Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Trg sv. Petra, Vatikan (foto: Pixabay)
Trg sv. Petra, Vatikan | (foto: Pixabay)

Štefan Falež, mož, ki je Slovencem odpiral vrata v Vatikanu in italijanski politiki

| 03.12.2020, 18:54 Tone Gorjup

V povezavi z dogodki, ki zaznamuje 30 let naše poti v samostojnost, smo letos večkrat omenjali svetega Janeza Pavla II. in nadškofa Alojzija Šuštarja. To si zasluži tudi njun sodelavec in prijatelj Štefan Falež. Življenjske poti vseh treh so se začele leta 1920 v Wadowicah na Poljskem, na Grmadi pri Trebnjem in v Slivnici pri Mariboru. Tokrat se ustavimo pri Faležu.

Štefan Falež, pravnik in doktor političnih ved, se je rodil 3. decembra pred sto leti. Bil je med rojaki, ki niso sprejeli povojnega enoumja. Ostal je zavezan slovenstvu, krščanstvu in domovini, čeprav na tujem. Sodeloval je pri pripravi apostolskih potovanj papeža Pavla VI. in bil del njegovega spremstva. To vlogo je ohranil tudi pri Janezu Pavlu II. in ga do leta 1985 spremljal na 24. potovanjih izven Italije. Pozneje ga je spremljal kot papežev „dvornik" in kot osebni prijatelj.

Prispevek ob smrti Štefana Faleža

Štefan Falež
Štefan Falež © Fotografije iz knjige: Sinovom in hčeram slovenkega naroda
V času slovenske pomladi se je v domovini povezal s tistimi, ki so utirali pot v samostojnost. Svoje upe je delil tudi s poljskim papežem. Ko je bilo potrebno, je predstavnikom Slovenije odpiral vrata do pomembnih ljudi v Vatikanu in italijanski politiki. Zato je postal prvi pooblaščeni predstavnik Slovenije pri Svetem sedežu in nato veleposlanik. Tudi po njegovi zaslugi je Vatikan 13. maja 1992 priznal Slovenijo in k temu spodbudil države Evropske skupnosti. Štefan Falež je sodeloval je pri pripravi in izvedbi obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Zavedal se je, kako pomembno je to za malo državo, pa tudi krajevno Cerkev, ki je v desetletjih po vojni marsikaj pretrpela.

Z mednarodnega vidika je obisk svetega očeta v Sloveniji uspeh države kot take; da je sveti oče sprejel povabilo, ki je v osnovi povabilo škofov in škofovske konference in je bilo večkrat ponovljeno tudi s strani državnih oblasti. Ko je ugotovil, da Slovenija pri utrjevanju vezi s Svetim sedežem ni iskrena, se je raje odpovedal veleposlaniškemu mestu. Domovini pa je ostal zvest do svoje poti v večnost na praznik Brezmadežne 2009.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...