Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Zlorabe (foto: Pixabay)
Zlorabe | (foto: Pixabay)

P. Zollner: Nikoli se ne smemo bati povedati resnice!

Slovenija | 18.11.2020, 11:55 Marjana Debevec

Ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo policija opozarja, da v času epidemije žrtve težje pokličejo na pomoč. Zato pozivajo vse, ki zaznajo nasilje, naj to prijavijo. Svet Evrope pa je poudaril tveganja, ko otroci delijo lastne fotografije in posnetke. Tudi Cerkev si prizadeva za ničelno toleranco do tega zločina.

Slovenski škofje so prejšnji mesec sprejeli nove Smernice za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih. Ustanovili pa so tudi Sklad za financiranje psihološke pomoči žrtvam spolnih zlorab. Kako naj se odgovorni v Cerkvi z njimi pogovarjajo, je na včerajšnjem srečanju s slovenskimi katoliškimi novinarji spregovoril vodilni na področju boja proti zlorabam v Cerkvi p. Hans Zollner. Za primer je dal papeža, ki se nenehno srečuje z žrtvami, zdaj tudi po telefonu.

Pogovor na spletu
Pogovor na spletu © Posnetek zaslona

»Leta 2014 sem bil zaradi prevoda navzoč na srečanju papeža z dvema žrtvama iz Nemčije. Tam sem doživel, kakšna naj bi ta srečanja bila. Papež se ni branil, ampak je preprosto poslušal z vsem svojim srcem, z vsem svojim bitjem in empatijo. Bilo je veliko jeze, veliko solz, pa tudi kričala sta nanj in na Cerkev. On pa se je odzval zelo mirno. Poslušal ju je, na koncu pa jima je povedal, da ju ceni in jima dal sporočilo upanja. Mislim, da je to vzorčni primer, kako bi morali Cerkev in njeni predstavniki delovati«, je prepričan Zollner, ki je o tem spregovoril tudi slovenskim škofom.

»Škofom sem povedal, da je za mnoge žrtve najpomembnejša stvar to, da jim prisluhne predstavnik Cerkve, tudi če ta škof ni bil takrat škof, ko se je zloraba zgodila. Predstavlja pa danes podobo Cerkve. Zato žrtve želijo, da jim prisluhne. Zelo je odvisno od tega s kakšno človeško in sprejemajočo držo jih škof sprejme«.

Katoliškim medijem je p. Zollner sporočil, da se katoličani nikoli ne smemo bati povedati resnice.

Daljšemu pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v zadnji novembrski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...