Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska in evropska zastava (foto: Rok Mihevc)
Slovenska in evropska zastava | (foto: Rok Mihevc)

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Slovenija | 26.12.2020, 05:20 Alen Salihović

V Sloveniji danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Obeležujemo 30. obletnico uradne razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti. Plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, za samostojno in neodvisno Slovenijo je glasovalo 95 odstotkov udeležencev oz. 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Osrednja državna proslava pred njo pa maša za domovino, je bila v sredo, ko smo na Radiu Ognjišče gostili tudi predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta.

Premier Janez Janša je v slavnostnem govoru izpostavil, da je bila odločitev na plebiscitu pred 30 leti pravilna, pravočasna in ekonomsko utemeljena. Smo pa veliko razvojnih priložnosti zamudili. Med razlogi za to je izpostavil politiko izključevanja. Največji korak letos po meri plebiscitne enotnosti pa je po njegovem mnenju spomladansko oblikovanje koalicije.

Na obletnico plebiscita smo v »Pogovoru o« gostili predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta. Spregovoril je o spominih na tisti čas pa tudi o tem, kako bi morali politiki delovati danes. Dejal je, da je bilo pred 30. leti veliko več močnih osebnosti, kot jih je danes. »Kljub temu, da so bili ljudje iz različnih profilov, vendar so težili k istemu. Danes je ta smisel za skupno pošel. Tekmujejo pa številni politiki znotraj iste paradigme.« Tako kot pred 30-timi leti se tudi danes demokratično potrjena vlada sooča z napadi, je dejal.

Praznovanje pa spremljajo tudi svete maše za domovino, tokrat brez množice vernikov. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je med sveto mašo pozval k razmisleku o odnosu do domovine in opozoril, da se včasih zdi, da bi ji bili pripravljeni celo škodovati, če je ne moremo imeti pod svojo oblastjo. »Gre za odnos do naše domovine. Ali jo dovolj ljubimo, da storimo vse, da bi ostala živa, da bi postajala vedno bolj močna in bi rasla? Smo se sposobni čemu odpovedati za njeno prihodnost? Ali pa smo pripravljeni, ne sicer z besedami, ki so visokoleteče in polne navidezne skrbi za narodov blagor, zadaj pa se zdi, da bi bili pripravljeni tudi žrtvovati to državo in resnični blagor njenih prebivalcev, da bi ji bili pripravljeni celo škodovati, če je ne moremo imeti v celoti pod svojo oblastjo in nam na voljo,« je povedal.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...