Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež: naj bo leto 2021 leto bratske solidarnosti in miru.

Svet | 01.01.2021, 16:50 s. Brigita Zelič

Obhajamo praznik Marije, Božje Matere in 54. svetovni dan miru. Papež Frančišek je za ta dan napisal poslanico o skrbi za druge kot poti miru. Zaradi išiasa pa je že včeraj odpovedal vodenje slovesnih večernic ob koncu leta, prav tako danes ni daroval svete maše v vatikanski baziliki. Imel je le opoldanski nagovor iz knjižnice apostolske palače.

Papež Frančišek se očitno pogumno sooča z bolečino, saj opoldne v ničemer ni bilo opaziti, da ga ta močno nadleguje. Že kar na začetku je povabil, naj svoje stiske izročimo mogočni priprošnji Božje Matere, ki vse premore. Zagotovil je, da nas Marija gleda z materinsko nežnostjo, kot je zrla v svojega Sina Jezusa. Podobno kot je nekoč varovala in ljubila svojega Sina, želi sprejeti v svoje naročje tudi nas. Opogumlja nas, naj ta čas izkoristimo za človeško in duhovno rast in premostimo sovraštvo in ločitve in se med seboj močneje doživimo kot bratje. To naj bo čas gradnje in ne rušenja, skrbi za druge in za stvarstvo, čas rasti in čas miru.

Spomnil je, da je vsakdo med nami poklican k ustvarjanju miru in to vsak dan in na vsakem kraju tako, da potolaži brata, ki potrebuje tolažbo in nežno solidarno pomoč, saj ta naloga za nas izhaja od Boga, on sam nas kliče k ustvarjanju miru.»In mir se lahko gradi, če bomo najprej v miru s samim seboj – v miru od znotraj, v srcu – in s tistim, ki je ob nas in to tako, da odstranimo ovire, ki nam preprečujejo, da bi poskrbeli za ljudi, ki so v potrebi in pomanjkanju. Gre za to, da razvijamo miselnost in kulturo skrbi za drugega, z namenom premagati brezbrižnost, zavračanje in rivalstvo – brezbrižnost, zavračanje in rivalstvo - ki žal prevladujejo. Odstranimo takšne drže,« …je povabil in pojasnil, da tako razumljen mir ni samo odsotnost vojne.

Mir je v življenju, ki je bogato s smislom, kjer se sami osebnostno gradimo v podelitvi z drugimi. Mir, ki ga sicer vedno ogroža nasilje, sebičnost in pokvarjenost, je vendarle možen in uresničljiv, če ga doživljamo kot nalogo, ki mi jo zaupa Bog, je prepričan sveti oče.

Svet
Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green) Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green)

Boj proti kanalu C0 se nadaljuje

Pred ljubljanskim magistratom poteka že 13. protest za čisto pitno vodo oz. proti spornemu kanalu C0. Udeleženci želijo danes predvsem podpreti Uroša Jernejca, ki ga župan Zoran Janković in ...

O avtorju