Jure Sešek
Miha Močnik
Alen Salihović
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež: naj bo leto 2021 leto bratske solidarnosti in miru.

01.01.2021, 16:50

Obhajamo praznik Marije, Božje Matere in 54. svetovni dan miru. Papež Frančišek je za ta dan napisal poslanico o skrbi za druge kot poti miru. Zaradi išiasa pa je že včeraj odpovedal vodenje slovesnih večernic ob koncu leta, prav tako danes ni daroval svete maše v vatikanski baziliki. Imel je le opoldanski nagovor iz knjižnice apostolske palače.

Papež Frančišek se očitno pogumno sooča z bolečino, saj opoldne v ničemer ni bilo opaziti, da ga ta močno nadleguje. Že kar na začetku je povabil, naj svoje stiske izročimo mogočni priprošnji Božje Matere, ki vse premore. Zagotovil je, da nas Marija gleda z materinsko nežnostjo, kot je zrla v svojega Sina Jezusa. Podobno kot je nekoč varovala in ljubila svojega Sina, želi sprejeti v svoje naročje tudi nas. Opogumlja nas, naj ta čas izkoristimo za človeško in duhovno rast in premostimo sovraštvo in ločitve in se med seboj močneje doživimo kot bratje. To naj bo čas gradnje in ne rušenja, skrbi za druge in za stvarstvo, čas rasti in čas miru.

Spomnil je, da je vsakdo med nami poklican k ustvarjanju miru in to vsak dan in na vsakem kraju tako, da potolaži brata, ki potrebuje tolažbo in nežno solidarno pomoč, saj ta naloga za nas izhaja od Boga, on sam nas kliče k ustvarjanju miru.»In mir se lahko gradi, če bomo najprej v miru s samim seboj – v miru od znotraj, v srcu – in s tistim, ki je ob nas in to tako, da odstranimo ovire, ki nam preprečujejo, da bi poskrbeli za ljudi, ki so v potrebi in pomanjkanju. Gre za to, da razvijamo miselnost in kulturo skrbi za drugega, z namenom premagati brezbrižnost, zavračanje in rivalstvo – brezbrižnost, zavračanje in rivalstvo - ki žal prevladujejo. Odstranimo takšne drže,« …je povabil in pojasnil, da tako razumljen mir ni samo odsotnost vojne.

Mir je v življenju, ki je bogato s smislom, kjer se sami osebnostno gradimo v podelitvi z drugimi. Mir, ki ga sicer vedno ogroža nasilje, sebičnost in pokvarjenost, je vendarle možen in uresničljiv, če ga doživljamo kot nalogo, ki mi jo zaupa Bog, je prepričan sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papeža skupaj (photo: agenzia SIR) Papeža skupaj (photo: agenzia SIR)

Benedikt XVI. vedno bolj šibek, a povsem bister

Tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. škof Georg Gänswein je povedal, da je upokojeni papež sicer šibek, vendar povsem bister. Včeraj je bil, tako kot papež Frančišek, cepljen proti novemu ...

dr. Ivan Štuhec (photo: ARO) dr. Ivan Štuhec (photo: ARO)

Anarho-libertaren totalitarizem na pohodu

Ne vemo ali bodo nekoč na radio Slovenija poročali v oddaji »na današnji dan«, da je 15. januarja 2021 bila vložena nezaupnica vladni koaliciji SDS, NSi in SMC pod vodstvom Janeza Janše, ki je ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...

O avtorju