Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Potres v Zagrebu (foto: FB)
Potres v Zagrebu | (foto: FB)

Potres na Hrvaškem terjal več življenj, številni ostali brez domov, v soboto dan žalovanja

Svet | 30.12.2020, 14:39 Andrej Šinko

Hrvaško so po včerajšnjem silovitem potresu, ki je terjal najmanj 7 življenj, več deset poškodovanih, in veliko gmotno škodo, zgodaj zjutraj stresli še vsaj trije močnejši potresi, z magnitudo vse do 4,8. V državo, kjer so za soboto razglasili dan žalovanja, je že včeraj prispela prva pomoč iz tujine, danes pa se nadaljuje odpravljanje posledic. Povsem porušenih naj bi bilo najmanj 1000 zgradb, še vsaj toliko pa naj bi bilo močneje poškodovanih.

Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska, kjer je tresenje tal zahtevalo tudi smrtne žrtve. Tam so bile porušene in poškodovane številne stavbe, med ruševine pa so bili ujeti ljudje. Od včeraj popoldne so na delu številni gasilci, pripadniki civilne zaščite, vojske, pa tudi prostovoljci, ki so prišli iz celotne države. Seliti je bilo treba celo dve bolnišnici, vključno s covid bolniki. Pristojni so več sto osebam zagotovili bivanje v eni od vojašnic na območju Petrinje, številni so prenočili pri sorodnikih, nekateri tudi zunaj. »Stanje ni dobro, ulice so polne ljudi, polne so ruševin, ampak kot smo bili zedinjeni v vojni, kot smo bili združeni v drugih preizkušnjah, recimo tej pandemiji, moramo biti enotni tudi v tem potresu, ki je najbolj prizadel Škofijo Sisak in celotno Hrvaško,« je včeraj za hrvaške katoliške medije o razmerah dejal škof v Sisku Vlado Košić.

Območje sta že včeraj, prvič obiskala predsednika države in vlade, Zoran Milanović in Andrej Plenković. Slednji je o pomoči govoril s predsednico Evropske komisije Ursolo von der Layen, ki mu je obljubila sredstva iz solidarnostnega sklada, Hrvaško pa je obiskal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Vlada v Zagrebu je sprostila 16 milijonov evrov za najnujnejšo popotresno obnovo. Ta bo zahtevna, saj je ob 1000 popolnoma porušenih stavbah, vsaj še toliko poškodovanih, nekatere močneje. »Te stavbe so že zdaj označene kot ne varne za bivanje in zelo verjetno tudi neprimerne za popotresno sanacijo,« pravi strokovnjakinja področju protipotresne gradnje in predstavnica Zavoda za gradbeništvo Slovenije Marjana Lutman, ki tako kot seizmologi napoveduje v prihodnjih mesecih številne popotresne sunke. »Ni pa pričakovati, da bi med popotresnimi sunki, ki so praviloma šibkejši, nastale nove poškodbe na do zdaj nepoškodovanih stavbah.«

Kako je s pomočjo iz tujine?

Nekaj škode je nastalo tudi drugje na Hrvaškem, med drugim v Zagrebu, kjer so včeraj med drugim evakuirali pediatrično bolnišnico. Pomoč je na najhuje prizadeta območja že včeraj poslala tudi Slovenija, in sicer v obliki bivalnikov, danes zjutraj pa je bilo tja napotenih še 10 napihljivih šotorov za prebivalce. »S kompletno opremo za ogrevanje, razsvetljavo in s sto terenskimi posteljami, ter še toliko dodatnimi spalnimi vrečami. Tako, da smo po naših ocenah za Hrvaško zagotovili 150 bivalnih mest,« je dejal poveljnik Slovenske civilne zaščite Srečko Šestan in pojasnil, da je bila ponujena tudi pomoč v obliki osebja in reševalcev, ki pa ni bila potrebna, so pa v stalnem stiku s hrvaškimi oblastmi.

Medtem pa so se organizirala tudi različna društva iz Slovenije, ki prizadetemu prebivalstvu na hrvaškem pomagajo s trajno hrano, vodo, higienskimi pripomočki in drugimi nujnimi potrebščinami. Za organiziran prevoz omenjenega je začasno odpravljena tudi karantena pri vstopu v Slovenijo. Prepričanje v dobroto ljudi, ki bi se odločili pomagati, pa je že včeraj za Hrvaški katoliški radio izrazil kardinal Josip Bozanić. »Človeška srca so v globini odprta za dobra dela. To se pokaže v težkih trenutkih in mislim, da se bo to zgodilo tudi zdaj. Pozivam k solidarnosti s tistimi, ki so najhuje prizadeti – s starši, otroci, mladimi, starejšimi, bolniki, osamljenimi osebami.«

V zvezi z dogodkom se je oglasil tudi papež Frančišek in izrazil upanje, da bodo hrvaške oblasti skupaj z mednarodno skupnostjo kmalu olajšale trpljenje prizadetih.

Pomagate lahko prek Slovenske Karitas

Račun za zbiranje finančnih sredstev za pomoč je že odprla hrvaška vlada, sredstva pa zbirajo tudi humanitarne organizacije. Med njimi Slovenska Karitasa, pomagate pa lahko z nakazilom na njen transakcijski račun ali s poslanim sms sporočilom KARITAS5 na 1919 in tako darujete 5 evrov.

Svet, Sociala, Cerkev po svetu, Evropska Unija, Teme, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...