Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Dosedanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Tone Kajzer (foto: Nebojsa Tejic/STA)
Dosedanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Tone Kajzer | (foto: Nebojsa Tejic/STA)

Povezujeta nas jezik in kultura

Slovenci po svetu | 16.11.2020, 08:23 Matjaž Merljak

Slovencev nas je dva milijona in pol. Naša želja je, da se povežemo, da ohranjamo naš jezik, kulturo in običaje, ker to nas definira. To je v pogovoru za naš radio pred časom dejal predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Tone Kajzer. Vlada ga je pred dnevi imenovala za velepolanika naše države v Washingtonu.

Toneta Kajzerja smo v oddaji Slovencem po svetu in domovini gostili ob letošnji 30-letnici Slovenske konferece Svetovnega slovenskega kongresa. Predlog o ustanovitvi Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) je zaživel na študijskih dnevih Draga. 4. septembra 1989 je bil imenovan Pripravljalni odbor za ustanovitev SSK. V posameznih državah so nastale pokrajinske konference.

Utrjevanje slovenske samobitnosti, kulture in jezika nas pelje naprej.

Slovenska Konferenca SSK nadaljuje z vsemi svojimi aktivnostmi in se zavzema za cilje, ki so zapisani v drugem členu statuta. "Tukaj lahko posebej omenim, da v prvi vrsti širimo poslanstvo SSK doma v matični Sloveniji. Obenem pa smo posebej aktivni, skozi organizacijo različnih dogodkov, mednarodnih strokovnih konferenc in okroglih miz pri navezovanju stikov med nami Slovenci v domovini in zamejskimi Slovenci ter Slovenci po svetu."

Aktivni smo posebej na gospodarskem in znanstvenem področju ... Želimo prispevati k razvoju in večji konkurenčnosti domačega družbenega  in gospodarskega okolja ter spodbujati vračanje mladih in perspektivnih kadrov nazaj v Slovenijo.

SSK in Slovenska konferenca sta se letos preselila v nove prostore na Linhartovi v Ljubljani. Letos so zaradi Covid 19,  prilagodili nekatere projekte. Namesto vsakoletnega Tabora mladih oz. slovenskih otrok po svetu so julija  organizirali jezikovno počitniške dneve za mlade rojake iz Venezuele. Sodelujejo z mladimi Slovenci v zamejstvu in po svetu. Vidijo veliko možnosti za sodelovanje z drugimi organizacijami kot je npr. VTIS, društvo v tujini izobraženih Slovencev.

Prisluhnite pogovoru s Tonetom Kajzerjem

Tone Kajzer je bil pred imenovanjem za veleposlanika v Washingtonu državni sekretar na zunanjem ministrstvu. Do13. marca 2020, ko je zaprisegla vlada Janeza Janše, je bil na ministrstvu za zunanje zadeve pristojen za koordinacijo digitalne preobrazbe. Pred tem je bil med drugim veleposlanik Slovenije na Finskem in v Estoniji ter na Danskem med letoma 2013 in 2018, piše na spletni strani vlade.

Pred tem pa je bil od leta 2012 državni sekretar v kabinetu tedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Med drugim je bil takrat zadolžen tudi za pripravo mokriškega memoranduma s Hrvaško o vprašanju prenesenih deviznih vlog nekdanje podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu.

Kajzerja bo na položaju državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu zamenjal Stanislav Raščan.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

O avtorju