigler Kralj na razpisu omenjenega ministrstva za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije dobil več kot 130.000 evrov. Zavod je bil sicer med 17 organizacijami, ki jim je petčlanska komisija ministrstva na razpisu dodelila sredstva za odpravljanje socialnih stisk v času epidemije.

Cigler Kralj je sicer kasneje pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa ni imel vpliva. Del opozicije je zadevo kljub temu ocenil kot sporno in je kasneje napovedal vložitev interpelacije zoper ministra.

Na napovedano interpelacijo se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da se obeta »izjemno koristna razprava«, ki naj bi razkrila nakazila, ki so jih nevladnim organizacijam namenjale leve vlade.

Slovenija, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...