Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Umrl Štefan Falež, prvi veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu

09.12.2009, 10:29

V Rimu je včeraj, 8. decembra 2009, umrl prvi veleposlanik Slovenije pri Svetem sedežu dr. Štefan Falež. Republiko Slovenijo je na tem mestu zastopal od 31. januarja 1991 (najprej kot pooblaščeni predstavnik, od 22. julija 1992 pa kot veleposlanik) do 26. maja 1997 ko je bil podpisan ukaz o njegovem odpoklicu.

Tudi po njegovi zaslugi je Vatikan 13. januarja 1992 priznal Slovenijo in s tem spodbudil države Evropske skupnosti, da so dva dni zatem izpolnile obljubo mednarodnega priznanja naše države. Štefan Falež je poleg tega sodeloval je pri pripravi in izvedbi obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pogreb pokojnega Štefana Faleža bo predvidoma v petek, 11. decembra, ob 10. uri v Rimu.

Štefan Falež je bil rojen v Slivnici pri Mariboru. Po gimnaziji je odšel v Ljubljano na pravno fakulteto. Že pred koncem študija ga je minister Korošec nastavil za uradnika v prosvetnem ministrstvu. S tem šel po očetovih stopinjah, ki je bil poslanec Slovenske ljudske stranke. Prve dni vojne je bil v bombardiranem Beogradu. V stiski se je zaobljubil, da bo postal duhovnik in s tem namenom odšel v Rim. Tam je po letu dni dobil službo na jugoslovanski ambasadi pri Svetem sedežu. Pred koncem vojne je odšel v Ameriko, kjer je študiral politične vede. Po študiju se je vrnil v Rim in delal pri katoliški begunski organizaciji. Obenem je na lateranski univerzi končal pravo. Pozneje je na državni univerzi doktoriral iz političnih ved. V povojnih letih je bil član mednarodne katoliške komisije za begunce. Ko so se begunska taborišča spraznila, je ustanovil gradbeno podjetje in potovalno agencijo. V tej vlogi je sodeloval pri pripravi apostolskih potovanj papeža Pavla VI. in bil del njegovega spremstva. To vlogo je ohranil tudi pri Janezu Pavlu II. in ga do leta 1985 spremljal na 24. potovanjih izven Italije. Na omenjenih potovanjih in pozneje kot papežev „dvornik“ je srečeval številne državnike in druge pomembne osebnosti iz vseh dežel sveta.

Štefan Falež
Štefan Falež © Fotografije iz knjige: Sinovom in hčeram slovenkega naroda
Vsa leta bivanja v tujini je v njem tlela želja po samostojni Sloveniji. Tako je sodeloval pri ustanovitvi lista Slovenska država in bil vseskozi povezan s politično emigracijo, ki se je zavzemala uresničitev njegovih idej. V času slovenske pomladi se je povezal z enako mislečimi v domovini. Tako je bil povezan s številnimi dogodki, ki so pripeljali do samostojnosti, še zlasti, če je šlo za stike z visokimi osebnostmi v Vatikanu ali z italijanskimi politiki. Zaradi tega ga je izvršni svet skupščine Republike Slovenije 31. januarja 1991 imenoval za pooblaščenega predstavnika v Vatikanu, 22. julija naslednje leto pa je bil imenovan za veleposlanika. Ker v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem ni dosegel vidnejšega napredka, se je odločil za odstop. Tako je bil 26. maja 1997 podpisan ukaz o njegovem odpoklicu. Ob koncu omenjene službe je poudaril, da je ponosen na to, da je lahko pripomogel k uveljavitvi ugleda Slovenije v vatikanskih krogih. Pa tudi na to, da je Sveti sedež pred državami Evropske zveze priznal Slovenijo. Ponosen je bil na to, da je sodeloval pri pripravi in izvedbi obeh obiskov papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter da je doživel Slomškovo beatifikacijo. Štefan Falež je tudi po odstopu z mesta veleposlanika Slovenije ostal del diplomatskega zbora pri Svetem sedežu, saj je postal pooblaščen veleposlanik suverenega malteškega viteškega reda. Zadnja leta pa je bil svetovalec sedanjega slovenskega veleposlanika pri Svetem sedežu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...