Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Trg sv. Petra, Vatikan (foto: Pixabay)
Trg sv. Petra, Vatikan | (foto: Pixabay)

Štefan Falež, mož, ki je Slovencem odpiral vrata v Vatikanu in italijanski politiki

03.12.2020, 18:54 Tone Gorjup

V povezavi z dogodki, ki zaznamuje 30 let naše poti v samostojnost, smo letos večkrat omenjali svetega Janeza Pavla II. in nadškofa Alojzija Šuštarja. To si zasluži tudi njun sodelavec in prijatelj Štefan Falež. Življenjske poti vseh treh so se začele leta 1920 v Wadowicah na Poljskem, na Grmadi pri Trebnjem in v Slivnici pri Mariboru. Tokrat se ustavimo pri Faležu.

Štefan Falež, pravnik in doktor političnih ved, se je rodil 3. decembra pred sto leti. Bil je med rojaki, ki niso sprejeli povojnega enoumja. Ostal je zavezan slovenstvu, krščanstvu in domovini, čeprav na tujem. Sodeloval je pri pripravi apostolskih potovanj papeža Pavla VI. in bil del njegovega spremstva. To vlogo je ohranil tudi pri Janezu Pavlu II. in ga do leta 1985 spremljal na 24. potovanjih izven Italije. Pozneje ga je spremljal kot papežev „dvornik" in kot osebni prijatelj.

Prispevek ob smrti Štefana Faleža

Štefan Falež
Štefan Falež © Fotografije iz knjige: Sinovom in hčeram slovenkega naroda
V času slovenske pomladi se je v domovini povezal s tistimi, ki so utirali pot v samostojnost. Svoje upe je delil tudi s poljskim papežem. Ko je bilo potrebno, je predstavnikom Slovenije odpiral vrata do pomembnih ljudi v Vatikanu in italijanski politiki. Zato je postal prvi pooblaščeni predstavnik Slovenije pri Svetem sedežu in nato veleposlanik. Tudi po njegovi zaslugi je Vatikan 13. maja 1992 priznal Slovenijo in k temu spodbudil države Evropske skupnosti. Štefan Falež je sodeloval je pri pripravi in izvedbi obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Zavedal se je, kako pomembno je to za malo državo, pa tudi krajevno Cerkev, ki je v desetletjih po vojni marsikaj pretrpela.

Z mednarodnega vidika je obisk svetega očeta v Sloveniji uspeh države kot take; da je sveti oče sprejel povabilo, ki je v osnovi povabilo škofov in škofovske konference in je bilo večkrat ponovljeno tudi s strani državnih oblasti. Ko je ugotovil, da Slovenija pri utrjevanju vezi s Svetim sedežem ni iskrena, se je raje odpovedal veleposlaniškemu mestu. Domovini pa je ostal zvest do svoje poti v večnost na praznik Brezmadežne 2009.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...

O avtorju