Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ko kuhamo, imamo vedno v mislih svoje najmlajše: bodo jedli ali se bodo zmrdovali? (foto: rawpixel.com)
Ko kuhamo, imamo vedno v mislih svoje najmlajše: bodo jedli ali se bodo zmrdovali? | (foto: rawpixel.com)

Kaj kuhamo te dni? Za vas imamo dobre predloge in trike!

Hrana in okolje | 21.11.2020, 12:00 Mirjam Judež

Nov teden šolanja od doma je tukaj. Mame se vsak dan (pa ne samo enkrat) srečujemo z »zadrego«: kaj skuhati? Poskrbeti je treba za lačne želodčke, pri tem pa moramo biti hitre, praktične, varčne in učinkovite. Je to sploh mogoče? Same vidimo, da je! Če nam tega ne priznajo drugi družinski člani, se lahko kar same pohvalimo, da smo v času pandemije postale boljše kuharice. Mamice smo vprašali, kako jim uspeva in kaj kuhajo te dni, ko je treba šolati otroke, biti v službi (od doma), iti z otroki ven, »opaziti moža«, nekje vmes pa pripraviti še kaj za pod zob. Za vas, drage mame, imamo veliko predlogov, nasvetov zaposlenih mam, ki imajo velike družine in veliko izkušenj za štedilnikom. So se kar razpisale. Nekatere so naštele, kaj kuhajo, druge prispevale celo recepte, tretje so zaupale, kako se zorganizirajo, da imajo cel jedilnik »pod streho« v pol urice. Pokukali smo v njihove lonce, pečice in naj bo spodnji, nekoliko daljši zapis tudi vam v pomoč. Bog žegnaj!

Katjini »top jedilniki«

"Povečini enkrat tedensko skuham eno čorbo (jota, ričet, krompirjev golaž, fižolova juha, zelenjavna juha z mesom) in to velik lonec, da je vsaj za dvakrat. Eno porcijo dam v skrinjo. Potem imamo pa hitra kosila: njoke, torteline, testenine z različnimi omakami. Rižota je tudi redno na meniju. Enkrat zelenjavna, enkrat morska, enkrat namesto riža dam ješprenj. Vsake toliko je pica. Testo naredim že večer prej in lepo vzhaja v hladilniku. Ko je res kriza z časom ali se mi res ne da kuhat, imamo kdaj tudi hamburgerje ali hot doge. Ko kuham riž za prilogo, ga skuham malo več in so naslednji dan mesne kroglice s paradižnikovo omako. Naštudirala sem super stvar s čebulo: enkrat si vzamem malo več časa, olupim in na drobno narežem 4-5 čebul in jih zamrznem. Potem jo vzamem iz skrinje, kolikor je rabim. To prihrani vsaj 5 minut ali več na začetku kuhanja."

Tina naredi pripravo že zjutraj

"Ko je kriza, skuham hrenovke in pire. Že pripravljene jedi od Ete so nekatere precej užitne. Naša kosila so: juha + palačinke, pica, makaroni z različnimi omakami (tuna, pesto, paradižnik), rižota, tortilje, obara + puding, juha+ slivovi cmoki (cmoke naredim za vikend in dam v skrinjo - enako svaljke), čufti + pire krompir, nabodala/piščančji/puranji zrezek + pire/riž/polenta. Še nekaj jedi na žlico: golaž, jota, ričet, pasulj, bujta repa. To skuham čez vikend in dam v skrinjo, ali pa skuham že zjutraj in za čas kosila samo pogrejem. Vsako nedeljo kuhamo govejo juho in je zagotovo še med tednom enkrat za kosilo. Meni se obnese, da vstanem bolj zgodaj in pripravim vse stvari (npr. narežem čebulo, zelenjavo, olupim krompir in pustim v vodi itd.). Potem mi vzame pol urice, da skuham in še pol urice, da pojemo."

Jedi na žlico 'rešujejo' naša kosila, njihova najboljša lastnost pa je, da so pogrete še boljše!
Jedi na žlico 'rešujejo' naša kosila, njihova najboljša lastnost pa je, da so pogrete še boljše! © Aleš Čerin / preprostost.si

Maja pravi, da lahko v šoli prevzamemo kosilo tudi, če otrok nima subvencionirane prehrane

"Mogoče bo za koga  koristna informacija: v šoli se lahko dogovorite, da prevzamete kosilo za otroka tudi, če nima subvencioniranega kosila. Kosilo plačate, kot bi ga plačali, če bi otrok jedel v šoli. Jaz sem se zmenila v tajništvu šole in mi je že pripravljen topel obrok za otroke v veliko pomoč. Kar skuham zvečer in čez vikend (večinoma zelenjavne juhe, enolončnice, ričet, ...), naredim večjo količino, da dam še v skrinjo. Za zraven pa potem sproti pomagajo ostali pripraviti še kaj."

Polonca pravi, naj damo testo za pico vzhajati v hladilnik, cmoke pa kuhajmo in zamrzujmo v muffin modelčkih

"Mogoče uporaben nasvet: testo za pico (tudi, če ni z drožmi) lahko pripravite zvečer in daste vzhajati v hladilnik. Menda je tako testo celo bolje prebavljivo, vsekakor pa se z lahkoto razvleče čez pladenj. Ta trik mi je povedal nek picopek. Aja, pa slivovi cmoki so se meni vedno razlezli, zdaj jih pa dam kuhat in v skrinjo v silikonskih modelčkih za muffine. Sila fajn. Morda bi vašim predlogom dodala še kak kiš (slano pito), ki se tudi lahko pripravi vnaprej in se lahko je tudi hladno za malico."

Ana praži čebulo na zalogo

"Navezujem se na čebulo: pri nas jo zmrzujemo že popraženo! Moj teflonski lonec ima prostora za nekje 1.5 kg čebule. Čeprav imam majhen mikser (sesekljalni dodatek pri paličnem mešalniku), je očiščena in sesekljana v parih »rundah« v 3/4 h, sledi 1.5 h praženja. In jo imamo trije jedci za 2-3 mesece dodajat v enolončnice, rižote, … Na tak način, ko pražim veliko količino naenkrat, pride popolnoma enakomerno obarvana, karamelizirana. Dodam jo že med kuhanjem ostalih sestavin. Ne vem, če se da majhno količino čebule enakomerno popražit. Jaz vsekakor ne znam."

Darji skoraj vedno uspe skuhati trihodno kosilo. Kapo dol!

"Vidim, da gre pri fantih ljubezen res skozi želodec. Ugotavljam, da jih pošteno razvajam, ker pri nas pa so trije hodi. Mene pred živčnostjo, vsaj kar se hrane tiče, ob šolanju na domu rešuje tedenski jedilnik, lahko tudi dvotedenski, še bolje. Pogosto sladico naredim že prej, ali pa imam vsaj v bližini vse pripravljeno, meso iz skrinje vedno dam ven večer prej. Hvala Bogu sem letos vložila kar nekaj kumaric in rdeče pese - to res pomaga, ko ni več volje še za solato.

Jedi, ki še niso bile omenjene:

  • lečna juha, zelo dobra - če lečo namočiš večer prej, je kuhana v 15 minutah;
  • zajček/kozliček v pečici + zelenjava na sopari + kaša, kuhana na vodi (to je super za nedeljo, ker daš v pečico in greš za dve uri lahko na sprehod, da ima tudi mama kaj od nedelje, ne samo kuhanja;
  • jota - če jo kuham še za v skrinjo, vanjo ne zamešam krompirja, ampak tega skuham posebej (ne le, da ni okusen, naj bi bil tudi nezdrav);
  • k mesu paše na hitro popražen rdeči radič - polovičke glavic za minutko popražimo na ponvi brez olja, da počrnijo, to je potem priloga, čez pa polijemo domače olivno olje;
  • pica iz hladilnika - testo je bistveno lažje prebavljivo, če to ponoči stoji v hladilniku;
  • brancin v pečici (20 min) + na sopari kuhana zelenjava;
  • pasulj (nujno še za v skrinjo);
  • dal bhat (nepalska jed) - za to sta me navdušila alpinista Štremfelj na nedavnem intervjuju (malo poguglajte - se da pripraviti zelo enostavno različico - fora je v tisti lečni omaki, v katero pomakaš nekvašen kruh, kuhano zelenjavo, ...).
  • če pa me nekaj preseneti, je najbolj enostavno skuhati testenine + pesto

Hitre sladice:

  • jogurtova strjenka (hitro narejena, potem mora stati, če pa časa ni, dam kar v skrinjo) + vroč preliv iz zmrznjenih sadežev;
  • buhteljni (testo narediš že prej, buhtlji so potem hitro narejeni, le pečejo se 40 min.);
  • pecivo iz albert keksov in čežane - nalaga se plast piškotov, plast čežane ... Če želite, da se lepo reže, se čežano zakuha v vanilijev puding;
  • jogurtovo pecivo;
  • kislo mleko v blenderju zmešam z bananami in gozdnimi sadeži - top poletna sladica, primerna tudi za te dni ala sladoled;
  • bananin kruh.

Nehitra, ampak noro dobra sladica je narobe obrnjena jabolčna pita z vanilijevim sladoledom.

Večerjamo pa pogosto zelenjavne juhe - tiste bolj kremaste (omenila bi »glavnek« - zelje in krompir, skupaj kuhano, odkritje letošnjega leta), za kosilo pa je pogosto iz zelenjavne kocke (v trgovinah se najdejo tudi natur variante kock), z neko zakuho (korenček + polenta, korenček + mleta prosena kaša, korenček + poširano jajce, ali pa kot je ena že omenila - z dodatki ostankov od kosila - npr. juhica z žlico rižote ali ajdove/prosene kaše)."

Z Jasmino bomo spekli finske palačinke iz pečice

"Morda bo kateri všeč recept za finske palačinke - »palačinke na komot«, ki se jih speče kar v pečici. Najboljše so tople, so sicer debelejše cca 1cm, in nareže se jih na kvadratke cca. 10 x 10cm. Ko so pečene, se nanje namaze marmelado, tudi vanilijevo kremo. Sama sem dala tudi manj sladkorja in rozine notri, pa smo imeli malico za na pot.

Za 1 pekač potrebujemo;

  • 800 ml mleka,
  • 100 g stopljenega masla
  • 4 jajca
  • 1,5 dl sladlorja (dam manj)
  • 4 dl moke
  • 1 čž pecilnega praska
  • 1 čž soli.

Vse fino premešamo in pustimo počivati vsaj pol ure. Potem zlijemo na pekač, zaščiten s peki papirjem in pečemo na 220°C približno 30 minut oz. opazujemo, da je svetlo rjavo zapečeno. Med peko se zna testo dvignit v »visok trebuh«, kar ni nič hudega. Po potrebi se pokrije, da se ne zažge."

Ko kuhamo, imamo vedno v mislih svoje najmlajše: bodo jedli ali se bodo zmrdovali?
Pizza se pogosto znajde na jedilnikih, testo pa lahko čaka v hladilniku nekaj dni, da ga imamo pri roki, ko ga potrebujemo © rawpixel.com

Ada kuha s sinovi in to »na veliko«, med čiščenjem solate rada klepeta po telefonu

"Jaz sem prejšnji teden dojela, da brez poenostavitev ne bo šlo. In sem sklenila, da bom vsak teden vsaj enkrat skuhala 'na zalogo', torej velik lonec. Enolončnice so za to kot nalašč. Segedin, golaž, fižolova juha, obara ipd.. Hkrati sem se odločila, da bom svoja šolarja vključila v pripravo. Prejšnji teden smo tako zvečer, po prevzemu govedine imeli družinsko rezanje večje količine mesa in čebule, naslednji dan pa se je kuhal res velik lonec golaža, hkrati pa na sosednji plošči še mesna polivka. Golaž smo s polento jedli tisti dan in še za trikrat sem ga dala zamrzniti, hkrati se je skuhala tudi polivka za štirikrat. Tudi čufte smo naredili s fantoma 'skupinsko' - mene jih je tašča naučila delati iz surovih sestavin in jih surove tudi zamrznem, potem se pa kuhajo v omaki - pač traja malo dlje, ampak dela pa ni praktično nobenega. Pire krompir zraven in solata, pa je. Meni je čiščenje solate sila neljubo (ampak solato pa zelo rada jem) in si ga popestrim tako, da vmes klepetam po telefonu (oz. grem čistit solato takrat, ko klepetam) in je tik-tak očiščena in oprana. :) V soboto sem skuhala obaro in smo jo potem imeli še za v ponedeljek (v skrinjo je ne dam, ker baje krompir, ki je v njej, potem ni več okusen). In v ponedeljek sem se spomnila, da je ga. Emilija Pavlič na eni delavnici, ki smo jo mamice organizirale pred leti, zelo pohvalila 'toplo konzerviranje' - še vroče zapreš v kozarec, ohladiš in v hladilnik - in ostane OK dlje, kot samo kak dan (da ni treba dva dni zapored jesti iste zadeve) … Včasih, kadar res ni časa kuhati (če imam kake opravke, ki se zavlečejo), se pa poslužim kar tortellonov in že pripravljene omake iz trgovine, pa tudi z veseljem pojejo. Sicer se mi je izkazalo za zelo dobro to, da sestavim tedenski ali celo dvotedenski jedilnik. Se ga ne držim kot pijanec plota, je pa marsikaj lažje, ker ni treba vsak dan znova tuhtati, kaj bi kuhala in še pripraviti se da marsikaj vnaprej, pa če je otrokom vmes 'preveč dolgčas', imaš že na zalogi koristno zaposlitev. :) Moja tašča iz kolerabe skuha enolončnico - v glavnem koleraba na koščke in krompir na koščke, pa mislim, da gre vanjo tudi fižol v zrnju, mogoče nekaj malega korenja, tudi na koščke. Naši fantje pojejo, pa tudi sicer niso ljubitelji kolerabe."

Simona kuha šaro brez mesa

"Ja, enolončnica iz kolerabe je stara slovenska jed, ki se imenuje šara. Po originalnem receptu sicer vanjo stopi svinjska noga, ampak jaz naredim brez nje. In sicer v lonec krompir, kolerabo, korenje, ko zavre, dodam še ajdovo kašo in svež peteršilj. Za obogatitev okusa pa še malo kurkume (deluje protivnetno) in popra. Odlično je tudi brez mesa."

Urša kolerabo in polento zlaga kot strešnike

"Kako kolerabo porabiti na drugačen način? Rezine blanširane kolerabe in že prej skuhane poletne naložiš v pekač kot strešnike (koleraba, rezina poletne). Preliješ z gobovo juho (lahko kar tako iz vrečke, daš malo manj vode) in naribaš sir. Če imaš in daš še kakšno gobo/šampinjon je pa še bolje. Zapečeš v pečici."

Melitina babica pozna pot do dobrih cmokov

"Babica je bila kuharica in njena praksa je bila, da za kuhanje cmokov ne smeš vzeti mladega krompirja. Krompir mora biti dovolj star. Ko narediš testo, narediš najprej samo en testni cmok, ki ga skuhaš in vidiš, kako dobro je testo: če razpade, dodaš testu še malo moke."

Ko kuhamo, imamo vedno v mislih svoje najmlajše: bodo jedli ali se bodo zmrdovali?
Skuhajmo krompirja malo več, višek bomo porabili za njoke, cmoke, testo za pizzo ali za zgostitev morda malo preredke omake © Petr Sevcovic / Unsplash

Romana deli z nami svoja najljubša recepta

"Pita s koruzo: listnato testo, kupljeno, razvaljano, nadevaš z zmesjo (prepražena čebula, odcejena koruza, feta sir, malo kisle smetane, jajce, nariban parmezan, po želji tudi nariban dimljen Jošt, sol, poper). Zraven lahko samo solato, lahko pa še pečen krompir.
Riba v omaki: v večji lonec daš sestavite in se samo kuha (olje, čebula, narezan paradižnik, ribji file (lahko tudi zmrznjen), narezan korenček in bučka, sol, poper) 20 min. Dodaš konzervo kokosovega mleka in žličko currya, kuhaš še 10 min in je. Zraven lahko riž, pire."

Anamarija v časovni stiski kuha omake za k testeninam

"Ko res nimam časa, sčaram improvizirano omako za k testeninam: ponavadi prepražim čebulo, potem pa dam zraven, kar je pri roki: samo tune ali pa naribam korenček in dodam paradižnikovo omako in česen (to je zelo hitro pripravljeno) ali pa kislo smetano, sir, bučke, jajca, drobtine."

Tanjini jedilniki

"Poleg vsega naštetega pri nas zelo na hitro pripravimo tudi testenine s tuno, koruzo in naribanim sirom, skuhaš testenine, zmešaš in ješ. Sicer pa nam prav pride zamrzovalna omara s stročjim fižolom in bučkami. Otroci imajo namreč radi boranjo s piščancem, pa tudi rižoto s piščancem, bučkami in curryjem. Med jedmi, ki so boljše naslednji dan, je recimo segedin. Pečenice s kislim zeljem so zelo hitro narejene. Ali pa špinača in pire krompir, zraven lahko hrenovke ali pa nič. Otroke zaposlim z lupljenjem krompirja in rezanjem čebule. Svaljke vedno dam v skrinjo, da so pri roki. Če drugega ni, smetanova omaka, najbolj pa obožujejo goveje zrezke v omaki, ki jih vedno pripravim več, da lahko dam polovico zmrznit še za drugič. Prav tako na zalogo vedno naredim bolonjsko omako. Ta pride prav za lazanjo, ki jo sestaviš zvečer, naslednji dan samo spečeš."

Janja ima domačo ajdovo, proseno, ječmenovo in še kakšno kašo

"Še naše ideje: proseni narastek z jabolki in skuto (kašo skuhaš vmes, ko pripravljaš kaj drugega, pri jabolkih in mešanju snega ter same mase lahko pomagajo otroci), ajda na tisoč in en način (vse kašote: pirina kaša, ješprenj, ovsena kaša tudi prosena– pripraviš kot rižoto, samo da dodaš katero od kaš, zraven pa lahko samo umešana jajčka, ocvirki, omaka s smetano in tuno, popražen por, …), "šara" z žganci (enolončnica s kolerabo, repo, korenjem in krompirjem), pečena polenta (skuhaš in zmešaš z zeliščno soljo, dodaš nariban sir in zapečeš), pica s polento, razne zelenjavne juhe, krompirjev golaž, skutine palačinke kot večerja ali prigrizek (zmešaš jajca, skuto, sir, začimbe), palačinke s kosmiči in borovnicami, večkrat si pripravimo vroči jumbo (kruh ali žemlje narežeš, namažeš z maslom, na vrh pa naložiš po želji sir in salamo ali kaj drugega in daš v pečico, da se zapeče), pomfri iz pečice (poleg krompirja lahko dodaš še kakšno korenje, repo, redkev, kolerabo, sladko korenje), za pocrkljat nam je pa fajn "zimski sladoled" (skuhana pirina kaša, dodaš narezano banano in jabolka, skuto, maskarpone, cimet in med, ter zmešaš), najboljša so pa peciva pri katerih lahko sodelujejo otroci: jogurtovo pecivo, kolački, ..."

Ko kuhamo, imamo vedno v mislih svoje najmlajše: bodo jedli ali se bodo zmrdovali?
Čufte, mesne kroglice v paradižnikovi omaki, zraven pa pire, riž ali testenine. Je sploh kdo, ki tega ne mara? © Jason Leung / Unsplash
Urša skuha krompirja in riža malo več

"Včasih imamo kakšno mineštro za dvakrat in potem le sladico, na primer palačinke z jabolki iz pečice: tanke krhlje jabolk naložiš v pekač, spodaj malo masla, pa čez 10 minut preliješ s testom za palačinke in zapečeš do konca. Jabolka sama priplavajo na vrh. Ali pa rižev narastek, za katerega riž na mleku skuham prejšnji večer. Zelo radi imajo paradižnikovo omako s prepraženo čebulo, koščki slanine in paprik, včasih še kaka druga zelenjava pade not. Taka omaka je tudi za dvakrat, enkrat s pire krompirjem, drugič s polento ali svaljki. Pireja skoraj vedno naredimo več, naslednji dan otroka dodata moko in jajček in naredita svaljke. Morda so malo slabši, ker je potrebno dodati malo več moke, ampak se nihče ne pritožuje."

Marinka že zjutraj začne kuhati golaž

"Včasih že zjutraj pripravim za kosilo. Včasih naredim prej testo za njoke ali cmoke (tako ali tako je dobro, da malo počiva). Danes sem že zjutraj začela delati golaž in tako se bo meso, ki ga samo vsake toliko premešam, ravno prav zmehčalo do takrat, ko bomo imeli čas za kosilo. Poleg bo še polenta, ki je hitro pripravljena."

Marija stavi na ekonom lonec

"Nam pa čas kosil zelo skrajša ekonom lonec - za hitre zelenjavne juhe, kuhanje krompirja, enolončnice. Pa vodo med pripravo zelenjave za juho zavrem v vrelniku. Pa še nekaj idej: skutni njoki z vsemi možnimi omakami. Hitro narejeno testo. Lahko tudi samo z drobtinicami. Za kiš naredim dvojno količino testa in je en del shranjen v skrinji že kar v pekaču. Ko potrebujem, dopolnim z nadevom in hop v pečico."

Katja rada kuha v pečici

"Kosila iz pečice (npr. meso, zelenjava, krompir). Potrebuješ pa velik pekač. Jaz dam včasih peči samo meso (piščančja bedra ali perutke) in zelenjavo (korenje, bučo, razno drugo gomoljno zelenjavo), krompir pa posebej skuham. Ko sem bila otrok, mi je bilo najljubše kosilo pire, špinača in jajčka na oko. Tudi to je enostavno kosilo, kjer otroci lahko pomagajo. Špinačo pa kar zmrznjeno (ni treba prej odtajat) damo kuhat, notri malo riževe smetane in soli. Je tudi zelo okusno, pa še časa z raznimi zabelami in podmetom ne izgubljamo. Še nekaj (sicer logično, a jaz včasih pozabim): mi imamo meso v skrinji in je fino, če ga dam zvečer ven za naslednji dan."

Špela kuha na prostem

"Mi smo dve sončni soboti zunaj pospravljali in kuhali na velikem loncu in velikem gorilniku enkrat pasulj in enkrat segedin. V dveh mesecih bo obojega počasi zmanjkalo in bo treba vajo ponoviti. Zelja bo sedajle veliko, ker smo ga dali kisati. Ta vedno paše ob klobasah. Ali kar samo tako, ob krompirju in z malo ocvirki. Hči zelo rada naredi sarme, sin šmorn, makarone, njoke in tudi sami jih naredijo s faširanim mesom ali raznimi drugimi omakami. Včasih na hitro damo samo pesto gor. Včasih so na hitro tudi samo palačinke, ki jih naredimo s sirom in salamo. Zelo radi naredijo krompirček, jaz zraven dodam meso. Obožujemo burek iz domače skute. Obožuje pa pri nas večina tudi burek, kjer namesto testa zaviješ isto skutno maso v liste od kisle zeljnate glave. Zraven dodaš tudi narezano slanino. Naši imajo zelo radi tudi ajdove žgance z ocvirki in mleko/jogurt. Ob oblici kozjega mleka jim kdaj tudi za kosilo naredimo gres s presenečenjem (čokolado), ker imajo to zelo zelo radi."

Karin predlaga, kako porabiti sveže zeljnate glave

"Poleg zgoraj naštetih kosil bi dodala še: govnač (sveže zelje, čebula, krompir v isti kozici) in pečenice ali krvavice in pa v sveže zelje zakuhaš rdečo lečo, zraven pa riž ali polento. Zdaj imamo veliko svežega zelja. Pomaga tudi vnaprej skuhana rdeča pesa ali vložena."

Če kupimo celega piščanca in ga razkosamo, ga lahko porabimo v dveh jedeh. Temne kose za peko v ponvi, belo meso (file) za omako, rižoto, ... kar ostane, lahko damo v obaro za boljši okus.
Če kupimo celega piščanca in ga razkosamo, ga lahko porabimo v dveh jedeh. Temne kose za peko v ponvi, belo meso (file) za omako, rižoto, ... kar ostane, lahko damo v obaro za boljši okus. © rawpixel.com

Alenkini predlogi, kako porabiti pire

Pire krompir pripravljen prejšnji dan (ali pa ostanek prejšnjega dne) predelaš v njokce - v približno kg pireja vmesiš 40 dag moke in dve jajci. Oblikuješ debele svaljke, narežeš, skuhaš v kropu. Pašejo kot priloga zrezkom, ki jim v omako lahko dodaš korenček, šampinjone, grah, ... Recept za njoke vedno uspe. Ostanek pireja razporediš po namazanem pekaču, čez gre bolonjska omaka z mletim mesom, nariban sir, popečeš v pečici. Namesto mesa je lahko popražena zelenjava, vse preliješ z bešamelom, ki je lahko brez mleka, z rastlinsko smetano.
Miks popražene zelenjave z bešamelom in sirom popečeno v pečici. Cvetačna varianta je super. Priloga pomfri. Ali pa na olju popražiš por/jajca/oboje, dodaš kose kuhane polente in vse skupaj še malo popražiš. Olja mora biti malo več, da ni presuho. Jaz vse pretlačim kar s tlačilko za pire. Priloga solata, kuhani fižoleti ... Polenta je sploh super, če jo marate. Popečena kot priloga, namesto testa pri pici. Samo kuhaj jo v vodi z malo olivnega olja in začimb - petršilj super sodi zraven. K testeninam zelo paše omaka iz pelatov, graha in koščkov kuhanih klobas. Priloga kuhani zelenjavi - naribaš surov krompir, soliš, popopraš in spečeš v ponvi, lahko s čebulo. Z malo pancete, šunke nastane samostojna jed s solato. Priloge mineštram: puding, šmorn, palačinke (lahko pečene prejšnji dan), razni zavitki, hitre pite s kupljenim testom, pečena ali tenstana jabolka."

Damjanini nasveti

"Krompirjeve njoke naredimo malo večjo količino, za dvakrat jih dam v skrinjo, ostalo pojemo isti ali naslednji dan. Jih pa mi najraje jemo pečene iz pečice. Tako jih tiste iz skrinje vzamem zjutraj ven, ter jih uro pred kosilom (ko so še deloma zamrznjeni) dam v pečico.
Pica polžki: naredim testo kot za pico, razvaljam, dam malo paradižnika, sira in šunke, ne preveč, zavijem v štruco, narežem na kolutke in spečem. Del pojemo isti dan, del dam v skrinjo in ko je kriza s časom, je odlično za kosilo, poleg kakšne zelenjavne juhe.
Veliko pečemo v pečici, več stvari naenkrat (piščanec, krompir, zelenjava, ipd.) dodala bi še, da na kocke narezan krompir dam v pečico, ko je skoraj pečen, pa prelijem z razžvrkljanimi jajci in sirom ali šunko ali vsem naštetim ali pa že prej dodam na kocke narezane klobase. Tudi okusno in hitro narejeno. Ko delam testo za kruh, ga del vzamem in naredimo hrenovke v testu. Ali pa štručke, polnjene s sirom in šunko ali samo s sirom, odvisno kaj je doma. Zelenjavne juhe delam vedno samo iz ene glavne zelenjave (korenčkova juha : dodam čebulo, česen in krompir, brokolijeva juha: dodam česen, čebulo, krompir, bučna juha: dodam česen, čebulo in krompir. Polento kuhamo k res veliko omakam (golaž, čufti, pa omaka s pršutom-smetano in paradižnikom, popečeni piščančji koščki, …), večkrat naredim tudi popečeno polento ali pica polento. Polento skuham že vnaprej, za pico polento jo še vročo vlijem v pekač, ko se bliža čas kosila pa jo obložim s poljubnimi sestavinami (paradižnikova mezga, šunka, sir ali samo sir). Za pečeno polento kot prilogo pa jo ohlajeno narežem na približno enako debele kose ter dam v pečico ali popražim na malo olja, česna na ponvici. Dobro kot priloga zrezkom ali samo jajcu ali samo s paradižnikovo omako. Tako kot polento, tako k podobnim omakam naredim proseno kašo ali kus kus." 

Polenta kot zajtrk, glavna jed, priloga, večerja. Vsestransko uporabna. Jo kaj kuhate?
Polenta kot zajtrk, glavna jed, priloga, večerja. Vsestransko uporabna. Jo kaj kuhate? © rawpixel.com

Kati: priloga iz leče in ribe

"Zadnjič sem naredila tole okusno prilogo z lečo: popražila por in rjavo lečo na maslu in skuhala. Radi imamo tudi ribe: postrvi ali pa losos samo začinim s soljo, rožmarinom in česnom ter popečem, zraven pa skuham ajdovo kašo z jajci. Sirov burek delam po tem receptu, je super."

Katjini imajo za začetek vedno raje juho kot enolončnico

"Jaz vedno naredim se eno juho, ker zaleze in je treba manj vsega drugega, pa vsi imajo radi: govejo, porovo, korenčkovo, paradižnikovo, bučno, tudi prežganko. To imajo raje kot enolončnico, kjer je vse na kupu. Pa meso dam kar zamrznjeno v pečico na manj in se tudi lepo speče in kar zelenjavo zraven. Naša 10-letnica pa nam peče malice/večerje v glavnem v pečici razni žepki in kolači. Zraven pa čežana ali jogurt."

Mihaelini triki

"Meni si zdi, da sem pol kosil že skuhala, ko v nedeljo/ponedeljek naredim tedenski jedilnik. Včasih tako, da pogledam hladilnik in skrinjo in si napišem, kaj je za porabit. Zdaj delamo skupaj z otroki in upoštevamo različne želje, potem pa dopišem ob rob, če je kaj za dokupit, da "nakupovalca" pošljemo v trgovino. Ena ideja pa je tudi dobra: da si na posamezne listke/kartončke napišeš "vse" jedi, ki jih vaša družina kuha/je, potem pa iz kupčka vsak teden vlečeš 7 listkov in imaš tedenski jedilnik. Že predlagana zamrznjena čebula je fajn stvar, če imaš slučajno kakšno mamo »s kaj volje pomagat«, ti je nalupi in naseklja nekaj kg, potem je pa želeno količino vzameš iz skrinje in vržeš na vroče olje. Nekaj dni brez problema ostane tudi narezana v dobro zaprti posodi v hladilniku. Od Aleša Čerina sem se prejšnji teden naučila, da zamesiš eno konkretno količino testa, ga daš v hladilnik in imaš pri roki (za pico sestavit rabiš potem 5 minut, za hrenovke v testu tudi). Solato očistiš, narežeš in opereš, dobro osušiš, potem pa daš v posodo (toliko majhno, da je solata stisnjena v njej) papirnato brisačo, nanjo solato in na vrh še eno brisačo in zapreš. Super dobra ostane vsaj dva dni v hladilniku. Kranjske klobase je tudi super imeti v skrinji, če imaš prostor in če jih imate radi. Za veliko jedi res ne porabiš dosti več časa, če skuhaš za dvakrat in imaš potem enkrat za v skrinjo."

Ana kuha zanimive hitre juhe, osnovo za rižoto pa skuha "na zalogo"

"Jaz dodajam še "osnovo za rižoto". Večjo količino: prepražena čebula, poljubna zelenjava in meso. Dušim kakšnih 5-10 minut, da je meso delno že kuhano. Potem razdelim po lončkih in v skrinjo. Ko je kriza s časom, odtajam in samo dodam riž/ajdo, zalijemo z vodo in je kuhano v 10 minutah. Super so tudi hitre 10-minutne kremne juhe: por + krompir, por + brokoli, cvetača + por + krompir, zelena bučka + romanesco, korenje + krompir, hokaido buča + paradižnik, ohrovt + por, ki juho osveži, ker mi je ohrovt grenak + krompir. To se kuha cca.10 minut. Krompir narežem na listke, da se res skuha v tako kratkem času, zmiksam, pri zelenih juhah paše notri še kisla smetana in je pripravljeno. Da je gosta, kremna, najprej zmiksam zelenjavo in dodajam vodo, kjer se je kuhala zelenjava. Tako reguliram gostoto. Blenderji naredijo super kremasto. Še to: v tako zmiksamo kremno juho daš lahko "mama sestavine", ki jih drugače kakšni »zmrdavčki« ne bi jedli. :) Ko delam pire, ga nalašč naredim več in iz ostanka potem zvečer naredim njoke/češpljeve knedlje, ki so za naslednji dan."

Mirjam se ne boji celega piščanca, krompir za pire kuha v mleku in vodi

"Moj "trik" (večino ste že napisale) je, da večkrat kupim kar celega piščanca, ki ga razkosam in ga imamo za dvakrat ali trikrat. Iz nog nastanejo štirje kosi, zraven dam tudi perutničke - za enkrat (za omako, popečeno meso). File narežem na kocke in je za drugič - ali za smetanovo omako, pohančke, rižoto. Kosti, ki se jih drži še nekaj mesa (ne znam piščanca razkosat prav profesionalno), prihranim za zelenjavno piščančjo obaro, kamor gredo potem še perutke in noge. Ali pa kuham zelenjavno juho, v katero dam noter še kosti od piščanca za boljši okus. Preden dam zelenjavo v blender, odstranim kosti (a bejž, no?), jih oberem in meso vrnem v kremno juho. Otroci imajo zelo radi te kremne juhe. Lahko so "prazne" ali s koščki piščanca, na koleščke narezano hrenovko ali zlatimi kroglicami, vse pojejo. Rada spremljam 'kuharico' Urško Fartelj na FB in Instagramu "220 stopinj poševno".  Priporočam. Ima super domače, preproste recepte. Zadnjič sem se od nje naučila, da je zelo dober pire krompir, če ga kuhamo v mleku. Jaz dam nekaj mleka, nekaj vode. V tak krompir potem ne rabiš dodajati veliko masla, smetane, ... da je dober, samo malo za okus. Res deluje, smo navdušeni! "Mlečno vodo", bogato s škrobom, prihranim za legendarni kruh iz lonca.  Na vrtu imamo še nekaj špinače in brstičnega ohrovta. Ko kuham eno ali drugo, vodo, bogato z rudninami, prihranim za zelenjavno juho, ki je zagotovo na jedilniku čez dan ali dva. To nas je pa naučila Mojca Koman. :)"

Andreja zelenjavo seklja v multipraktiku, kar ji prihrani čas

"Za pospešeno pripravo za jedi na žlico sesekljam zaporedno vso zelenjavo v multipraktiku, nato jo pražim po kitajsko na visoki temperaturi po par minut, zalijem, začinim in potem se samo kuha še 20 - 30 minut. To mi prihrani vsaj 20 min sekljanja. Ker lonec od mašine takoj operem, nimam niti s tem veliko dela. Na kitajski način pridemo do kosila v manj kot 30 minutah, ker se zelenjava praži po 2 min. Riž kuham zadnje čase tako, da ga zavrem v slani vodi (razmerje 1:2) in nato pokritega pustim stati 20 - 30 min. Je bolj rahel in nikoli prekuhan. Super enostavna jed, ki se sama pripravi: zelenjava izpod peke - krompir, korenje, bučke, melancane, gobe, papriko, paradižnik, … (pač kar imam od tega) dam skupaj z začimbami v pregreto litoželezno kozico (ki se skupaj s pokrovom ogreva medtem, ko pripravljam zelenjavo) in nato se peče 30 - 45 minut na 250 stopinj C. Na zalogo pripravim marinaro (omaka iz paradižnika in česna), ki jo potem uporabljamo za hitro pripravo pašte, pice, musake, lazanje, njokov, rižot. Ko pa »pade sladkor«, je najhitrejša varianta rižev/prosen narastek, ki ga mi pripravljamo z doma narejenim veganskim mlekom in suhim sadjem, oreščki ipd. Vse skupaj surovo v pekač in za 30-45 minut v pečico na 200 stopinj."

Veronika nam predstavlja "škrobni tris"

"Dodala bi še našo (priznam predvsem mojo) ljubo jed na žlico, ki je takoj za dobro staro joto in prav tako še boljša naslednji dan: boršč. Lahko s prekajenim (ali kakšnim drugim) mesom, pa tudi vegi različica je okusna. Všeč mi je predvsem zaradi barve (rdeča pesa), prav polepša dan. Poskusite domače testenine. Je nekaj dela, ampak se jih lotimo, ko je čas za 'teambilding', da se otroci izmenjujejo pri valjanju, pa ko je slabo vreme, da pokurijo energijo za gnetenje. Lahko jih obarvate z začimbami (npr. kurkuma), malce kopriv (zdaj že posušenih iz zaloge za čaj), par kapljic pesinega soka. Štrudli se nam tudi obnesejo (iz buč ali skutni z orehi), najbolj me veseli, da se med pripravo naklepetamo, pa otroci imajo zaposlene tudi roke in ne le oči. Še topel je za k juhi, potem še par mimohodov, pa se lahko pladenj pomije. :) Pečica je super (ni ga čez rimski lonec: kombinacije mesa in zelenjave, manj posode za pomivanje :)). Še 'škrobni tris' po naše: krompir kuhamo v največjem možnem piskru. Prvi dan je za en obrok pire, naslednji dan zmečkanemu (lahko tudi naribanemu krompirju) dodamo veliko čebule in začimb (po želji), jajce, včasih malce sira ali skute in popečemo v pečici (lahko tudi na ponvi) kot polpete, za večerjo pa so njoki. Če je sreča, gre en paketek še v skrinjo. Vegetarjanski polpeti (iz različnih kaš ali čičerike), prav tako iz pečice. Najhitrejša sladica: šmorn iz pečice. Samo zliješ maso v pekač, pa je za k zelenjavni juhi, na lačne dni pa le malica."

Za veliki finale pa hitra in organizirana Tina

"Za kosilo običajno porabim približno 30 minut. Skoraj nič ni predpripravljeno ali kupljeno. Upoštevam nekaj dejstev, ki so značilna za našo družino. Za tedenski režim:
1. Vsak dan jemo juho (dvakrat goveja, dvakrat zelenjavna, dvakrat piščančja ali perutninska, enkrat enolončnice)
2. Glede mesa: enkrat je govedina ali svinjina, enkrat perutnina, dvakrat brez mesa (od tega enkrat bolj zelenjavno, drugič nekaj sladkega), enkrat nekaj iz mletega mesa ali mesnih izdelkov, enkrat riba, enkrat se običajno poraijo ostanki.
3. Glede prilog: poskušam se držati, da so raznolike - enkrat testenine, enkrat nekaj na "kašo" (ajdova je super - pripravljena v 5 min; ješprenj tudi hitro, če imaš prej namočenega, riž, kuskus), dvakrat krompir, enkrat nekaj doma narejenega z moko (svaljki, pica, žganci), enkrat polenta, enkrat sladka zadeva (npr. cmoki s skuto in gresom, hitro narejeni in zelo dobri; šmorn, kakšno enostavno pecivo, sladki svaljki)
5. Vedno je zraven solata (največkrat še pri sladkih zadevah, ker meni in možu vedno ustreza). Zelje je res hitro naribano, skuhana pesa zdrži kar nekaj dni v hladilniku. Drugače pa pri nas lahko solato pripravljajo otroci.
Zelo je važno, da zvečer veš, kaj boš skuhala drugi dan, si pripraviš sestavine v kuhinji na pultu. Se organiziraš, da veš kdaj boš kaj kuhala (kaj lahko narediš še istočasno, da ne porabiš preveč časa). Zelo zanimivo je tudi to, da kuhaš dve različni jedi istočasno, pa še vsako za dvakrat in vidiš, da ti sploh ne vzame veliko več časa. Npr. ričet in nekaj mesnega (golaž, zrezki, …). Jaz to običajno delam, ko je slabo vreme, ker ne gremo ven, pa da lahko večkrat pridem pomešat.
Kadar se dela pire krompir ali krompir v kosih, je pametno narediti malo več in drugi dan imaš lahko zelo dobre svaljke v 15 minutah (predšolski otroci jih lahko naredijo). Testo za pico zmešaš v petih minutah, ga pustiš za dve uri in je ok. Res pa je vse v načrtovanju. Lahko vidiš, da si veliko hitrejša, če zraven ne premišljuješ kaj in kako bi.

Recept za zdrobove cmoke s skuto:
12 žlic zdroba
4 jajca
500 g skute
Po okusu: malo soli in sladkorja

Vse skupaj zmešaš z vilicam in pustiš, da stoji kako uro (ni važno, samo da se gres napne). Nato zaviješ v bombažni servet, daš kuhat v vrelo vodo za približno pol urice. Odviješ, narežeš kot "salamo" na kose. Lepo uspe tudi, če kuhaš v foliji za živila ali alu foliji. Lahko narediš sladke, kot samostojna jed (z drobtinicami, sladkorjem). V testo daš lahko tudi malo rozin ali brusnic.
Če narediš slane, bolj soliš, lahko dodaš drobnjak ali druga zelišča. Se odlično podajo kot priloga k mesnim jedem, posebno omakam."

Hrana in okolje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.